Beter slapen

Last van nachtmerries? Dit zijn de oorzaken!

Brrrrr, heb je ook vaak nachtmerries? Vervelend! Nachtmerries kunnen uit nare en enge dromen bestaan en je uit je slaap houden. Ook kunnen ze spannend zijn en vol zitten met betekenissen. Er zijn namelijk verschillende soorten nachtmerries. Maar wat zijn nachtmerries eigenlijk? Wat zijn de oorzaken van nachtmerries. De antwoorden zetten we in dit artikel voor je op een rij.

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn extreme dromen met een zeer negatieve toon. Ook wel enge of nare dromen. Er gebeuren de meest verschrikkelijke dingen in een nachtmerrie: achtervolgingen, moorden en eigenlijk alles wat beangstigend kan terugkomen. Vaak schrik je na een nachtmerrie wakker en realiseer je je gelijk dat het een droom was. Toch kan een enge droom je nachtrust erg verstoren en het terug in slaap vallen bemoeilijken. Wanneer je veel nachtmerries hebt kan dit zelfs tot insomnia leiden.

De betekenis achter je nachtmerries

Er zijn verschillende soorten nachtmerries met bijbehorende betekenissen. Rare figuren en enge dromen: wat betekent het allemaal? Niet alleen is het uitvogelen van de betekenis achter nachtmerries een eeuwenoude kunde, het blijkt ook nog eens dat veel mensen dezelfde nachtmerries hebben. Zo zijn uitvallende tanden, achtervolgingen en van grote hoogtes vallen veelvoorkomende nachtmerries. Scary! De echte betekenis achter je nachtmerries zit diep verstopt in je onderbewustzijn, maar veel nachtmerries hebben een zelfde soort sentiment. Angst voor verwaarlozing, verlies van controle of onderdrukking van gevoelens spelen vaak een rol. Door goed in contact te zijn met je emoties, kom je zo achter die betekenis!

Wat is de oorzaak van nachtmerries?

Iedereen heeft wel eens last van een nachtmerrie. Nachtmerries zijn tamelijk normaal en zelfs om de paar maanden te verwachten. Heb je regelmatig nachtmerries? Dan zit er waarschijnlijk een specifieke oorzaak achter. Wat zijn de oorzaken van nachtmerries bij volwassenen?

  • Alcohol en/of drugs gebruik
  • Een hoog stressniveau
  • Bijwerkingen van medicatie
  • Een (jeugd)trauma
  • Je kunt nooit helemaal zeker zijn van de oorzaak van je nachtmerries.
  • Krijg je ze niet uit je hoofd of begint het je dagelijkse leven te beïnvloeden? Overweeg dan eens om een dokter om advies te vragen.

Wat kun je doen tegen nachtmerries?

Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen! Dit geldt ook voor nachtmerries. Nachtmerries voorkom je door goed de oorzaak te herkennen. Bijvoorbeeld, wanneer je overdag gestrest bent dan neem je de stress over het algemeen ook mee naar bed. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het helpt om een half uurtje voordat je naar bed gaat goed tot rust te komen. Houd daarom ruim van tevoren op met werken en andere stressvolle activiteiten en kijk niet meer naar de schermen van bijvoorbeeld je telefoon of de tv om nare dromen te voorkomen. Probeer ook geen alcohol of andere middelen meer te gebruiken vlak voordat je je bed in duikt. Heb je ook last van snurken of restless legs? Ook hier hebben we goede tips voor!

Nachtmerries en je kind

Heeft je kind of baby nachtmerries? Dat is erg vervelend, maar je hoeft je hier als ouder geen zorgen over te maken. Kinderen en baby’s hebben namelijk regelmatiger nachtmerries dan volwassenen en ervaren een nachtmerrie sterker. Wel kun je als ouder een aantal dingen proberen om nachtmerries bij je kind te voorkomen. Vertel je kind (positieve) verhalen voor het slapen gaan en kijk nog een keertje onder het bed wanneer ze ernaar vragen om nare dromen te voorkomen. Uiteindelijk slapen kinderen een stuk beter wanneer ze zich veilig en comfortabel voelen in bed!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.