Beter slapen

Verstopte neus met slapen? Dit zijn de 8x tips!

Alsof een verkoudheid overdag niet vervelend genoeg is, kun je ’s nachts ook niet slapen door het hoesten of door een verstopte neus. Irritant gekriebel in je keel of de kriebelhoest met slapen. ’s Avonds worden de symptomen vaak erger dan overdag. Of ben je helemaal niet verkouden overdag, maar begin je in bed opeens te hoesten? Ook dat is erg vervelend! Hoe kan je slapen met een verstopte neus? In deze blog geven we je acht tips om te slapen met een verstopte neus, verkoudheid of kriebelhoest.

De oorzaken van verkoudheid met slapen

Er zijn verschillende situaties waarbij je ‘s nachts niet kan slapen door het hoesten, een verstopte neus of benauwdheid:

  • Je bent al de hele dag aan het snotteren waardoor je ‘s nachts last hebt van je verkoudheid.
  • Je hebt overdag nergens last van, maar zodra je in bed ligt begin je te hoesten en heb je last van benauwdheid.
  • Je hebt zelf geen klachten, maar je kind, baby of partner is veel aan het hoesten.

Wanneer je overdag verkouden bent, is het logisch dat je daar ‘s nachts ook last van hebt. Doorgaans wordt het ‘s nachts zelfs nog erger, omdat je dan in een andere houding ligt, waardoor je niet kan slapen door het hoesten. Om dezelfde reden kan je houding ervoor zorgen dat je overdag nergens last van hebt, maar ‘s nachts opeens kan hoesten in je slaap. Dit komt door de houding van je longen. Zodra je gaat liggen begint het vocht, dat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten.

8x slaaptips die je helpen slapen met een verkoudheid en verstopte neus

Slapen met een verstopte neus is niet gevaarlijk. Toch is het vervelend slapen als je verkouden bent.  Deze tips helpen je slapen met een verstopte neus of kriebelhoest om de nacht goed door te komen.

1. Slaap wat meer rechtop dan normaal

Heb je last van een verstopte neus of hoesten ‘s nachts? Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Zo worden je luchtwegen wat vrijer gemaakt en adem jij makkelijker. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan teveel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.

Het is beter om een extra kussen half over je andere kussen te leggen zodat je hele bovenlichaam wat hoger ligt. Geen extra kussen? Ga dan op je zij liggen, dit is altijd fijner dan op je rug.

2. Stomen voor het slapengaan

Zorg dat je vóór het slapengaan even stoomt. Je verstopte holtes maak je zo helemaal vrij, zodat je goed kunt ademen en slapen. Maak een pot kokend water klaar met daarin wat eucalyptus. De stoom zuivert ook meteen je huid, mooi meegenomen toch?!

3. Leg een gesneden ui naast je bed

Deze tip herinner je je waarschijnlijk nog van vroeger, want deze komt uit (over)grootmoeders tijd. Het werkt in ieder geval super bij een verkoudheid. Door de scherpe geur blijven je neusholtes vrij van snot en slaap jij de hele nacht heerlijk door. Oké, je slaapkamer ruikt dan misschien eventjes wat minder fris, maar dat moet je er dan maar bij nemen.

4. Drink thee tegen een verstopte neus

Veel drinken is sowieso goed als je verkouden bent, maar wist je dat een kop thee je ook kan helpen om beter te ademen of om je keel te verzachten? Een kopje verse gemberthee met citroen, zoethoutthee of thee met honing bijvoorbeeld zijn echte aanraders.

5. Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje

Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een snoepje zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een snoepje in je mond!

6. Gebruik een neusspray

Gebruik voor het slapengaan een neusspray en dan het liefst eentje gemaakt van een zoutoplossing. Deze kun je kopen bij de apotheker, maar maak je ook heel simpel zelf. Zonder negatieve neveneffecten spoel je je neus perfect leeg en kun je zalig in slaap vallen.

7. Smeer boter onder je neus

Deze tip komt zeker ook uit (over)grootmoeders tijd, maar is minder bekend dan de uientip. Roomboter onder je neus? Ja, het klinkt wat raar, maar het werkt zeker! Smeer voor het slapen een beetje roomboter onder en rond je neus en zo voorkom je een verstopte neus met slapen. Twee vliegen in één klap, want je rode, geïrriteerde huid is ook erg blij met de boter!

8. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer

Een (te) droge lucht is niet goed en zeker niet wanneer je verkouden bent. Een vochtige lucht kan juist helpen bij keelpijn en een verstopte neus met slapen. Zorg dat je de luchtvochtigheid in je slaapkamer verhoogt door bijvoorbeeld een raam open te zetten of een waterbakje aan je verwarming te hangen.

Zo zie je maar, er zijn genoeg manieren die ervoor zorgen dat je weer heerlijk kunt slapen, zonder een verstopte neus  ’s nacht. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard. Slaap lekker!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.