Vind de beste topper met ons topmatras advies!

Vind de beste topper met ons topmatras advies!

De beste topper voor op je matras

Toppers zijn er in vele soorten en maten. Het beste topmatras voor jou? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Geen zorgen, we helpen je met een advies op maat via de topper keuzehulp.
Doe de topmatras test
Beige boxspring elektrisch verstelbaar in slaapkamer

Waarom een topper?

Een topper, ook wel een topmatras. topdekmatras of oplegmatras genoemd, is een dun matras dat je boven op je 'normale' matras legt. Een topper is met name van toegevoegde waarde bij boxsprings met gestoffeerde matrassen. Een gestoffeerd matras is een matras dat is bekleed met dezelfde stof als de box en zorgt alleen voor de ondersteuning van jouw lichaam. Een gestoffeerd matras heeft dus géén comfortlaag. Een stoffen matras los ligt dus niet lekker en daarom komt hier nog een topdekmatras bovenop. Het topmatras zorgt voor jouw ligcomfort. Slapen op een boxspring zonder topper is dus niet aan te raden, ténzij je een boxspring met 'normale', niet gestoffeerde matrassen hebt.

Bij niet gestoffeerde (doorgaans witte) matrassen is géén topmatras nodig, omdat in een wit matras zowel ondersteuning als comfort zit verwerkt. Natuurlijk kun je er wel zelf voor kiezen om een topdekmatras op jouw witte matras te leggen, bijvoorbeeld omdat je gewone matras te stevig is. Een topper verlengt bovendien de levensduur van je gewone matras en dat is fijn, want een topmatras is doorgaans goedkoper dan een gewoon matras.

Welke topper moet ik kiezen?

Welk oplegmatras het beste bij jou past is afhankelijk van meerdere factoren. Lees hieronder waar je op moet letten bij het kopen van een topdekmatras.

1. Het materiaal van een topdekmatras

Er zijn veel verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor een topper. De meest voorkomende materialen bij matrastoppers zijn traagschuim, koudschuim, latex en polyether. Ieder soort materiaal heeft zo zijn eigen voordelen. Hierover vind je meer onder het kopje ‘Soorten toppers’.

2. De dikte van je topper

Hand op topper

Toppers zijn verkrijgbaar in meerdere diktes. Een dikkere matrastopper biedt doorgaans meer comfort. Ook is een dikkere topper beter geschikt voor zwaardere mensen, omdat er minder kans is op kuilvorming.

3. Ventilatie van je matrastopper

Vrouw op topper op bed

Heb je het ’s nachts snel warm? Dan is het zeker belangrijk dat je kiest voor een topdekmatras met een goede ventilatie. Zo blijven jij én je matras lekker fris gedurende de nacht.

4. Tijk (topper matrashoes)

Afneembare tijk met gele rits topper

De tijk van jouw matrastopper is ook een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden. Een afneembare tijk heeft grote voordelen, zeker bij allergieën. Door deze regelmatig te wassen krijgt huisstofmijt minder kans. Bovendien verleng je ook de levensduur van je topdekmatras door de tijk regelmatig te wassen.

5. Stevigheid van je matrastopper

Toppers zijn in verschillende stevigheden beschikbaar. Van zacht tot mediumzacht en steeds steviger. Welke stevigheid voor jou het beste is? Dat is afhankelijk van je slaapvoorkeuren, slaaphouding en wensen. Toppers uitproberen is een goede manier om erachter te komen welke stevigheid jij het prettigst vindt.

6. Slaaphouding en je topper

Het is verstandig om je oplegmatras af te stemmen op jouw slaaphouding. Ben je een rug-, buik-, of zijslaper? Dat maakt zeker uit voor welke topper je kiest. Wanneer je bijvoorbeeld een zijslaper bent met brede schouders dan is een drukverlagende matrastopper een goede keuze.

7. Splittopper

Wanneer heb je een topper nodig en wanneer een splittopper? Een splittopper heeft aan het hoofdeind (sommige ook aan het voeteneind) een inkeping, terwijl een reguliere topper één geheel is. Deze inkeping is speciaal voor bedden met verstelbare bedbodems. Wanneer beide bedbodems van een tweepersoonsbed los van elkaar te verstellen zijn, dan is deze inkeping cruciaal. Zonder de inkeping gaat de topper scheef liggen als je een van de twee matrassen omhoog doet.

Soorten toppers

Zoals al eerder benoemd, worden er verschillende materialen gebruikt voor matrastoppers. Maar welk materiaal heeft jouw beste topdekmatras nodig? Hieronder benoemen we de vier materialen uit ons assortiment en wat de eigenschappen van deze materialen zijn.

Zijkant traagschuim topper gele rits

Traagschuim

Traagschuim vormt zich om de contouren van je lichaam waardoor het drukverlagend werkt. Hierdoor is dit materiaal perfect als je last hebt van rug-, spier- of gewrichtsklachten en zorgt het voor een optimale doorbloeding. Wél moet je rekening houden met een warmer slaapklimaat ten opzichte van een koudschuim topper. Koudschuim ventileert namelijk een stuk beter dan traagschuim.

