Beter slapen

Goede slaapvoornemens

Goed slapen: de beste goede gewoonte. Elk jaar op 1 januari nemen veel mensen zich voor hun leven te beteren: stoppen met roken, meer sporten, minder op je smartphone kijken, afvallen, minder alcohol drinken... Maar de allerbelangrijkste goede gewoonte om jezelf aan te leren is: zorgen dat je voldoende slaap krijgt.

Slaaptekort is slecht voor je wilskracht

Als je doodmoe bent, sleep je jezelf door de dag, kun je slechtgezind worden, heb je minder discipline en ga je meer zoetigheid eten omdat je lichaam om energie vraagt. Bij een gezond leven hoort wat ons betreft dan ook met stip op 1: goed slapen.

Kleine veranderingen in je slaaproutine

Door kleine veranderingen in je slaaproutine aan te brengen zorg je ervoor dat je beter zal slapen én je het volhoudt tot ’s avonds. Doe jij mee aan onze goede slaapvoornemens? Ook via Instagram delen we regelmatig (slaap)tips!

Tips voor de beste nachtrust

TIP 1: Zet je telefoon en computer uit na 21.00u

Het blauwe licht van je smartphone en computer stuurt je biologische klok in de war. Het slaaphormoon melatonine wordt afgebroken en het slaperige gevoel blijft weg. Bovendien komen je hersenen niet tot rust als je nog tot laat met je gsm bezig bent. Het beste is om je smartphone niet mee te nemen in je slaapkamer. Zo leer je deze gewoonte af:

  • Doe het samen met je partner (of met degene met wie je 's avonds het vaakst berichten stuurt).

  • Vertel tegen de mensen in je omgeving over je nieuwe gewoonte. Dan weten zij ook dat ze je na 21.00u niet meer hoeven te sturen.

  • Stel op je smartphone bij instellingen je actieve schermtijd in.

Extra positieve effecten

Het uitzetten van je schermen om 21.00u is niet alleen beter voor de kwaliteit van je slaap, maar zorgt er ook voor dat je tijd overhoudt voor hobby’s, het opruimen van je huis (een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd) en je hebt meer aandacht voor je partner. Dit zorgt voor een positief gevoel!

Tip 2: Check je slaapkamer

Je slaapkamer heeft ook invloed op de kwaliteit van je slaap. Om te beginnen is het erg belangrijk dat je hersenen een “slaapassociatie” hebben met je slaapkamer. Zorg er dus voor dat je slaapkamer de kamer is waar je slaapt en niet teveel andere activiteiten uitoefent.

Dus weg met die hometrainer, strijkmanden en je werkbureau, want je komt nu eenmaal moeilijker tot rust als je weet dat er nog een volle wasmand op je staat te wachten. De slaapkamer mag best een beetje saai zijn, hoe minder afleiding hoe beter.

Bekijk onze 8 tips voor de ideale slaapkamer voor een perfecte nachtrust!

TIP 3: Ga even wandelen

Stress en een perfecte nachtrust gaan niet goed samen. Ga daarom buiten wandelen. Doordat je een frisse neus haalt tijdens een wandeling, krijg je overdag genoeg licht, wat dan weer goed is voor je slaapwaakritme. Daarnaast werkt een wandeling in de natuur stressverlagend. Als je tijdens je wandeling goed let op wat je allemaal voor moois tegenkomt, heb je minder tijd om aan je werk en je to-do-lijst te denken. Je komt tot rust en dit is bevorderlijk voor je nachtrust!

Ga je ’s avonds ook nog even een toertje doen? Goed plan! Want van wandelen word je een beetje moe, waardoor je sneller in slaap kunt vallen. Bovendien heeft het een gunstig effect op je spijsvertering en daardoor zijn je darmen ’s nachts rustiger. Is het jouw andere voornemen om af te vallen? Dan sla je twee vliegen in één klap!

TIP 4: Pas op met cafeïne

Cafeïne heeft een stimulerend effect en houdt je wakker. Je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling worden gestimuleerd. Het kan wel zes tot acht uur duren voor alle cafeïne in je lichaam is uitgewerkt, daarom is het dus aan te raden om na 14.00u geen cafeïne meer te drinken, zoals koffie of energiedranken

TIP 5: Zet de wekker om te gaan slapen

De effectiviteit van je slaap wordt verhoogd door een regelmatig slaapritme. Een regelmatig slaapritme betekent dat je zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Je lichaam weet dan precies wanneer het tijd is om te gaan slapen, je valt makkelijker in slaap én je staat makkelijker op. Hierdoor heb je overdag meer energie.

Mensen vinden het vaak heel normaal om de wekker te zetten voor het opstaan ’s morgens, maar het zou eigenlijk ook een gewoonte moeten zijn om de wekker te zetten voor het naar bed gaan. Door een dagelijks slaapritueel word je op hetzelfde moment slaperig en val je makkelijker in slaap. Wanneer je deze routine een beetje in de vingers krijgt, merk je dat je na verloop van tijd steeds meer op dezelfde tijd wakker wordt. Je hebt de wekker dan niet meer nodig om ’s morgens op te staan!

Succes met deze slaapopdrachten!

Wanneer je deze tips in je dagelijkse slaaproutine toepast, zal je zeker je slaap verbeteren! 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.