Wauw! De hele maand mei super deals met 25% korting op bijna alles!

23 : 5 : 30
29
Alles over matrassen

Alles over matrassen

Weet jij op wat voor soort matras je slaapt? Zolang we een redelijke nachtrust hebben en niet teveel pijntjes ervaren, kijken we meestal niet verder dan ons eigen matras. Zonde, want juist een goed matras is ontzettend belangrijk voor onze nachtrust!

Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras wat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past bij ons eigen lichaam, onze slaaphouding en onze wensen? Daar helpen wij je graag bij!


Wat maakt een matras tot een goed matras? 

Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van je eigen lichaam en jouw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras. Een goed matras houdt rekening met factoren zoals je slaaphouding, warmte- en vochthuishouding en de gevoeligheid van je gewrichten.

Wat is je slaaphouding?

Je slaaphouding is erg belangrijk in de keuze voor een matras. Je slaaphouding bepaalt namelijk waar het matras ondersteuning moet geven. De juiste ondersteunende eigenschappen zorgen ervoor dat je lichaam in een natuurlijke houding ligt. Hieronder kun je lezen waar je met jouw slaaphouding op moet letten bij het kiezen van een matras.

 

 

Rugslaper

Ben je een rugslaper?

Als je een rugslaper bent is het van belang dat je lichaam de natuurlijke S-vormige kromming blijft behouden. 

Zijslaper

Ben je een zijslaper?

Als je een zijslaper bent is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn blijft vormen tijdens het slapen.

Buikslaper

Ben je een buikslaper?

Als je een buikslaper bent is het van belang dat je onderrug niet te ver doorzakt en je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. 


 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een matras?

 Wat is je lengte?

Hoe breder een eenpersoonsmatras is, hoe comfortabeler je ligt. Voor de juiste lengte van het matras adviseren wij je 20 cm bij je lichaamslengte op te tellen. Bij een breder en langer matras zijn het draagvermogen en de bewegingsruimte groter. Voor een tweepersoonsbed geldt dat je het beste slaapcomfort krijgt als iedere persoon een eigen matras heeft.

 Wat is je gewicht?

Als een matras zich aanpast aan de vormen van je lichaam, ervaar je een goed ligcomfort. Hoe diep je in het matras wegzakt, is onder andere afhankelijk van je gewicht. Voor lichtere personen volstaat een soepel matras, terwijl zwaardere personen vaak beter liggen op een steviger matras. Weeg je meer dan 140 kg? Dan raden wij je aan om een bezoek te brengen aan een van onze winkels voor een persoonlijk advies.

 Heb je pijnklachten?

Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen, zodat je fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaar je pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras en je slaaphouding. Slaap je bijvoorbeeld op je zij, dan moeten je schouders en heupen wegzakken in het matras, zodat je ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt.

 Ventilatie

Het ventilerend vermogen van een matras is van groot belang vanwege de vochthuishouding en vochtregulatie. Wist je dat je per nacht ongeveer 1/3 liter transpiratievocht verliest? Wij adviseren je dan ook rekening te houden met de mate waarin het vocht verdampt en wordt afgevoerd.

 Heb je het warm of koud in bed?

Het juiste matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Als je het 's nachts niet te warm en ook niet te koud hebt, ben je 's morgens optimaal uitgerust en begin je fris aan de dag! De mate waarin je het warm of koud hebt in bed, bepaalt in hoeverre je een vocht- en warmteregulerend matras nodig hebt.

 Heb je last van allergieën?

Veelvoorkomende allergieën die betrekking hebben op matrassen zijn wol- en huisstofmijtallergieën. De collectie van Beter Bed bevat daarom matrassen zonder wol en matrassen die speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Ook zijn er speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons die je matras schoon en vrij van huismijt houden.


6 soorten matrassen

Omdat ieder lichaam anders is en andere behoeftes heeft, zijn er ook verschillende matrassen. Ieder matras heeft kenmerken die matchen met jouw wensen. Wij lichten de verschillende matrassen en de daarbij horende eigenschappen toe zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Pocketveer matrassen

Pocketveer matrassen staan bekend om hun vochtregulerende en ventilerende eigenschappen door de open structuur van het matras. Ideaal als u het snel warm hebt in bed of veel transpireert. Ook geeft elke veer afzonderlijk ondersteuning. Dus; hoe meer veren, des te beter het lichaam ondersteund wordt.