Koudschuim

Koudschuim geeft een uitstekende ondersteuning en goede veerkrachtigheid. Erg fijn voor wanneer je wat zwaarder bent. Koudschuim ventileert erg goed en heeft een uitstekende vochtregulatie, wat fijn is wanneer je last hebt van transpiratie. Met dit materiaal haal je de best verkoelende topper in huis. Een koudschuim matrastopper gaat over het algemeen lang mee en het is niet het duurste materiaal voor je topdekmatras. Met een koudschuim topper heb je de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Hand op koudschuim topper
Zijkant latex topper met gele rits B Bright

Latex

Latex vormt zich naar je lichaam en is veerkrachtig. Latex heeft een goede vocht- en warmteregulatie én ventilatie. Het is ook een erg hygiënisch materiaal. Huisstofmijt, schimmels en bacteriën hebben bij dit materiaal geen kans. Het enige nadeel aan latex is dat je er wat dieper voor in de buidel moet tasten.

Polyether

Waar je bij een latex topdekmatras wat dieper in de buidel moet tasten, kun je bij een polyether topper flink wat geld besparen. Je betaalt minder voor een polyether topmatras, maar daar hoort bij dat de levensduur ook minder lang is. Daarom wordt er vaak voor een polyether topmatras gekozen voor op het bed in de logeer- of tienerkamer. Met een lager lichaamsgewicht of een lagere gebruiksfrequentie is dit materiaal prima.

Hand op polyether topper

 
Beste topper bij rugklachten

Man met rugpijn op topper

Bij rugklachten kan een topdekmatras veel betekenen. Welk topmatras het beste is voor rugklachten? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. Doordat iedereen anders is en dus een ander slaapcomfort heeft, is er niet één beste topper voor rugklachten. Daarom is het altijd verstandig om het ligcomfort van een matrastopper te testen in de winkel. Hieronder staan een aantal aspecten waar je op moet letten bij het vinden van de beste matrastopper voor jouw rugklachten, maar ook voor eventuele andere lichamelijke klachten.

 • Drukverlagend topmatras

  Misschien wel het meest belangrijke om naar te kijken bij een topper als je lichamelijke klachten hebt: de drukverlagende werking. Hiermee wordt je lichaam ontlast en kan het écht ontspannen. Traagschuim toppers hebben een optimaal drukverlagende werking.

 • Slaaphouding en je matrastopper

  De manier waarop je slaapt is van groot belang. Als je een rugslaper bent heb je bijvoorbeeld op andere plekken ondersteuning nodig dan wanneer je een zijslaper bent. Kijk daarom goed welk topdekmatras wordt aanbevolen voor jouw slaaphouding.

 • Warme of koele topper

  Je slaapklimaat heeft ook zeker effect op eventuele lichamelijke klachten. Als je het bijvoorbeeld snel warm hebt en je kiest voor een matrastopper met een slechte ventilatie, dan slaap je erg onrustig. Door het constante draaien krijgt je lichaam dan ook geen rust. Daarom is bij het afstemmen van de beste topper voor rugklachten óók het slaapklimaat belangrijk.

De beste dikte voor een topdekmatras

Oplegmatrassen zijn er in verschillende diktes. Wat is de beste dikte voor een topmatras? Dat hangt ervan af waarvoor je een topmatras gebruikt. Hieronder staat per dikte uitgelegd waar deze geschikt voor is:

 • 2-4 cm topmatras
  Dit is de dunste topper die je kunt krijgen. Deze dunne toppers worden meestal gebruikt als je op zoek bent naar een lichte laag comfort of puur voor het wegwerken van de naad tussen twee matrassen.

 • 5-7 cm topmatras
  Dit is de meest voorkomende dikte bij toppers. Met deze dikte kies je voor extra comfort en ondersteuning bij je nieuwe boxspring matras. Een topper van 5-7 cm kan ook helpen om je oude matras nog een paar jaar extra mee te laten gaan.

 • 8+ cm topmatras
  Dit zijn de dikste toppers die je kunt krijgen. Deze dikke toppers zijn bij nieuwe boxspring matrassen voornamelijk bedoeld om nóg meer ondersteuning te bieden als je lichamelijke klachten hebt of als je wat zwaarder bent. Bij oudere matrassen wordt een dik topmatras voornamelijk gebruikt om het comfortniveau aanzienlijk te verbeteren na wat flinke slijtage door de jaren heen.

Naast de dikte zijn topdekmatrassen ook verkrijgbaar in verschillende breedtematen. De meestvoorkomende topper maten voor tweepersoons bedden zijn 1,60 m. en 1,80 m., waar dat voor eenpersoons toppers rond de 80 cm ligt. Welke topdekmatras maat jij nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je bed. Check dus goed welke maat je nodig hebt voordat je een topper bestelt.


