REM-slaap: de belangrijkste fase van je nachtrust

Welterusten, slaap lekker, we zeggen het bijna elke dag. Slapen is dan ook erg belangrijk en voor veel mensen één van de favoriete bezigheden. Je REM-slaap is de belangrijkste fase tijdens je nachtrust. Heb je eigenlijk wel een idee wat er allemaal gebeurt tijdens je REM-slaap? En wat is er nu precies zo belangrijk aan deze fase? Je leest alles wat je moet weten over REM-slaap in dit artikel.


Wat is REM-slaap?

Tijdens het slapen geef je je lichaam de tijd om te herstellen, je spieren kunnen ontspannen en je verwerkt de gebeurtenissen van de dag. Gedurende je nachtrust doorloop je een aantal keer dezelfde slaapcyclus. Binnen deze cyclus wordt onderscheid gemaakt tussen Non-REM-slaap en REM-slaap. Je doorloopt elke cyclus drie Non-REM-slaapfases en één REM-slaapfase.  De meest kenmerkende en belangrijke fase is de REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd. Rapid Eye Movement-slaap (REM) is dus één van de vier fases binnen je slaapcyclus. Alle fases binnen deze slaapcyclus zijn belangrijk maar de REM-slaap is de meest kenmerkende. Tijdens je REM-slaap ben je het diepst aan het slapen. Alle spieren in je lichaam zijn dan ontspannen. Toch zijn je hersenen en je ogen volledig actief. Volwassenen zijn ongeveer 15% tot 25% van hun totale slaap in REM-slaap. Hieronder zie je een overzicht van alle dingen die tijdens je REM-slaap gebeuren.


Tijdens je REM-slaap:

  • Zijn je hersenen het meest actief
  • Zijn je ogen het meest actief
  • Ben je aan het dromen
  • Adem je sneller en vaak onregelmatig
  • Vertraagt je hartslag
  • Zakt je lichaamstemperatuur ongeveer  één graad
  • Verwerk je emoties en indrukken van de dag
  • Neemt het aantal groeihormonen toe


Waarom is REM-slaap belangrijk?

Tijdens je diepste slaap, de REM-slaap, verwerkt je lichaam indrukken, gedachten en emoties. Daarnaast versterkt het je geheugen en stimuleert het de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel. Naarmate de nacht vordert en je dus meerdere slaapcycli doorloopt, wordt je REM-slaap langer. Je hebt deze slaapfase nodig om overdag weer goed te kunnen functioneren. Door te weinig slaap, bijvoorbeeld bij een jetlag, of door gebruik van alcohol of andere verdovende middelen verslechtert de kwaliteit en de duur van je REM-slaap. Het lichaam heeft hierdoor meer REM-slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Het kan dus zijn dat je overdag slaperig en minder alert bent. Remedie: op tijd naar bed!


REM-slaap en je creativiteit

Uit een studie is gebleken dat tijdens je REM-slaap de groei van associatieve netwerken wordt ondersteund. Je kunt door REM-slaap dus beter associëren. Dit draagt bij aan je creativiteit. Veel mensen zijn dan ook het meest creatief direct na het ontwaken. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk. Komt het omdat men vlak voor het ontwaken de langste periode REM-slaap heeft gehad? Of omdat je hoofd nog vol zit met de gebeurtenissen van de dag ervoor? Wat wel duidelijk is, is dat mensen na REM-slaap, creatiever zijn. Dit geldt ook voor mensen die tijdens een middagdutje in de REM-slaap raken. Zij scoren hoger in creativiteit dan anderen. Nóg een reden om ‘s middags een powernap te doen dus!


Wat gebeurt er na je REM-slaap?

Na elke REM-slaap ontwaak je vaak kort. Dit is meestal onbewust en je merkt er dus niks van. Na dit moment begint je slaapcyclus weer opnieuw. Zo doorloop je gedurende de nacht ongeveer vier tot vijf slaapcycli. Met het juiste bed en een lekkere deken word je dan ‘s ochtends fris en fruitig wakker!


 

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.