Beter slapen

Lucide dromen: wat is het en hoe doe je het?

Dromen, dat doen we allemaal. Soms leuk en soms superspannend. De ene keer herinner je je elk detail en de andere keer niets. Weet jij ook wat lucide dromen zijn? Tijdens lucide dromen, ook wel lucid dreaming genoemd, besef je dat je droomt. Hierdoor ben je zelfs in staat om je dromen te sturen. In dit blogartikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn lucide dromen precies?


Als je droomt dan heb je hier meestal geen invloed op. Vaak weet je nog niet eens dat je gedroomd hebt! Bij lucide dromen is dit wel even anders. Tijdens een lucide droom ben je je er namelijk bewust van dat je droomt. Lucide dromen of lucid dreaming betekent dan ook letterlijk helder dromen. Als je zo’n type droom hebt, bevind je je in een heldere staat. Hierdoor kun je ook zelf richting geven aan je dromen. Dat klinkt te gek, toch?

De wetenschappelijke ontdekking van lucid dreaming


In 1981 deed de Amerikaanse psycholoog LaBerge een studie, waarmee lucid dreaming voor het eerst kon worden aangetoond. Met oogsignalen konden mensen aangeven wanneer ze een lucide droom hadden. Deze oogsignalen werden tegelijkertijd met hersengolven geregistreerd via elektrodes. Sindsdien zijn lucide dromen wetenschappelijk bewezen. Toch hebben vandaag de dag, net als over dromen in het algemeen, wetenschappers nog niet helemaal precies vastgelegd waarom we lucide dromen.

Lees meer over dromen: Wat is de functie van dromen?

Lucide dromen kun je leren!


Ongeveer de helft van de mensen heeft wel eens een lucide droom gehad. Hoor jij hier niet bij? Volgens verschillende slaaponderzoekers zou iedereen het kunnen leren. Al schijnt de één er wel meer aanleg voor te hebben dan de ander. De gemakkelijkste manier om lucide te leren dromen is aan de hand van drie belangrijke vaardigheden die je onder de knie moet krijgen. Wij leggen het je uit.

Leren lucide dromen, zo doe je dat!


1. Leer onthouden wat je gedroomd hebt

Het leren lucide dromen doe je het best door te beginnen met het leren herkennen wanneer je droomt. Om dit te kunnen, is stap 1 om de inhoud van je dromen te kennen. Het is dus de bedoeling dat je dromen onthoudt. Dat valt niet altijd mee. Sommige van ons herinneren zich nooit een droom, toch dromen we allemaal. Er is een truc om je dromen beter te kunnen herinneren. Probeer als je wakker wordt zolang mogelijk te blijven liggen zoals je lag bij het wakker worden. Niet meteen rechtop of je bed uit dus. Probeer aan niets te denken, ook niet aan wat je die dag allemaal op de planning hebt staan. Komen herinneringen naar boven? Schrijf ze meteen op.

2. Leer droomsignalen herkennen

Als je droomt en je herinnert het je, denk dan na wat het nou allemaal zo typisch dromerig maakt. Wat is er allemaal gebeurd, dat in het echte leven nooit zou gebeuren? Welke mensen kwamen er in voor die je in het echte leven helemaal niet tegen zou komen in die situatie. Deze ‘droomsignalen’ helpen je te herkennen dat je aan het dromen bent. Schrijf al je dromen op en leer ze herkennen. Iedereen heeft andere soorten signalen. Misschien droom jij wel heel vaak over je overleden oma, of vlieg je vaak in je dromen. Zodra je dit hebt, weet je dit is een droom.

3. Doe de reality check

Bij deze stap vraag je je tijdens de dag een paar keer (10-15) bewust af wat je aan het doen bent. Je denkt daarbij waar ben ik en is deze ruimte wel echt? Dit is om te checken of je wakker bent. Je conclusie is dan steeds dat je wakker bent. Als je dit elke keer weer opnieuw en regelmatig doet dan wordt dit een automatisme. Hierdoor is de kans groot dat deze reality check ook in je dromen voor gaat komen. Je beseft dan dat je droomt. Van daaruit kun je steeds bewuster je droom gaan sturen.

Kun jij al lucide dromen of ga je het jezelf nu aanleren? Veel droomplezier! Ben jij al wel goed in het herinneren van je dromen? Kijk dan eens hier of jouw droom er tussenstaat en leer wat deze betekent: Wat betekent mijn droom?

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.