Beter slapen

Dit doet koffie met je nachtrust

Nog maar een bakkie doen dan? Wij Nederlanders drinken gemiddeld vier kopjes koffie per persoon, per dag. Daarvan is het kopje koffie in de ochtend veruit het populairst. Want pas na dat eerste bakkie word je écht goed wakker. Je slaperige gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hoe dit kan? Cafeïne blokkeert de slaapopwekkende chemicaliën in de hersenen. Beïnvloeden jouw kopjes koffie dan ook je nachtrust? Dát lees je in dit artikel.

Koffie en slapen

We kunnen er kort over zijn: koffie heeft invloed op je slaap. Uit verschillende studies is gebleken dat cafeïne de kwaliteit, maar óók de kwantiteit van je slaap beïnvloedt. Dus naast dat je door koffie korter slaapt, slaap je ook nog eens minder diep. Het effect van koffie op je nachtrust ligt niet alleen aan het aantal kopjes dat je drinkt, maar ook aan het tijdstip waarop je deze kopjes drinkt.

6 uur voor het slapen geen koffie meer

Met dat ene bakkie in de avond laten staan ben je er nog niet. Zelfs als je zes uur voordat je naar bed gaat een kopje koffie drinkt, heeft dit al effect op je slaap. Dat toonde een onderzoek van Christopher Drake en zijn team eerder al aan. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur. Zo houd je zeker genoeg tijd tussen je laatste kopje koffie en het moment dat je naar bed gaat.

Slaap goed, beperk je koffiegebruik

Ook al is het nog zo aantrekkelijk, gebruik je kopje koffie niet om je wakkerder te voelen. Word jij ‘s morgens  alleen nog maar wakker met koffie? Probeer dit patroon dus echt te doorbreken. Juist als je je vermoeidheid onderdrukt met veel koffie drinken kom je in een vicieuze cirkel van slecht slapen, je moe voelen, nog meer koffie willen drinken, nog slechter slapen en nog vermoeiender worden. Probeer het rustig af te bouwen en zorg  voor voldoende kwalitatieve slaap met een fijn, passend bed en matras. Dé allerbeste manier om je echt fitter te voelen.

Niet alleen in koffie…

Wist je dat cafeïne in nog véél meer drankjes zit? In zwarte thee, groene thee, cola, chocolademelk en energiedrankjes bijvoorbeeld. En zelfs per soort kopje koffie verschilt het cafeïnegehalte. Zo zit in een kopje espresso 134 milligram cafeïne per 100 ml en in een kopje filterkoffie 45 milligram cafeïne per 100 ml.

Wil je gewoon lekker blijven genieten van koffie, zonder dat dit je nachtrust direct beïnvloedt? Deze 5 tips gaan je helpen:

  1. Drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag
  2. 15.00 uur geweest? Geen koffie meer!
  3. Ben je een nachtbraker? Probeer eens cafeïnevrije koffie. Hier zit wel cafeïne in, maar véél minder
  4. Zorg voor voldoende nachtrust en voel je fit zonder koffie
  5. Minderen? Bouw je koffiegebruik geleidelijk af en voorkom hoofdpijn.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.