Beter slapen

Powernap: hoe lang, waarom en hoe laat?

Iedereen heeft er wel eens last van, de after dinner dip in de middag. Het liefst doe je je ogen even dicht na je boterhammetje. Niet zo gek, de meeste mensen hebben zo’n dipje, ongeveer acht uur nadat ze wakker worden. Goed nieuws: onderzoek heeft uitgewezen dat een middag dutje, de zogenaamde powernap, allerlei voordelen met zich meebrengt. Ook voor je werkgever! Hoe lang duurt een powernap?

Wat is een powernap?

Een powernap is een kort dutje. Veel mensen kiezen ervoor om een powernap overdag te doen rond de middag om extra energie te krijgen en de productiviteit te verhogen. Daarom noemt men het ook wel eens een middagdutje.

Waarom een powernap?

Je doet een powernap meestal om slaaptekort in te halen. Bijvoorbeeld na een avond lang doorwerken of een avondje uit. Als je echt veel slaap hebt gemist zou je eigenlijk ongeveer 90 minuten willen powernappen. Dan doorloop je namelijk een volledige slaapcyclus.

Maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een kort middagdutje al positief effect heeft op je functioneren. Het NASA slaaponderzoek bevestigt namelijk dat je via een powernap van je slaapachterstand afkomt en een powernap niet lang hoeft te duren. Elk persoon reageert anders op het doen van een powernap, maar over het algemeen verbetert het je creativiteit en je alertheid. Tegelijkertijd verlaagt het doen van een dutje je stress niveau.
 
We zetten alle voordelen (allemaal wetenschappelijk bewezen!) hieronder voor je op een rijtje:

 • Biedt meer rust
 • Minder stress
 • Alerter en productiever
 • Goed voor de gezondheid!
 • Geheugen werkt beter
 • Efficiënter sporten
 • Stimuleert creativiteit
 • Rustig slapen
 • Gaat slaperigheid tegen

 

Hoe lang duurt een powernap?

Volgens de meeste onderzoeken is de beste powernap van ongeveer 20 minuten. Deze powernap is namelijk het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur of doe je een powernap van 90 minuten dan kom je in je REM-slaap. Dan zul je zien dat je een stuk meer moeite hebt om weer wakker te worden. En door zo lang te slapen verlaag je je slaapdruk waardoor je ’s avonds slechter in slaap zal vallen. Echter is een korter dutje zeker aan te raden. Al heb je maar 5 minuten de tijd voor een middagdutje, pak ze dan! Doe gewoon je ogen dicht. Zelfs een kort moment van rust zorgt ervoor dat stress vermindert en dat je rustiger wordt. Het kan net het verschil maken om met meer energie je taken van de rest van de dag uit te voeren.

Hoe laat kun je het beste een powernap doen?

Het ideale moment om een powernap te doen is volgens het boek ‘Brain Rules’ tussen 2 en 3 uur ‘s middags. Dit is ongeveer 7 á 8 uur nadat je wakker bent geworden. Echter hebben niet veel mensen rond dit tijdstip tijd voor een middagdutje. Jammer! Het wordt overigens afgeraden om te laat op de dag nog een powernap te doen. Het heeft kan dan namelijk een negatief effect op je nachtrust hebben. Daarnaast helpt een powernap ook niet tegen een jetlag.

Zo zorg je voor de beste powernap een powernap

 • Psychologisch: overtuig jezelf ervan dat je niet lui bent, een powernap maakt je productiever en alerter.
 • Probeer in de ochtend of net na de lunch te dutten. Doe je een dutje op de late middag, dan blijf je je nadien wellicht slaperig of duizelig voelen.
 • Vermijd de inname van grote hoeveelheden cafeïne, vet eten en voedsel met suikers, die het vermogen in slaap te vallen verstoren.
 • Eet in plaats daarvan, een uur of twee voor een powernap, voedsel met een hoog calcium- en eiwitgehalte dat slaap stimuleert, zoals vis, zuivelproducten en bonen.
 • Vind een prettig stil plekje, waar je niet gestoord wordt door mensen of telefoons.
 • Probeer je powernap-plek te verduisteren of draag een oogmasker. Duisternis stimuleert de aanmaak van melatonine, het slaapverhogende hormoon.
 • Je lichaamstemperatuur daalt tijdens de slaap, zorg voor een aangename temperatuur in de ruimte waar je slaapt of gebruiken deken.
 • Lig je in een prettige houding om te powernappen, zet dan de wekker voor de gewenste slaaptijd.

Beroemde powernappers

Ja, zelfs dat is onderzocht! Een powernap is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet voor luie of depressieve mensen. Beroemde nappers zijn Bill Clinton, Lance Armstrong, Leonardo da Vinci en Thomas Edison.

Een lekker kussen

Wil je ultra-productief zijn en de toppen van je kunnen bereiken? Begin met middagdutjes! Leg regelmatig je hoofd even te rusten. Bijvoorbeeld op één van de kussens uit de Beter Bed collectie. Dan geniet jij van een heerlijke powernap zonder daarna last van je nek te hebben! Probeer het eens, je zult versteld staan van het resultaat! Weet je niet welk kussen jij nodig hebt? Bekijk dan onze kussen advies pagina met keuzehulp!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.