Beter slapen

Hooikoorts en vermoeidheid, waardoor komt het?

Moe door hooikoorts? Een erg vervelende klacht. Los van het niezen, die jeukende neus en kriebelhoest zorgt jouw pollenallergie voor enorme vermoeidheid. De hele dag door. Waar komt dit door en hoe voelt het? In deze blogpost vind je de antwoorden.

Moe door hooikoorts

Hooikoortsvermoeidheid is een veelgehoorde klacht. Je hebt vermoeide ogen, een instant futloos gevoel én hoofdpijn. Alles gaat trager en iedere stap of beweging die je maakt voelt ontzettend zwaar. Komt de vermoeidheid door het slaaptekort of is vermoeidheid een op zichzelf staand symptoom van de allergie?

Hooikoortsvermoeidheid als symptoom

Natuurlijk zorgt slaaptekort door al je gesnotter en gehoest er niet voor dat je je fitter voelt. Maar los daarvan, word je ook door de hooikoorts zelf moe. Dit heeft te maken met je immuunsysteem. Je immuunsysteem beschermt je tegen virussen en bacteriën. Tijdens je hooikoortsallergie is dit systeem continu aan het vechten tegen de pollen. Ook bij andere vormen van allergieën is vermoeidheid een bekend symptoom. Precies dat vechten maakt je zo moe. In combinatie met school of een drukke job belooft dit niet veel goeds.

Vermoeidheid door hooikoortstabletten

Naast het feit dat de hooikoorts zelf zorgt voor vermoeidheid, zijn er ook een aantal hooikoortsmiddelen die je slaperig en moe maken. Zoals de hooikoortspillen en – tabletten met antihistamine of antihistaminica. Neem je deze overdag in? Dan kan het erg lastig zijn om energiek de dag door te komen. Ze kunnen namelijk de hele dag zorgen voor vermoeidheid. Gemiddeld heeft 1 op de 10 hooikoortspatiënten hier last van.

Gevolgen van je hooikoortsvermoeidheid

Vermoeidheid door hooikoorts zorgt er dus voor dat je overdag niet uitgerust bent, maar je enorm slaperig voelt. Deze vermoeidheid kan daardoor nog meer gevolgen hebben voor je dagelijks leven:

Je presteert minder op het werk of op school omdat je simpelweg minder alert bent. Dit heeft gevolgen voor je werkproductiviteit.

Je humeur vermindert. Je voelt je vaker en sneller geïrriteerd, ellendig en ongemakkelijk.

Je rijvaardigheid neemt af. Het is aangetoond dat vermoeidheid door hooikoorts je vermogen om auto te rijden aan kan tasten. Dit is zelfs vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05%.

Lees ook: invloed van slaap op rijvaardigheid 

De oplossing tegen je moe voelen door hooikoorts

Dé oplossing, die bestaat helaas niet. Het effectiefst is het om hooikoortsklachten zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kun je natuurlijk proberen om, ondanks je klachten, toch zo goed mogelijk te slapen. Want als je je moe voelt door hooikoorts én ook nog eens slecht slaapt ben je dubbel zo moe.

Bekijk snel: 8x Hooikoorts tips om beter te slapen

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.