Het beste matras vind je met ons matras advies

Het beste matras vind je met ons matras advies

Beter Slapen ID, het slimme matras van Beter Bed in de winkel

Het slimme matras van Beter Bed

Welk matras past bij jou? Daar helpen we je graag bij. We stellen je een aantal vragen in de matras keuzehulp en bepalen zo welke matrassen het best passen bij jouw lichaam, slaaphouding en wensen.


Opbouw matras

Om te ontdekken welk matras het beste bij jou past, is het allereerst goed om te begrijpen hoe een matras is opgebouwd. Elk matras is opgebouwd uit een comfortlaag en kern:

Schematische weergave van kern en comfortlaag van matrassen
 1. Kern

  De kern is het onderste gedeelte van het matras en is verantwoordelijk voor de ondersteuning van jouw lichaam. De kern bepaalt dus niet direct hoe jij ligt. Het type kern kan koudschuim of pocketvering zijn. Welke kern bij jou past, hangt met name af van jouw lichaamsbouw, gewicht en eventuele lichamelijke klachten. Een kern heeft altijd een bepaalde hardheid, namelijk soepel, medium of stevig.

 2. Comfortlaag

  De comfortlaag van het matras is de bovenste laag van het matras en is verantwoordelijk voor het comfort en de temperatuur in bed. De comfortlaag van het matras bepaalt dus of jij het matras wel of niet lekker vindt liggen. Het type comfortlaag kan koudschuim, traagschuim, latex, talalay latex, gel of polyether zijn. Welke comfortlaag bij jou past, is met name afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, of jij het snel te warm of koud hebt in bed en of je last hebt van transpiratie.

Wat is jouw favoriete slaaphouding?

Je slaaphouding is erg belangrijk in de keuze voor een matras. Deze bepaalt namelijk waar het matras ondersteuning moet bieden. De juiste ondersteunende eigenschappen zorgen ervoor dat je lichaam in een natuurlijke houding ligt.

Afbeelding van zijslaper slaaphouding op matras

Zijslaper matrassen

Als je een zijslaper bent, is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn vormt tijdens het slapen. Daarvoor heb je een goed ondersteunend matras en kussen nodig. De hardheid van het matras en de hoogte van het kussen verschillen per persoon.

Afbeelding van rugslaper op matras

Rugslaper matrassen

Als je een rugslaper bent, is het van belang dat je lichaam de natuurlijke s-vormige kromming blijft behouden. Daarnaast is het van belang dat je matras genoeg ondersteuning biedt aan je onderrug.

Matrassen buikslaper

Buikslaper matrassen

Op je buik slapen is slecht voor je houding en vooral voor je onderrug. Ons advies is dus in de eerste plaats om te proberen een zijslaper of rugslaper te worden. Als je niet anders kunt en nu eenmaal een buikslaper bent, is het van belang dat je onderrug niet te ver doorzakt en je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen. Dit voorkom je meestal door een wat harder matras te nemen.

Meer weten over slaaphoudingen? Bekijk dan dit artikel.

Heb jij het snel te warm of te koud in bed?

Snel te warm in bed

Cartoon afbeelding van vrouw in bed die het warm heeft

Wanneer je het snel te warm hebt in bed en transpireert, raden we een matras met goede, ventilerende eigenschappen aan. Denk hierbij aan een matras met een comfortlaag van koudschuim, gel of talalay latex.

Snel te koud in bed

Cartoon afbeelding van vrouw in bed die het snel koud heeft

Wanneer je het snel te koud hebt in bed, raden we een matras met een comfortlaag van traagschuim, latex of polyether aan. Deze matrassen houden namelijk namelijk warmte beter vast.

Niet snel te warm of koud

Matrassen niet snel te warm of koud

Wanneer je het niet snel te warm of te koud hebt in bed, zijn op dit gebied alle matrassen voor jou geschikt. Je hoeft voor wat betreft de temperatuur geen rekening te houden met specifieke materialen.

 

Heb je last van lichamelijke klachten?

Matras bij lichamelijke klachten

Matras bij lichamelijke klachten

Een goed matras zorgt ervoor dat je lichaam 's nachts optimaal kan ontspannen, zodat je fit en gezond weer uit bed stapt. Ervaar je pijn bij het opstaan? Dan is het extra belangrijk om te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras. Matrassen met een kern van traagschuim zijn uitermate geschikt wanneer je last hebt van spieren en gewrichten.

