Beter slapen

Opstaan met hoofdpijn? Oorzaken en tips!

Word jij regelmatig wakker met bonkende hoofdpijn bij je voorhoofd of achterhoofd? Supervervelend! Een slechte start van je dag is dan zeker een understatement. Natuurlijk zal een kater na een avondje stappen ervoor zorgen dat je hoofdpijn hebt. Maar waarom word ik regelmatig wakker met hoofdpijn? En wat kun je het beste doen om ochtendhoofdpijn te voorkomen? Na het lezen van dit artikel weet jij alles over hoofdpijn na het slapen.

Hoofdpijn bij opstaan door een slechte slaaphouding

Slaap jij het liefst met je knieën opgetrokken en je armen in elkaar gevouwen? De foetushouding slaapt heerlijk, maar is helaas niet goed voor je lichaam! Tijd om daar verandering in aan te brengen. Wakker worden met hoofdpijn wordt namelijk in veel gevallen veroorzaakt door een verkeerde slaaphouding. Door verkeerd te liggen, is de kans op rug- en nekklachten groter, wat zich kan uiten in opstaan met hoofdpijn. Een goede slaaphouding is dus belangrijk! Slaaphoudingen die je het beste kan vermijden zijn: de foetushouding, op je buik liggen en met je armen boven je hoofd. In ons artikel over een gezonde slaaphouding hebben we alle voor- en nadelen van jouw favoriete slaaphouding voor je op een rijtje gezet.

Lees meer hierover in de blog: Gezonde slaaphouding.

Een gebrek aan slaap zorgt voor hoofdpijn na het slapen

Slaapgebrek wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van opstaan met hoofdpijn. Verrassend, want hoofdpijn bij het opstaan is vaak het gevolg van een slechte nachtrust. Deze vorm van hoofdpijn wordt spanningshoofdpijn genoemd en komt door vermoeidheid, stress en angst. Als je uitgerust denkt te zijn na vier uur slaap, heb je het mis! Slecht slapen kan onder andere het gevolg zijn van niet ontspannen in bed stappen, te laat eten voor het slapen gaan of te veel naar een beeldscherm staren voor je jouw ogen sluit. Daarnaast is een correcte ondersteuning van het lichaam belangrijk voor een goede nachtrust. Vaak wordt het vervangen van een versleten matras of hoofdkussen vergeten of te lang uitgesteld. Heb jij last van je nek en hoofdpijn na het wakker worden? Dan is je matras of kussen hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe! Wij helpen je bij het uitzoeken van een hoofdkussen en matras die bij je passen.

Opstaan met hoofdpijn door vochttekort

Dehydratie is een veelvoorkomende oorzaak van opstaan met hoofdpijn. Hoofdpijn in het algemeen is namelijk een eerste teken van uitdroging. Zonder water kan je lichaam moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen, het afvoeren van afvalstoffen en het regelen van je lichaamstemperatuur. Wist je dat 75% van de Nederlanders niet genoeg water drinkt? Zorg er dus voor dat je minstens anderhalf tot twee liter vocht binnen krijgt op een dag. Zó voorkom je om wakker te worden met hoofdpijn en een droge mond.

Oplossingen tegen wakker worden met hoofdpijn 

Heb je je versleten matras en kussen al vervangen en drink je ook genoeg? Er zijn gelukkig nog andere manieren om weer lekker te slapen en wakker te worden. De onderstaande tips helpen je om hoofdpijn te voorkomen bij het ontwaken.

Lichaamsbeweging doet wonderen

Genoeg sporten en bewegen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar je gaat er ook dieper van slapen. Een goede nachtrust verkleint de kans op hoofdpijn bij het opstaan. Zorg er alleen voor dat je niet direct na het sporten gaat slapen. Je lichaam is dan nog onrustig, waardoor je moeite kunt hebben met in slaap vallen.

Lees meer hierover in de blog: Ontspannen slapen.

Mediteer jezelf in slaap

Als stress de reden is dat je slecht slaapt, is het goed om ontspanningsoefeningen te doen voordat je gaat slapen om hoofdpijn bij het opstaan te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een yogalesje volgen voor het slapen gaan. Heb je minder tijd, maar wil je wel ontspannen naar bed gaan? Meditatie en mindfulness zijn perfecte manieren om binnen een aantal minuten gevoelens van stress te verminderen.

Beperk je cafeïne- en alcoholgebruik voor het slapen

Een bakkie koffie na het eten? Heerlijk! Helaas gaan cafeïne en lekker slapen slecht samen. Door de cafeïne in koffie is het lastiger om in slaap te vallen en is de kans groter dat je regelmatig wakker wordt gedurende de nacht. Ook het drinken van alcohol komt je nachtrust niet ten goede. Alcohol heeft namelijk een verdovend effect waardoor je na het drinken van een paar biertjes of wijntjes als een blok in slaap valt. Het addertje onder het gras is echter dat je vaak onrustig en minder diep slaapt na het drinken van alcohol. Hierdoor ben je minder uitgerust in de ochtend en is de kans groter dat je wakker wordt met hoofdpijn en misselijkheid. Als je toch na een paar glazen alcohol gaat slapen, drink dan een groot glas water voordat je naar bed gaat! 

Lees hier wat koffie met je nachtrust doet. 

Hulp en advies nodig?

Word je ondanks onze tips nog steeds regelmatig wakker met hoofdpijn of migraine? Dan zou het ergens anders aan kunnen liggen. In dit geval is het verstandig om een afspraak bij je huisarts te maken om de onderliggende oorzaak te onderzoeken. 

 

 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.