Beter slapen

Niet kunnen slapen door stress? Wel met deze tips!

Zit je in een spannende of stressvolle periode en merk je dat direct aan je nachtrust? Of eigenlijk beter gezegd aan géén nachtrust? Je bent helaas niet de enige die slecht en onrustig slaapt door de stress! Niet kunnen slapen door stress komt vaak voor. Stress is namelijk een van de grootste oorzaken van héél veel slaapproblemen. Een keer niet kunnen slapen door stress is natuurlijk geen probleem, maar slaap je hierdoor iedere nacht slecht dan wordt het een ander verhaal. Lees snel verder en ge

Waarom kunnen we niet slapen door stress?

Niet kunnen slapen door stress begint vaak met te veel nadenken. En laten we dat nu juist in stressvolle situaties veel doen. Veels te veel! Ons koppie blijft maar malen, malen en nog eens malen. Problemen op je werk, verhuizing, examens, geldzorgen, stress over de kinderen, je gezondheid of niet kunnen slapen door de zenuwen. Je maakt je druk over dat ene onderwerp en het blijft maar door je hoofd spelen. Zo neem je het vervolgens ook letterlijk mee naar bed. Door al dat gepieker ervaar je continue spanning, waardoor je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Hét hormoon dat ervoor zorgt dat je lastig in slaap valt.

Wat zijn de symptomen van niet kunnen slapen door de stress?

Aan deze symptomen kun je merken dat je slecht slaapt door stress:

  • Je komt moeilijk in slaap
  • Je piekert veel en maakt je snel druk in bed
  • Je wordt vaak in de nacht wakker
  • Je wordt moe wakker
  • Je slaapt te weinig uur

Gevolgen van slecht slapen door stress

Een keer niet kunnen slapen door stress is natuurlijk niet zo erg. Maar een langere tijd slecht slapen door stress zorgt voor slaaptekort of zelfs slapeloosheid. En met een serieus slaaptekort ben je een stuk verder van huis. Een slaaptekort maakt je geheugen slechter, je concentratievermogen neemt af en het verhoogt op de lange termijn de risico’s op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, depressie of overgewicht. De verschillende gevolgen zullen elkaar ook weer gaan versterken. Kortom, langdurig slecht slapen door stress kun je maar beter voorkomen.

Tips om beter te slapen bij stress

1. Neem minimaal twee uur voor het naar bed gaan zoveel mogelijk rust

Natuurlijk zal dit niet iedere dag even goed lukken, maar probeer in ieder geval je hoofd een paar uur voordat je naar bed gaat zo leeg mogelijk te maken. Net als bij kinderen is het ook voor jou goed om een ‘afkoelperiode’ in te lassen. Bouw je activiteiten langzaam af. Laat je laptop dicht en tik twee uur van tevoren niet meer die ene zakelijke e-mail of dat mailtje met dataplanner voor het vriendenweekend. Sluit je studieboeken. Voer geen verhitte discussies. Ga ook niet later dan twee uur vóór het slapengaan sporten. Zo hebben je lichaam én geest nog alle tijd om tot rust te komen.

2. Laat koffie en alcohol beter staan

Hoe lekker ook, cafeïne zorgt voor een verhoogde adrenalineproductie, waardoor je lastiger in slaap valt. Dat betekent dat jij nóg meer tijd hebt om te piekeren. Geen goed idee dus! Beter drink je ’s avonds na het eten dan ook helemaal geen koffie meer. Door alcohol kom je misschien wel beter in slaap, maar het heeft uiteindelijk een slechte invloed op je slaapkwaliteit. Zo word je sneller en vaker wakker. Het is dus beter om dat wijntje toch maar wat vaker te laten staan!

3. Geniet van een warm bad of een douche

Lekker badderen voor het slapengaan werkt super ontspannend voor zowel lichaam als geest. De spieren in je lichaam ontspannen van het warme water en je hoofd hoeft even lekker nergens aan te denken. Laat wel je telefoon achterwege, anders ben je toch weer met heel andere dingen bezig! Wanneer je van een warme badkamer in een koele slaapkamer komt, daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je je natuurlijk slaperig gaat voelen.

4. Parkeer je (pieker)gedachten

Lig je weer eens in bed en maakt je hoofd overuren? Springen je gedachten van het ene probleem naar het andere? Dan wordt in slaapvallen natuurlijk wel erg lastig. Verplaats dit gepieker naar overdag. Zorg dat je ergens op de dag een momentje van 15 minuten pakt om juist heel bewust alle piekergedachten aandacht te geven. Maak er een lijstje van zodat de gedachten uit je hoofd zijn. Door een speciaal piekermoment in te lassen, heb je hier ’s avonds minder behoefte aan.

5. Ontstressen voor het slapen

Met een ontspanningsoefening maak je je hoofd leeg en breng je je lichaam in een natuurlijke staat van rust. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de oefening waarbij je afwisselt met het aan- en ontspannen van je spieren. Ga voor deze oefening op je rug op je bed liggen. Strek je benen en leg je armen los naast je lichaam neer. Span nu alle spieren in je lichaam van boven naar beneden een paar seconden aan en ontspan deze erna weer. Ga alle spiergroepen af en span ze één voor één 5 seconden aan. Eerst je hoofd, nek, schouders, rugspieren, armen en vuisten totdat je bij je voeten bent. Heb je alle spieren aangespannen en erna ontspannen dan voel je je absoluut veel relaxter!

6. Maak een wandeling voor het naar bed gaan

Actief sporten twee uur voor het slapengaan raden we je niet aan, maar een avondwandeling kan je juist helpen om beter te slapen. Een wandelingetje is goed voor je bloeddruk en tegelijkertijd maakt het je hoofd ‘leeg’. Het beste maak je er een gewoonte van om voor het slapengaan even een ommetje te doen.

7. Dim het licht al (twee uur) voordat je naar bed gaat

Wanneer het lukt, dim je lampen dan het liefst al twee uur voor het slapengaan. Hierdoor kan je lichaam beter het stofje melatonine aanmaken. Melatonine is de stof die ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur daalt en je lichaam zo het seintje geeft dat het nacht is, dus tijd om te rusten. Je wordt letterlijk slaperig. Natuurlijk ga je vervolgens niet achter je laptop zitten of op je mobiel van alles doen! Het blauwe licht van deze apparaten heeft namelijk juist weer het tegenovergestelde effect.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.