 

Kern matrassen

De kern is dus het onderste gedeelte van het matras en is verantwoordelijk voor de ondersteuning van jouw lichaam. De kern bepaalt dus niet direct hoe jij het matras vindt liggen, dit bepaalt de comfortlaag (lichten we hierna uit).

Binnenkant koudschuim matras

Koudschuim kern

- Veerkrachtig, dus goede tegendruk en ondersteuning
- Goede ventilatie, wat zorgt voor aangename temperatuur
- Goede vochtregulatie, geschikt wanneer je last hebt van transpiratie

Binnenkant pocketvering matras

Pocketvering kern

- Veerkrachtig, dus goede tegendruk en ondersteuning (iets betere ondersteuning dan koudschuim)
- Zeer goede ventilatie, wat zorgt voor aangename temperatuur (nog beter dan koudschuim)
- Goede vochtregulatie, geschikt wanneer je last hebt van transpiratie

 

Comfortlaag matras

De comfortlaag is dus het bovenste gedeelte van het matras en bepaalt of jij een matras lekker vindt liggen of niet. Hieronder leggen we de verschillende typen comfortlagen aan je uit.

Koudschuim
 • Ligt wat steviger
 • Veerkrachtiger, dus goede tegendruk en ondersteuning
 • Lange levensduur, uitstekende prijs/kwaliteit verhouding
Traagschuim
 • Ligt wat zachter
 • Vormt zich naar de contouren van je lichaam
 • Zeer geschikt voor wie door lichamelijke klachten veel in dezelfde houding ligt, de druk van je lichaam wordt gelijkmatig verdeeld
 • Bewegingen van partner minimaal merkbaar
 • Goed om te weten: veel mensen denken dat traagschuim warm is, maar veel van onze traagschuim matrassen zijn afgewerkt met een koele matrashoes die warmte afvoert (bekijk hiervoor de productomschrijving)
Gel
 • Ligt zachter dan koudschuim en latex
 • Vergelijkbaar met traagschuim, maar veerkrachtiger en betere temperatuurregeling (licht verkoelend, dus meer geschikt wanneer je het snel warm hebt)
 • Vormt zich naar de contouren van je lichaam
 • Goede ondersteuning en drukverlaging
Latex
 • Ligt zachter dan koudschuim
 • Veerkrachtig, dus goede ondersteuning
 • Drukverlagende werking
 • Natuurproduct, dus antibacteriële en schimmelwerende werking
 • Houdt warmte vast, geschikt wanneer je het snel koud hebt
 • Voert vocht minder snel af, minder geschikt wanneer je veel last hebt van transpiratie
 • Lange levensduur
Talalay latex
 • Ligt zachter dan koudschuim
 • Zeer veerkrachtig (meer dan standaard latex), dus goede ondersteuning
 • Vormt zich perfect naar de contouren van je lichaam en heeft een drukverlagende werking
 • Goede ventilatie, wat zorgt voor aangename temperatuur
 • Goede vochtregulatie, uiterst geschikt wanneer je last hebt van transpiratie
 • Lange levensduur (langer dan standaard latex) met behoud van veerkracht
Polyether
 • Zeer voordelig geprijsd
 • Zeer geschikt voor logeerbed (kortere levensduur)
 • Minder veerkrachtig dan koudschuim
 • Minder ventilatie, dus minder geschikt wanneer je het snel warm hebt
 • Goed prijs/kwaliteit verhouding

Comfortzones voor ondersteuning

Een matras vangt de natuurlijke vormen van jouw lichaam op. Dit is vooral belangrijk voor de uitstekende delen, zoals je heupen en schouders. Matrassen met comfortzones bieden extra ondersteuning.

5 comfortzones matras

Illustratie matras 5 comfortzones

Een matras met 5 comfortzones biedt ondersteuning aan de drie belangrijkste zones: je hoofd en nek, je schouders en je heupen. Je kunt het matras gemakkelijk omdraaien, omdat de zones bovenaan het matras (bij de hoofd en nek), hetzelfde zijn als onderaan het matras (bij je voeteneinde).

7 comfortzones matras

Illustratie matras 7 comfortzones

Heb je last van rugklachten? Dan raden wij een matras aan vanaf 7 comfortzones. Naast ondersteuning aan je hoofd en nek, je schouders en je heupen, bieden matrassen met 7 comfortzones ook extra comfort aan je rug en taille.