Wanneer moet je jouw topmatras vervangen?

Een topmatras gaat wat minder langer mee dan je normale matras. De gemiddelde levensduur van een topdekmatras is 5 jaar. Maar dit hangt, net zoals bij normale matrassen, af van het type matras. Ook de mate van onderhoud, lichaamsgewicht en transpiratie spelen een rol. Waaraan kun je herkennen dat je oplegmatras vervangen moet worden?

 • Lichamelijke klachten
  Wanneer je steeds vaker wakker wordt met lichamelijke klachten kan het zijn dat de matrastopper niet meer de juiste ondersteuning biedt.

 • Zichtbare slijtage
  Na langdurig gebruik kan er ook zichtbare slijtage ontstaan. Denk aan verzakkingen of bulten in de topper. Ook vlekken door transpiratievocht zijn een teken van slijtage. Een hygiënisch slaapklimaat is ook belangrijk!

 • Onregelmatige nachtrust
  Kom je moeilijk in slaap of ben je vaak wakker? Dit kan ook een teken zijn dat je matrastopper zijn beste tijd heeft gehad. Op een nieuwe topper slaap je fijner én dieper.

Populaire toppers

Koudschuim topmatras Luna
Meest verkocht

Koudschuim topmatras Luna

(109)
Type matras: koudschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 5 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

109.- 98.10 Je bespaart 10%

Topmatras B Bright HR-koudschuim

(93)
Type matras: koudschuim |
Gewichtsklasse: tot 120 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 8 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 weken

100.-

Koudschuim topmatras Emma Diamond

(90)
Type matras: koudschuim |
Hardheid: medium |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 8 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

251.40

Traagschuim topmatras Linda

(24)
Type matras: traagschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 5 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

259.-

Topmatras B Bright Latex

(12)
Type matras: latex |
Gewichtsklasse: tot 120 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 10 cm |
Voorzien van split: Nee, enkele split |

Levertijd: 7 dagen

509.-

Topmatras Emma Flip

(29)
Type matras: traagschuim |
Gewichtsklasse: tot 130 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 5 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

229.-
Traagschuim topmatras Intense Start Soft
Veel beoordeeld

Traagschuim topmatras Intense Start Firm

(18)
Type matras: traagschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 5 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 10 tot 11 weken

549.-

Traagschuim topmatras Intense Luxe Soft

(35)
Type matras: traagschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 7 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 8 dagen

649.-

Traagschuim topmatras Intense Luxe Firm

(132)
Type matras: traagschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 7 cm, 8 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 8 dagen

649.-

Traagschuim splittopmatras Intense Luxe Firm

(43)
Type matras: traagschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 7 cm |
Voorzien van split: enkele split |

Levertijd: 4 dagen

1498.-

TEMPUR® topper Pro Plus

(4)
Type matras: traagschuim |
Gewichtsklasse: tot 120 kg, tot 100 kg, tot 140 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 8 cm |

Levertijd: 4 tot 5 weken

1049.- 891.65 Je bespaart 15%

Splittopmatras B Bright HR-koudschuim

(16)
Type matras: koudschuim |
Gewichtsklasse: tot 120 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 8 cm |
Voorzien van split: enkele split |

Levertijd: 8 dagen

200.-

Topmatras Serene met kussen

(1)
Type matras: koudschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 3.5 cm |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

89.-

Traagschuim topmatras Luuk

(11)
Type matras: traagschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 6 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

169.-
lowest-price

Koudschuim topmatras Lucas

(11)
Type matras: koudschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 6 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

205.-
lowest-price

Topmatras B Bright Visco

(5)
Type matras: traagschuim |
Gewichtsklasse: tot 120 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 10 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 6 tot 7 weken

359.-

Traagschuim topmatras Intense Start Soft

(3)
Type matras: traagschuim |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 5 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 9 tot 10 weken

1099.-
Polyether topper Easy
Voordeligste keuze

Polyether topper Easy

Type matras: polyether |
Tijk afritsbaar: Nee |
Hoogte: 4 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 6 tot 7 weken

59.-
lowest-price
Gel topmatras B Bright Gel
Meeste voordeel

Topmatras B Bright Gel

(14)
Type matras: gel |
Gewichtsklasse: tot 120 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 10 cm |
Voorzien van split: Nee |

Levertijd: 1 tot 2 dagen

379.- 227.40 Je bespaart 40%
Gel splittopmatras B Bright Gel
Hoogste korting

Splittopmatras B Bright Gel

(7)
Type matras: gel |
Gewichtsklasse: tot 120 kg |
Tijk afritsbaar: Ja |
Hoogte: 10 cm |
Voorzien van split: enkele split |

Levertijd: 6 tot 7 weken

769.- 461.40 Je bespaart 40%

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.