Pocketveer matrassen

Comfort

Voor optimaal comfort zijn de veren in comfortzones verdeeld. Dit zijn zones die bepaalde delen van je lichaam de juiste ondersteuning geven, zodat je ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt. Ook bepalend voor het comfort zijn het soort afdeklaag en de tijk. Er zijn verschillende soorten afdeklagen met elk andere eigenschappen. Zo is koudschuim in de regel goed ventilerend en relatief stevig, traagschuim wat zachter en iets warmer en gel iets soepeler en ademend.

Ondersteuning

Je krijgt gedetailleerde ondersteuning door honderden veertjes per m2 die onafhankelijk van elkaar bewegen. Hoe meer veren, hoe comfortabeler het matras en hoe beter de ondersteuning. 

Vochtregulatie 

Dankzij de open structuur van het matras profiteer je van uitstekende vochtregulatie en ventilatie.

Ventilatie

Een veermatras ventileert doorgaans beter dan een schuimmatras. Pocketvering is dan ook ideaal als je het snel warm hebt in bed en/of veel transpireert.

25 jaar garantie op draad- een framebreuken

Wij staan achter de kwaliteit van onze producten en geven je uitgebreide garantie, ook op draad- en framebreuken.


Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn zeer betaalbaar. Het schuim van een polyether matras heeft een gesloten celstructuur, waardoor warmte wordt vastgehouden. Dit is fijn als je het 's nachts snel koud hebt, en minder fijn als je het snel warm hebt.

Polyether matrassen

Stevige schuimsoort

Polyether is een stevige schuimsoort met een lange levensduur.

Synthetisch 

Polyether is een synthetisch en dus anti-allergisch materiaal. Dit maakt een matras van polyether geschikt bij een wolallergie.

Betaalbaar 

Gesloten structuur

Door de gesloten structuur van het schuim houdt polyether warmte en vocht vast. Dit is fijn als je het ’s nachts snel koud hebt.

Geschikt voor kinderen, logés en volwassenen met een lichaamsgewicht tot 80 kilo

Vergeleken met pocketveermatrassen en andere schuimsoorten geeft polyether wat minder ondersteuning. Polyether matrassen worden veel gebruikt voor de kinder- en logeerkamer.


 

Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras heeft een open celstructuur. Hierdoor ventileert dit type matras goed en wordt vocht uitstekend afgevoerd. Het matras typeert zich door blijvende veerkracht en geen kuilvorming. Koudschuim is zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed.

Koudschuim matrassen

Optimale ventilatie en vochtafvoer

Je geniet van optimale ventilatie en vochtafvoer door opencellig schuim. Koudschuim heeft een open structuur, waardoor het extra goed ademt.

Blijvende veerkracht en geen kuilvorming

 Koudschuim vormt zich goed naar je lichaam en veert snel weer terug, zodat draaien in bed comfortabeler wordt.

Koudschuim is een ‘koelere schuimsoort’

Heb je het snel warm in bed, dan kun je dus beter gaan voor koudschuim dan voor traagschuim of latex.

Ook geschikt als je een hoog lichaamsgewicht hebt

Ook voor mensen met een hoog lichaamsgewicht is koudschuim een prima keuze.


 

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen kenmerken zich door optimale drukverlaging en een goede warmte-isolatie. Het matras vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam. Het is dan ook uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en/of gewrichten en mensen die het snel koud hebben.

Traagschuim matrassen

Optimale drukverlaging

Liggend op traagschuim, ervaar je minimale druk op spieren en gewrichten.

Goede lichaamsondersteuning 

Traagschuim vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam. Dit zorgt voor een goede lichaamsondersteuning en uniek ligcomfort.

Isolatie

Dit type matras is geschikt als je het snel koud hebt in bed, omdat traagschuim warmte goed vasthoudt.

Ontlast bloedvaten en zenuwbanen

Door de minimale druk op je lichaam, worden niet alleen je spieren en gewrichten maar ook je vaten en zenuwbanen ontlast.