9 comfortzones matras

Illustratie matras 9 comfortzones

Een matras met 9 comfortzones biedt, net als een matras met 7 comfortzones, ondersteuning aan je hoofd en nek, je schouders, je heupen, rug en taille. Ook dit matras is dus geschikt bij rugklachten. De comfortzones zijn alleen net wat anders verdeeld, waardoor de verdeling van de drukpunten iets anders is.

Welke afmetingen matras?

Breedte matras

Voor de breedte van een matras kan gekozen worden uit 70 cm t/m 200 cm. Matrassen t/m 100 cm breed kunnen gecombineerd worden in een tweepersoonsbed. Voor een tweepersoonsbed van 180 cm breed, kun je kiezen uit twee matrassen van 90 cm of voor één matras van 180 cm breed. Wanneer het gewicht van jou en je partner ver uit elkaar liggen, kun je het beste kiezen voor twee losse matrassen.

Lengte matras

Voor de lengte van een matras kan gekozen worden uit 200 cm, 210 cm en 220 cm. De beste lengte voor je matras is je lichaamslengte + 15 cm. Wanneer je met zijn tweeën bent, ga je uit van de lengte van de langste persoon. Rond altijd af naar boven. Is de langste persoon dus 1,90 m lang? Dan kun je het beste gaan voor een matras van 210 cm lang.

Matras bij allergieën

Matras bij allergieën

Veel voorkomende allergieën die betrekking hebben op matrassen zijn wol- en huisstofmijt allergieën. De collectie van Beter Bed bevat daarom matrassen zonder wol en matrassen die speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Ook zijn er speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons die je matras schoon en vrij van huismijt houden.

Maak van twee matrassen één

Met een matraswig maak je van twee matrassen eenvoudig één matras. De matraswig is een hulpstuk om de naad tussen twee matrassen te verminderen. Ideaal om twee matrassen als één matras op te maken met tweepersoonsbeddengoed.

Bekijk onze video om te zien hoe je dit doet.

Matraswig: van twee matrassen één maken! | Beter Bed

Onderhoud van je matras

Door het juiste onderhoud kun jij veel langer met je matras doen. Hieronder geven we advies hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw matras langer mee gaat.

Matras beschermen

Er zijn drie producten die ervoor zorgen dat de levensduur van jouw matras wordt verlengd. Hieronder lichten we ze aan je toe.

 1. De matrasbeschermer
  Deze leg je onder je matras. De matrasbeschermer is anti-slip en zorgt er daardoor voor dat je matrassen netjes op hun plek blijven liggen. Een matrasbeschermer heeft een grote luchtdoorlaatbaarheid, zodat warmte en transpiratie dat via je matras wordt afgevoerd er doorheen gaat.
 2. De molton matrashoes
  Deze doe je onder je hoeslaken als extra beschermlaag voor je matras. Een molton beschermt je matras tegen transpiratie, slijtage en stof.
 3. Het hoeslaken
  Deze gaat om de molton heen en zorgt er naast extra bescherming van je matras voor dat je comfortabel ligt.

Matras draaien en keren

Draai en keer je matras regelmatig, zodat je matras niet altijd op dezelfde plekken het zwaarst belast wordt. Let er wel op dat je matras aan weerszijden beslaapbaar is.

Matras draaien
Matras draaien

Matras vervangen

Omdat je een matras dagelijks gebruikt, worden de kwaliteit en de ondersteunende eigenschappen van je matras gedurende de jaren steeds minder. Er ontstaat kuilvorming of slijtage aan de matrashoes. Wanneer je je matras niet op tijd vervangt, kunnen er rug- en nekklachten ontstaan.

Naast de ondersteunende eigenschappen is het voor de hygiëne ook aan te raden om je matras op tijd te vervangen. Het is erg lastig om exact aan te geven wanneer je je matras moet vervangen. Dit komt omdat de levensduur van je matras afhankelijk is van het type matras dat je hebt. Wij adviseren om gemiddeld na 8 jaar je matras te vervangen, want na 8 jaar heeft je matras: 

 • 1.000 liter transpiratievocht verwerkt
 • Miljoenen dode huidcellen en huisstofmijten opgenomen
 • 40% van de oorspronkelijke veerkracht over

 

Meer weten over matrassen?

Afbeelding van matras reinigen met stoomreiniger

Matras reinigen

Lees hoe je vlekken verwijdert uit je matras en hoe je een matras een opfrisbeurt geeft. Bekijk daarnaast onderhoudstips om je matras in de beste conditie te houden.

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.