Beter slapen

To snooze or not to snooze?

Wat is er, zeker in de koude, donkere wintermaanden, lekkerder dan op de Snooze-knop te drukken als 's ochtends die onverbiddelijke wekker gaat? Jezelf nog een keertje omdraaien en een paar minuutjes extra in je warme bed liggen, spreekt de meeste mensen wel aan. Op zich prima, zo blijkt, zolang je de Snooze-optie maar niet gebruikt om wat extra slaap te pakken…

De kans dat je weer wegdommelt tijdens het snoozen is groot, terwijl deze slaap je geen extra rust geeft. Integendeel, het kan je slapper en meer moe maken dan als je bij het eerste alarm je bed uit komt. Je lichaam gaat namelijk door verschillende diepe en lichte slaapcycli heen gedurende de nacht. Diepe slaap aan het begin van de slaapperiode, lichte slaap tegen het einde. Dat zorgt ervoor dat we makkelijker wakker worden. Val je na de Snooze-knop weer in slaap, dan begint de cyclus opnieuw. Gaat je wekker na 8 of 10 minuten opnieuw af, dan moet je lichaam ontwaken uit een diepe slaap en is het moeilijker om wakker te worden. Gevolg is dat je je al moe voelt bij het opstaan.

Het beste is dus direct opstaan en niet snoozen. Vind je dat lastig? Hulp is onderweg met deze tips om de dag fit en energiek te beginnen!

1.    Baat bij rust en regelmaat

We letten erop bij de kinderen, maar rust en regelmaat zijn ook goed voor volwassenen. Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Ga iedere dag van de week, en bij voorkeur ook in het weekend, op hetzelfde tijdstip naar bed. Je lichaam raakt gewend aan het ritme, waardoor de kans groot is dat je 's ochtends uit jezelf wakker wordt.

2.    Kies je ochtendritueel

Het helpt om 's ochtends een vaste routine te hebben. Zorg daarbij voor een bepaalde trigger, een vast liedje bijvoorbeeld dat je 's ochtends wekt en je wijst op de start van je ritueel; gaan hardlopen bijvoorbeeld. Het duurt even voor je die gewoonte aanleert, maar uiteindelijk sta je - zodra je het vaste deuntje hoort - op zonder erbij na te denken.

3.    Sta gewoon later op

Een open deur, maar wel eentje die werkt. In plaats van drie keer op die verleidelijke Snooze-knop te drukken, zet je je wekker gewoon een half uur later; het tijdstip waarop je anders toch al opstaat. Voordeel: je geniet van iedere minuut extra slaap tot de wekker afgaat. Sta wel direct op, anders kom je te laat!

4.    Koop jezelf om

Een andere manier om snoozen te voorkomen, is een leuke activiteit te plannen, direct na het actief wakker worden. De krant lezen bijvoorbeeld. Spreek wel met jezelf af dat je de gekozen activiteit alleen 's ochtends mag doen.

5.    Wake up and smell the coffee

Je kunt natuurlijk ook je koffiemachine programmeren en vlakbij je slaapkamer zetten. Gaat de wekker, dan ruik je de koffie en heb je een goede reden om op te staan.

6.    De simpelste oplossing

Zet je wekker aan de andere kant van je slaapkamer, zodat je wel MOET opstaan om hem uit te zetten. Of koop gewoon een goedkoop wekkertje, zonder Snooze-knop. Kom je helemaal niet meer in de verleiding.

Succes!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.