Wat kun je doen tegen nachtzweten?

Alles over zweten in bed

Nachtzweten, zweten in bed en zwetend wakker worden; dat kan erg vervelend zijn en je nachtrust behoorlijk verstoren. Om het overmatig zweten tijdens je slaap te verminderen, hebben wij de oorzaken en tips tegen nachtzweten voor je op een rijtje gezet.

Nachtzweten

Wat is nachtzweten?

Bij nachtelijk zweten, ofwel nachtzweten, produceert je lichaam een overmatige hoeveelheid zweet. Wist je dat je tijdens een gemiddelde nacht minstens een kwart liter zweet verliest? Deze hoeveelheid kan nog veel hoger uitkomen tijdens een warme zomernacht of na een avond stappen. Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal. Het is alleen niet normaal wanneer je regelmatig last hebt van nachtzweten, of wanneer het je rust en dagelijkse leven beïnvloedt.


Oorzaken van nachtzweten

Er kunnen een hoop verschillende oorzaken zijn van nachtelijk zweten. Om van nachtzweten af te komen is het belangrijk om goed te weten welke oorzaak op jou van toepassing is. Let wel op, want nachtelijk zweten kan ook meerdere oorzaken of juist géén duidelijke oorzaak hebben. Mocht een medische oorzaak de reden zijn, bespreek dit dan met je huisarts. Een aantal mogelijke oorzaken is:

 • Hoge kamertemperatuur en/of te warm beddengoed
 • Pittig gekruid eten
 • Eten/drinken vlak voor het slapen gaan
 • Stress
 • Alcohol, cafeïne en tabaksgebruik
 • Medicijnen (bijwerkingen in de bijsluiter)
 • Overgewicht
 • De pubertijd
 • De overgang
 • Koorts, verhoging of ziektes
 • Nachtmerries of intensieve dromen


Tips tegen nachtzweten

De beste manier om nachtelijk zweten tegen te gaan is om de oorzaak ervan aan te pakken. Alleen is deze vaak lastig te achterhalen. Helemaal wanneer je bezweet op bed ligt en zo snel mogelijk in slaap wilt vallen. Lees onze tips om zo snel mogelijk het nachtzweten te verminderen.

Tips tegen nachtzweten

1. Ontspan voor het slapen gaan

Wanneer je energiek, opgewonden of gestresst naar bed gaat kun je snel slaapproblemen ontwikkelen. Nachtzweten is hier een voorbeeld van. We raden het daarom aan om ontspannen je bed in te stappen. Hoe kun je het beste ontspannen voor het slapen gaan? Dit ligt aan jouw voorkeuren. Probeer eens om een half uur voor het slapen gaan een boek te lezen en alle schermen uit te zetten. Vermijd ook sport en zware maaltijden voor het slapengaan, zodat je lichaam niet in volle gang aan het werk is wanneer je gaat liggen.

2. Vermijd risicovolle middelen

Een alcoholisch drankje is voor velen niet weg te denken tijdens een avondje stappen. Toch heeft alcohol, net zoals andere verdovende middelen, een versterkende werking op nachtzweten. Daarom is het goed om deze middelen te vermijden voor het slapengaan. Heb je deze middelen al tot je genomen? Zorg er dan voor dat je een groot glas water drinkt en dat een half uur laat zakken voordat je naar bed gaat.

3. Zorg voor een bed dat ademt

Je kunt een hoop zweten voorkomen met een dekbed en matras die goed ademen. Begin met een lekker dun dekbed van het juiste materiaal. Synthetische dekbedden zijn populair, maar nemen veel minder vocht op dan wollen, katoenen en donzen dekbedden. Heb je last van veel zweet? Neem dan een wollen dekbed voor optimale vochtopname. De best ademende matrassen zijn pocketveer matrassen. Pocketveer matrassen zijn namelijk hol van binnen, wat ervoor zorgt dat het zweet snel verspreid en opdroogt. Daarnaast raden we je natuurlijk ook aan om regelmatig je beddengoed te wassen


 

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.