Beter slapen

Slaaptips voor de feestdagen

Je slaap- en leefritme wordt goed door elkaar geschud in de maand december. Terwijl je je haast om de deadlines op het werk te halen, scoor je tussendoor de kerstcadeaus en versier je de boom. Je verzint jouw gerecht voor het kerstdiner en mist natuurlijk geen enkele kerstdrink of kerstmarkt. Hoe krijg je dit in godsnaam allemaal geregeld?

Wil jij het meeste uit de feestdagen halen en je gezondheid op peil houden? Dan is het extra belangrijk om goed te slapen rond deze tijd van het jaar. Met onderstaande slaaptips geniet je optimaal van the most wonderful time of the year.

1. Begin eens wat vroeger aan de kerstmaaltijd

Tijdens de feestdagen eet je meer en vetter dan normaal. Dat is nu eenmaal zo en zeg nu zelf: dat wil je ook niet veranderen! Veel te lekker, die overheerlijke ovenhapjes, de gevulde kalkoen van je tante en als kers op de taart: de kerstbuche. Wat wél haalbaar is, is ietsje vroeger eten. Als jullie rond vijf uur aan tafel gaan in plaats van tegen acht uur, is die varkenshaas met pepersaus weer verteerd tegen de tijd dat je naar bed gaat. Je zal meteen veel beter slapen!

2. Doe water bij de wijn

Dat alcohol niet de beste match is met nachtrust, weet je natuurlijk allang. Na wat glaasjes glühwein val je slechter in slaap, moet je vaker plassen ’s nachts en raken je slaapfases verstoord, waardoor je allesbehalve uitgerust wakker wordt. Om het over die kater ’s morgens nog niet eens te hebben. De schade is makkelijk te beperken door tussen de wijntjes door wat glazen water achterover te slaan. Haalbaar, toch?

3. Wandelen doet wonderen

Slapen met een volle maag is niet ideaal, zie punt één. Naast vroeger eten, is wandelen na het kerstdiner ook een goed idee. Met z’n allen is dat bovendien ook nog eens supergezellig! Maak een wandeling langs de kerststal in het dorp of het voetbalveldje om de hoek, en die gevulde kalkoen en kerstbuche zijn meteen verteerd. Een wandeling in de ochtend is ook geen slecht plan. Even die slechte geuren van je af wandelen. Je zult zien dat je stukken fitter aan de zoveelste kerstdag begint.

4. Maak een decemberplanning

Sommige gerechten van het kerstdiner kunnen perfect vooraf bereid worden, dat scheelt je een hoop nachtelijk gepieker en last minute kookstress. Hetzelfde geldt voor kerstcadeaus kopen, van kerstshoppen op het laatste moment wordt niemand vrolijk. Maak een planning voor alles wat je te doen staat, en je bespaart jezelf bergen decemberstress. We hoeven hopelijk niet meer uit te leggen dat je zonder stress stukken rustiger slaapt. 

5. Ga voor een dik dekbed en donkere slaapkamer

Donkere dagen en stille nachten vragen om een lekker dik winterdekbed of een 4-seizoenendekbed. Van heerlijk dons of isolerend wol bijvoorbeeld. Kou lijden is echt niet meer nodig. Wat ook helpt om beter te slapen met winterse temperaturen, is een warme douche voor het slapen gaan en een slaapkamer waar geen daglicht binnendringt.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapwetenschapper

Als adjunct-hoofd van de Huisartsopleiding van de Maastricht University, verdiept Merijn zich in graag het onderwerp slaap. Als slaapwetenschapper schreef hij zelfs een boek: "Slapen als een oermens".

Meer van Merijn van de Laar

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.