Vormt zich naar je lichaam

Het elastische traagschuim wordt zacht wanneer het warmer wordt, daardoor vormt het perfect naar je lichaam. Je hebt het gevoel dat je in een perfect passend bed ligt en droomt heerlijk weg.

 


 

Gel matrassen

Een gelmatras is een matras met een afdeklaag van schuimgel. Vaak heeft het matras een kern van pocketveren. Dankzij de gel voelt het matras soepeler en zachter aan dan bijvoorbeeld koudschuim, terwijl het uitstekende ondersteunende en drukverlagende eigenschappen heeft.

Gel matrassen

Goede ondersteuning en drukverlaging

Net als koud- en traagschuim vormt het gelmatras zich goed naar je lichaam.  Je wordt uitstekend ondersteund en ervaart een minimale lichaamsdruk.

Hoog ligcomfort en makkelijk draaien in bed 

Het ligcomfort is vergelijkbaar met dat van hoogwaardige schuimmatrassen. Dankzij de soepele gel is jezelf omdraaien zelfs iets gemakkelijker.

Ventilatie dankzij open structuur

Met gel wordt een sponsachtig schuim bedoeld. Het is open van structuur, waardoor het matras ademender is dan andere schuimsoorten als traagschuim en polyether. Foamgel heeft een goede luchtcirculatie en voert warmte en vocht goed af.

 


Latex matrassen

Latex matrassen kenmerken zich door een kern van rubber. Dit is soepel en elastisch en geeft daardoor een optimale ondersteuning. Doordat latex lichaamswarmte isoleert, is dit type matras zeer geschikt als je het snel koud hebt in bed. 

Latex matrassen

Drukverlaging

Latex geeft een goede drukverlaging, wat ideaal is bij gewrichtsklachten.

Veerkracht

Latex heeft een natuurlijke, blijvende veerkracht. Het sluit naadloos aan op je lichaam.

Soepel en elastisch

Latex is soepel en elastisch en geeft een optimale ondersteuning.

Anti-allergisch

Latex is een natuurproduct en van zichzelf anti-allergisch.

Isoleert lichaamswarmte

Latex isoleert warmte goed en is dus geschikt als je het snel koud hebt in bed. Als je het snel warm hebt, kun je beter gaan voor pocketvering of koudschuim.

Redenen matras vervangen

3 redenen om je matras tijdig te vervangen

Een nieuw matras is gezonder en hygiënischer 

Een nieuw matras geeft minder pijnklachten 

Op een nieuw matras slaap je lekkerder en dieper

Meer informatie over het vervangen van je matras


 

Basisweetjes voor iedereen!

Wist je dat...

  • Beter Bed ook speciale anti-allergie matrassen heeft? Ook als je allergisch bent voor huisstofmijt, ben je voor je matras bij ons aan het juiste adres.
  • Veermatrassen bekend staan om hun goede ondersteuning en ventilatie en schuimmatrassen doorgaans om hun drukverlagende eigenschappen?
  • Een dik matras, bestaande uit meerdere lagen, extra comfort biedt?
  • Speciale comfortzones in het matras ondersteuning geven aan je heupen, schouders en andere vitale lichaamsdelen?
  • De tijk, oftewel matrashoes, deels uw ligcomfort bepaalt, bijdraagt aan een goede vochtafvoer en het matras een aangename touch geeft?
  • Een topmatras extra comfort en opmaakgemak biedt, de levensduur van je matras verlengt en de eigenschappen van je matras versterkt?
  • Beter Bed matrassen heeft met en zonder handvatten, anti-allergische matrassen, matrassen geschikt voor extra lange mensen en bij een hoog lichaamsgewicht? 
  • Je matras aan vervanging toe is als het niet meer meegeeft of als er een kuil zichtbaar is? Gemiddeld gaat een matras vijf tot tien jaar mee.
  • Een nieuw matras kan voorkomen dat je te veel draait ’s nachts en vaak klachten als rugpijn en nekpijn verhelpt?
  • Een matras langer mee gaat wanneer je het regelmatig reinigt? Lees alles over matras reinigen.

 

Bekijk alle matrassen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply