Beter slapen

Wakker worden met een slapende arm: schadelijk of niet?

Wakker worden met een slapende arm in de nacht of misschien wel twee armen blijft alles behalve prettig. Je wil je omdraaien, maar ineens heb je een doof gevoel in je arm tijdens het slapen. Of hij bungelt wat uit bed. Er zit niets anders op dan deze met je andere arm op te pakken: wat zwaar! Herkenbaar? Hoe wakker worden met een verlamde arm nou precies komt en of het gevaarlijk is lees je hier.

Het fenomeen van slapende armen bij het wakker worden noemen we ‘paresthesie’. Het is een zwaar of tintelend gevoel in je arm of deze kan zelfs helemaal gevoelloos zijn. Tintelende ledematen kunnen ’s nacht erg vervelend zijn. Een akelig gevoel, maar gelukkig is het meestal ongevaarlijk.

Wakker worden met een slapende arm: de oorzaken

  • Druk op je arm of zenuw in je arm

De meest voorkomende reden is dat je op je arm hebt gelegen. Er zit dan continue heel veel druk op je arm. Door deze druk is het onmogelijk voor je bloed om naar de zenuwen te stromen. Iets dat normaal wel zo hoort. Ook kan het zijn dat er op de zenuw zelf directe druk wordt uitgeoefend. Bijvoorbeeld door een slechte slaaphouding. De zenuw geeft dan een tintelend gevoel door het gebrek aan bloedtoevoer en jij wordt wakker met een verlamde arm.

  • Vreemde slaaphouding of mager postuur

Slaap jij in de meest gekke houdingen? Dan ben je gevoeliger om wakker te worden met een slapende arm Niet zo gek, want door een vreemde houding is de kans op afknelling groter. Ook wanneer je (erg) dun bent is de kans op wakker worden met slapende armen in bed groter. Je bloedvaten maken in dat geval scherpere bochten en liggen dichter tegen het bot aan. Hierdoor raken ze ook sneller bekneld en dat zou de reden zijn.

  • Het verlammende effect van alcohol

Heb je een feestje gehad en een paar wijntjes of biertjes gedronken? De kans is een stuk groter dat je diezelfde nacht wakker wordt met een verlamde arm. Alcohol kan een verlammende werking op je ledematen hebben. Dit komt doordat met alcohol de kans groter is dat je langer in dezelfde houding blijft liggen.

Dit kun je doen tegen wakker worden met een verlamde arm

Ook al voelt het akelig, gelukkig hoef je je geen zorgen te maken dat het gevoel niet meer terugkomt in je arm. Zodra je arm begint te tintelen kun je het best je hand rustig proberen te bewegen. Lukt dit (nog) niet dan kan je andere (niet verlamde) hand hierbij helpen. Op deze manier trekt het verlamde gevoel in je arm het snelst weer weg doordat de doorbloeding weer op gang komt. Ook masseren kan helpen!

Chronisch wakker worden met verlamde arm

Heb je tijdens het slapen vaak last van tintelende handen en arme en word je ook regelmatig wakker met tintelende armen? Een vitamine B tekort kan de oorzaak zijn. Deze vitamine speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van je cellen en de energietoevoer. Ook het vasthouden van vocht door bijvoorbeeld hormoonwisselingen zoals bij een zwangerschap kan voor een verlamde arm zorgen. 

Houdt het gevoel echt lang aan en heb je er iedere nacht veel last van? Een bezoek aan je huisarts kan nooit kwaad om uit te sluiten dat er geen andere redenen achter zitten.

Vind het juiste matras voor jou

Ook een goed bij jou passend matras kan zorgen voor verlichting van verlamde armen. Wat dan dat ene juiste matras voor jouw lichaamsbouw en slaaphouding is? Die vinden we samen met de matras keuzehulp.

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.