Beter slapen

Waar komen jouw slaapproblemen vandaan?

Ben je geen 18 meer en begin je al een beetje op leeftijd te raken? Vind je daarnaast dat je niet genoeg krijgt uitbetaald van je baas en hou je aan het eind van je salaris een stuk maand over? Grote kans dat je problemen hebt met slapen. Als je dan ook nog eens een vrouw bent met de nodige gezondheidsklachten, ben je helemaal de pineut.

Hoezo dit? Onderzoek heeft aangetoond dat er een directe relatie bestaat tussen je slaapproblemen en je leeftijd, geslacht, gezondheid en zelfs je inkomen. De nieuwste cijfers van het CBS liegen er niet om. Maar liefst 1 op de 5 mensen struggelt met slaapissues!

Relatie geslacht en slaapproblemen

Vrouwen liggen meer wakker dan mannen. Vallen moeilijker in slaap, liggen ’s nachts wakker of worden te vroeg wakker. We gebruiken ook meer slaapmedicatie, kwam uit onderzoek van de Hersenstichting in 2017 al naar voren. 

Zijn het onze hormonen en maandelijkse schommelingen? Is het onze neiging tot multitasken of piekeren? Of komt het doordat vrouwen gemiddeld gezien vaker hun werk of studie met huishoudelijke en zorgtaken combineren, met de nodige uitdagingen en spanningen tot gevolg? Hoe dan ook, we zijn er mooi klaar mee. Maar liefst een kwart van de vrouwen slaapt niet goed. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als voor de mannen geldt.

Relatie leeftijd en slecht slapen

Hoe ouder hoe meer klachten, laten we het maar gewoon zeggen zoals ’t is. Als kind valt het meestal nog wel mee met de sores. Ben je ouder dan 12, dan is er een kans van 1 op 5 dat je problemen hebt met inslapen of doorslapen. 1 op de 10 van de Nederlanders boven de 12 jaar heeft zelfs serieuze of ernstige slaapproblemen! Ben je tussen de 40 en 50, dan is de kans dat je ’s nachts wakker ligt twee keer zo groot als toen je nog piepjong was. Ben je 75+? Dan is de kans dat je slaapproblemen hebt 28%. Pffff, dat belooft veel goeds voor de toekomst …

Relatie gezondheid en slaapstoornissen

Psychische en lichamelijke klachten zorgen ervoor dat we minder goed slapen. Of is het andersom en komen onze gezondheidsklachten juist door ons slaapgebrek? Een beetje een kip-en-ei-verhaal dit. Goede slaap is immers nodig om goed te functioneren en gezondheidsschade te voorkomen, dat weten we allemaal.

De feiten luiden als volgt. Van de psychisch ongezonde mensen ervaart maar liefst bijna 60% slaapproblemen. Van de mensen met langdurige aandoeningen slaapt 1 op de 3 niet goed. Hierbij is het goed om op te merken dat mensen uit de laagste inkomensgroep hun gezondheid twee keer zo vaak niet goed vinden dan mensen uit de hoogste inkomensgroep. Mensen met lagere lonen hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn drie keer zo vaak psychisch ongezond.

Ervaar jij klachten met slapen en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Ga eens langs je huisarts voor advies. Ondanks het feit dat je je leeftijd en geslacht niet 1-2-3- kunt veranderen, zijn er wel degelijk dingen in je levensstijl die je aan kunt passen. Zodat je voortaan beter slaapt en fitter wakker wordt!

 

 

 

 

 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.