Beter slapen

Wat betekenen dromen nou eigenlijk?

Elke nacht droom je. De meeste dromen vergeet je direct wanneer je wakker wordt. Soms maken dromen echter indruk en onthoud je ze. Dromen kunnen zo leuk zijn, dat je liever nog even in bed blijft liggen. Het kan ook zijn dat een droom zo eng is dat het een nachtmerrie wordt. Grote kans dat ook jij ‘s nachts wel eens achtervolgd wordt of in een diep gat valt… Wat dromen we nu het meest en wat betekenen deze dromen?

Wat zijn dromen?

Als je gaat slapen is het de bedoeling dat je lichaam tot rust komt. Ook je hersenen raken in een ontspannen toestand. Om te kunnen blijven ademen is het belangrijk dat een deel van je hersenen actief blijft. Dit deel van je hersenen is  ‘s nachts ook verantwoordelijk voor dromen en nachtmerries. Dromen doe je niet zomaar. Dromen helpen je namelijk om indrukken van de dag te verwerken.

De meest voorkomende dromen

Door sommige mensen worden dromen gezien als symbolisch of voorspellend. Of dit echt zo is, kan nog niet door wetenschappers worden verklaard. Wel is er een aantal dromen dat we allemaal wel ooit hebben gehad. De 6 meest voorkomende dromen leggen we hier uit.

1. Vliegen of vallen in je slaap

Tijdens je slaap ontspant je lichaam. Je bloeddruk en hartslag gaan omlaag. Door te vallen  geeft je lichaam een seintje aan je hersenen dat je nog leeft. Net zoals met vallen, heb je ook tijdens het vliegen geen controle. Zou het kunnen zijn dat je in bepaalde situaties de touwtjes niet in handen hebt?

 

2. Naakt zijn

Daar sta je dan, zonder kleren voor een menigte mensen. Deze droom betekent dat je kwetsbaar bent. Ook kan het zijn dat je een groot geheim met je meedraagt…

 


3. Je tanden verliezen

Plotseling beginnen je tanden te rotten of je staat letterlijk met je mond vol (losse) tanden. Deze droom weerspiegelt de angst om voor gek te staan of om niet aantrekkelijk gevonden te worden. Met een stralend gebit zie je er namelijk goed verzorgd uit! 

 


4. Achtervolgd worden

Word je in je droom achtervolgd? Dan kan het zijn dat je in het dagelijks leven ergens voor wegloopt. Dit kan een probleem zijn op het werk of iets wat je dwarszit. Zorg ervoor dat je de rust vindt in je dagelijkse leven, zodat je ’s nachts nergens voor hoeft te vluchten.

 


5. Ziekte, de dood of een ongeluk

Dit is duidelijk geen droom maar een nachtmerrie. Je bent ongerust over anderen en dit uit zich in een droom over een ernstige ziekte of zelfs het overlijden van een naaste. Ook kan het zijn dat je bang bent deze persoon te verliezen. Wanneer dit je zelf overkomt, heb je waarschijnlijk een groot schuldgevoel en probeer je jezelf te straffen.

 


6. Te laat komen

Het gebeurt iedereen wel eens: je komt te laat op een afspraak. Ook in dromen komt dit vaak voor. Het betekent dat je bang bent dat je een belangrijke kans in het leven hebt gemist. Dit hoeft natuurlijk niet de waarheid te zijn. Misschien sta je op het punt een belangrijke beslissing te maken…

 


De basis voor een goede droom

Om heerlijk te kunnen dromen is een goed bed en een ondersteunend kussen erg belangrijk. Bij Beter Bed ben je aan het goede adres voor een perfecte basis voor een heerlijke nachtrust. Wil je graag hulp en advies om een goede basis te creëren? De slaapadviseurs van Beter Bed helpen je graag. Kom gerust eens langs in een van onze winkels. 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.