Weet jij op wat voor soort matras je slaapt? Zolang we een redelijke nachtrust hebben en niet teveel pijntjes ervaren, kijken we meestal niet verder dan ons eigen matras. Zonde, want juist een goed matras is ontzettend belangrijk voor onze nachtrust!
Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras wat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? En wat voor een soort type matras past bij ons eigen lichaam, onze slaaphouding en onze wensen? Daar helpen wij je graag bij!
Wanneer je niet bekend bent met matrassen, is het soms lastig om te bepalen wanneer een matras goed is. Om dit te bepalen, spelen allerlei kenmerken een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer, de behoeften van je eigen lichaam en jouw persoonlijke wensen bepalen de keuze voor een matras. Een goed matras houdt rekening met factoren zoals je slaaphouding, warmte- en vochthuishouding en de gevoeligheid van je gewrichten.
Je slaaphouding is erg belangrijk in de keuze voor een matras. Je slaaphouding bepaalt namelijk waar het matras ondersteuning moet geven. De juiste ondersteunende eigenschappen zorgen ervoor dat je lichaam in een natuurlijke houding ligt. Hieronder kun je lezen waar je met jouw slaaphouding op moet letten bij het kiezen van een matras.
Als je een rugslaper bent is het van belang dat je lichaam de natuurlijke S-vormige kromming blijft behouden.
Welk matras je hiervoor nodig hebt, verschilt per persoon. Test het eens door even op een matras te gaan liggen en goed te voelen.
Als je een zijslaper bent is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn blijft vormen tijdens het slapen.
Daarvoor heb je een goed ondersteunend matras en kussen nodig. De hardheid van het matrassen en de hoogte van het kussen verschillen per persoon.
Als je een buikslaper bent is het van belang dat je onderrug niet te ver doorzakt en je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen.
Dit voorkom je meestal door een wat harder matras te nemen. Desondanks kunnen buikslapers vaker rugklachten ervaren. Ons advies is dus vooral om te proberen om een zijslaper of rugslaper te worden!
Hoe breder een eenpersoonsmatras is, hoe comfortabeler je ligt. Voor de juiste lengte van het matras adviseren wij je 20 cm bij je lichaamslengte op te tellen. Bij een breder en langer matras zijn het draagvermogen en de bewegingsruimte groter. Voor een tweepersoonsbed geldt dat je het beste slaapcomfort krijgt als iedere persoon een eigen matras heeft.
Als een matras zich aanpast aan de vormen van je lichaam, ervaar je een goed ligcomfort. Hoe diep je in het matras wegzakt, is onder andere afhankelijk van je gewicht. Voor lichtere personen volstaat een soepel matras, terwijl zwaardere personen vaak beter liggen op een steviger matras. Weeg je meer dan 140 kg? Dan raden wij je aan om een bezoek te brengen aan een van onze winkels voor een persoonlijk advies.
Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen, zodat je fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaar je pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras en je slaaphouding. Slaap je bijvoorbeeld op je zij, dan moeten je schouders en heupen wegzakken in het matras, zodat je ruggengraat haar natuurlijke kromming behoudt.
Het ventilerend vermogen van een matras is van groot belang vanwege de vochthuishouding en vochtregulatie. Wist je dat je per nacht ongeveer 1/3 liter transpiratievocht verliest? Wij adviseren je dan ook rekening te houden met de mate waarin het vocht verdampt en wordt afgevoerd.
Het juiste matras zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Als je het 's nachts niet te warm en ook niet te koud hebt, ben je 's morgens optimaal uitgerust en begin je fris aan de dag! De mate waarin je het warm of koud hebt in bed, bepaalt in hoeverre je een vocht- en warmteregulerend matras nodig hebt.
Veelvoorkomende allergieën die betrekking hebben op matrassen zijn wol- en huisstofmijtallergieën. De collectie van Beter Bed bevat daarom matrassen zonder wol en matrassen die speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Ook zijn er speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons die je matras schoon en vrij van huismijt houden.
Omdat ieder lichaam anders is en andere behoeftes heeft, zijn er ook verschillende matrassen. Ieder matras heeft kenmerken die matchen met jouw wensen. Wij lichten de verschillende matrassen en de daarbij horende eigenschappen toe zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Pocketveer matrassen staan bekend om hun vochtregulerende en ventilerende eigenschappen door de open structuur van het matras. Ideaal als je het snel warm hebt in bed of veel transpireert. Ook geeft elke veer afzonderlijk ondersteuning. Dus; hoe meer veren, des te beter het lichaam ondersteund wordt.
Een koudschuim matras heeft een open celstructuur. Hierdoor ventileert dit type matras goed en wordt vocht uitstekend afgevoerd. Het matras typeert zich door blijvende veerkracht en geen kuilvorming. Koudschuim is zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed.
Traagschuim matrassen kenmerken zich door optimale drukverlaging en een goede warmte-isolatie. Het matras vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam. Het is dan ook uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en/of gewrichten en mensen die het snel koud hebben.
Een gelmatras is een matras met een afdeklaag van schuimgel. Vaak heeft het matras een kern van pocketveren. Dankzij de gel voelt het matras soepeler en zachter aan dan bijvoorbeeld koudschuim, terwijl het uitstekende ondersteunende en drukverlagende eigenschappen heeft.
Latex matrassen kenmerken zich door een kern van rubber. Dit is soepel en elastisch en geeft daardoor een optimale ondersteuning. Doordat latex lichaamswarmte isoleert, is dit type matras zeer geschikt als je het snel koud hebt in bed.
Polyether matrassen zijn zeer betaalbaar. Het schuim van een polyether matras heeft een gesloten celstructuur, waardoor warmte wordt vastgehouden. Dit is fijn als je het 's nachts snel koud hebt, en minder fijn als je het snel warm hebt.