Het wordt aangeraden om je kussen zo’n één keer per twee maanden te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen.
Er bestaan natuurlijk veel verschillende kussens. Soms heb je alleen op je eigen bed al twee of drie verschillende hoofdkussens. We hebben de meest voorkomende kussens voor je op een rijtje gezet. Hoe was je ze? Waar kunnen ze wel/niet tegen? En hoe krijg je de kussens weer droog?
Donzen en synthetische hoofdkussens kunnen gewoon in de wasmachine. Haal de kussenslopen en eventuele kussenhoezen er vanaf en stop dan 2 à 3 kussens tegelijk in de wasmachine. De wasmachine is dan beter in balans en de kussens worden minder heen en weer geslingerd. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de kussens behouden wordt.
Veren kussens zijn erg lastig om zelf te wassen. Ze kunnen namelijk niet in de wasmachine en ze kunnen ook niet tegen de handwas. Je kunt kussens gevuld met veren dan ook het beste bij een stomerij laten reinigen. Lekker makkelijk!
Je kunt latex kussens ook niet in de wasmachine stoppen. De latex kern mag namelijk niet nat worden omdat deze dan kan gaan brokkelen en hij zijn ondersteuning en veerkracht verliest. Gelukkig neemt latex ook niet heel veel bacteriën op. Om eventuele vlekken te verwijderen kun je je latex kussen wel met met een licht vochtige doek afnemen. Daarnaast was je natuurlijk wekelijks je kussensloop en kussenhoes.
Kussens met een kern van traagschuim kun je beter niet wassen. Het traagschuim droogt namelijk erg lastig. Wanneer de tijk van het kussen afritsbaar is, kun je wel de tijk wassen.
Donzen en synthetische kussens kunnen na het wassen gewoon in de droger. Je kunt twee tennisballen in schone witte sokken stoppen en die meedrogen. Dat zorgt ervoor dat de kussens sneller drogen en dat ze goed worden opgeklopt. Mochten de kussens na het programma nog niet helemaal droog zijn, kun je ze buiten in de zon te drogen leggen of hangen. Traagschuim kussens mogen niet in de droger. Laat deze kussens buiten in de zon of in de wind drogen. Het duurt iets langer, maar zo behouden de kussens wel hun kwaliteit.
Na een jaar of twee is een kussen eigenlijk aan het einde van zijn levensduur. Door regelmatig te wassen kun je de levensduur van je kussen best wat oprekken. Na drie jaar intensief gebruik heb je toch echt wel een nieuw kussen nodig. Vooral omdat het kussen dan niet meer goed ondersteunt en het zijn veerkracht verliest. Je kunt dan nek- of rugklachten oplopen. Weet je niet welk kussen bij jou past? Vraag het aan één van onze slaapadviseurs!