Beter slapen

Dé reden waarom je wakker wordt met een verstopte neus

Word jij regelmatig wakker met een verstopte neus? Irritant. Je bent niet de enige die hier last van heeft. Niet alleen in de ochtend, maar ook ‘s nachts komt dit vaak voor. Naast een verstopte neus zijn vaak ook keel- en hoofdpijn aanwezig. Wat is de reden waarom je wakker wordt met een verstopte neus en hoe voorkom je een verstopte neus tijdens het slapen? Lees snel verder.

Hierdoor word jij wakker met een verstopte neus

Een verstopte neus komt meestal door een allergie, luchtweginfectie, het chronisch gebruiken van een neusspray of roken. Toch kan je ook zonder deze aanleidingen wakker worden met een verstopte neus. Hoe dit komt, leggen we je uit. Hoe verder de nacht vordert hoe langer je REM-slaap duurt. Dit is dé fase waarin je ademhaling zwaarder (dieper en sneller) wordt. Het gevolg hiervan is dat je te veel koolzuurgas uitademt. Als reactie hierop raakt je neus verstopt. Volgens longarts Konstatin Pavlovich Buteyko is die verstopte neus dus een reactie van je lichaam om te voorkomen dat je te veel ademt. Dankzij die verstopte neus zou je namelijk weer meer koolzuurgas vasthouden.

Verkouden en slecht slapen? Lees deze 8 slaaptips bij verkoudheid

Wakker worden met verstopte neus en hoofdpijn

Grote kans dat jouw verstopte neus ook de boosdoener is dat je wakker wordt met hoofdpijn. We legden al uit dat door het zwaarder ademen tijdens de REM-slaapfase, je te veel koolzuurgas uitademt. Koolzuurgas zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen verwijden. Maar ontstaat er een tekort aan koolzuurgas dan doen ze het tegenovergestelde: vernauwen. Hierdoor komt jouw bloed niet meer optimaal bij je hersenen aan. Ook wordt zuurstof minder goed afgegeven aan alle andere cellen in je lichaam. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van jouw hoofdpijn.

Wakker worden met verstopte neus en keelpijn

Een gevolg van die verstopte neus is dat je automatisch overgaat op mondademhaling. Iets waarvan je mond en keel uitdrogen. Lucht die door je mond naar binnenkomt wordt niet gefilterd. Hierdoor kunnen stof en huisstofmijten sneller binnenkomen. Het gevolg? Keelpijn of in het vervelendste geval zelfs irritatie en slijmvorming in je keel. Volgens Dokter Buyteko is ook slijmvorming een verdedigingsreactie van je lichaam om meer koolzuurgas vast te houden.

Lees ook eens: Duizelig wakker worden, hierdoor komt het

5 tips tegen een verstopte neus tijdens het slapen

Een verstopte neus, daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Deze tips zullen je helpen:

  • Slaap met een halve ui naast je bed

Dit maakt je luchtwegen vrij, waardoor je weer goed kunt ademen.

  • Stoom of neem een warme douche voor het slapengaan

Je ademt én slaapt beter doordat je neusholtes vrij worden gemaakt.

  • Verander je slaaphouding

Zodra je op je rug of je zij ligt, zal je neus sneller verstopt raken. Slaap daarom liever met een extra kussen (of twee), zodat je bijna rechtop zit vanaf je middel.

  • Vermijd droge lucht je slaapkamer

Hoe droger de lucht, hoe minder snel je door je neus ademt, maar door je mond. Het gevolg is dus nog meer verstopping en een pijnlijke keel bij het wakker worden.

  • Ga eens langs je huisarts

Word je echt al een heel lange tijd standaard wakker met een verstopte neus? Misschien heb je last van chronische hyperventilatie. Jouw dokter kan je hierbij helpen.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.