Beter slapen

Schoonheidsslaapje: feit of fabel?

Dat een tekort aan slaap negatieve gevolgen heeft voor je reactievermogen en vaardigheden weten we. Maar wat doet het met je uiterlijk? Is slapen echt zo belangrijk voor je schoonheid als wordt beweerd? We kunnen je verklappen: ja! Na het lezen van deze blog, zorg jij er voortaan voor dat je iedere nacht aan je schoonheidsslaapje toekomt.

Op het eerste oog

De gevolgen van een nachtje doorhalen, zie je de volgende ochtend direct in de spiegel. Rode en opgezwollen oogleden, donkere kringen onder je ogen, zichtbare lijntjes (rimpels!), een bleke, ongezond uitziende huid en hangende mondhoeken. Dit alles is nog te overzien als je jong bent, maar wordt steeds erger naarmate je ouder wordt. Feestje gehad en geen achttien meer? Sla die spiegel dus gerust een dagje over.

Op de lange termijn

Langdurig slaaptekort maakt het er niet beter op allemaal. Het vergroot de kans op versnelde veroudering van je huid. Slaap is namelijk nodig om de huid te laten herstellen van de invloeden van de dag. Dat heeft te maken met het slaaphormoon melatonine. Melatonine zorgt voor herstel, de aanmaak van collageen en beschermt tegen celschade.

Te weinig slaap zorgt voor minder melatonine en verhoogt juist de aanmaak van het hormoon cortisol, dat ook vrijkomt bij stress. Teveel van dit hormoon heeft vervelende gevolgen voor je huid. De talgproductie gaat omhoog, waardoor je last krijgt van puistjes. Het vochtgehalte daalt, waardoor je huid droog en geïrriteerd raakt. Met rode vlekken en rimpels tot gevolg.

Slapen maakt slank

Te weinig slaap heeft trouwens niet alleen minder fijne gevolgen voor je gezicht, een slaaptekort is ook nadelig voor je lichaamsgewicht. Hoe minder slaap, hoe meer honger je overdag hebt en hoe minder je beweegt (weer een hormonending). Mensen die minder dan zes uur per nacht slapen, hebben 30% meer kans op obesitas. Dit geldt overigens ook voor langslapers die zonder moeite tien uur achter elkaar slapen.

Lig je wel goed?

Puistjes, wallen, overgewicht; allemaal nare gevolgen van te weinig slaap. Je wilt er per slot van rekening graag zo stralend mogelijk uit (blijven) zien. En dus ga je vanaf nu voldoende nachtrust nemen. Of toch niet? Van slapen kun je namelijk ook rimpels krijgen. Van je slaaphouding wel te verstaan. Slaap je graag op je buik of op je zij, dan komt er meer spanning en druk op je gezichtshuid en krijg je op de lange duur slaaprimpels. Dat proces voltrekt zich bij vrouwen die op hun zij slapen niet alleen in het gezicht, ook het decolleté krijgt het zwaar te verduren. Doordat alles naar een kant helt, ontstaan verticale plooien tussen je borsten. Niet bepaald het beeld wat je hebt als je aan de schone slaapster denkt, toch?

De oplossing voor alles?

Ons advies is simpel: op tijd naar bed én op je rug slapen dames! Lukt dat niet? Neem dan je toevlucht tot alle beschikbare hulpmiddelen die er zijn. Gebruik een dag- en nachtcrème en camoufleer de boel als dat nodig is overdag met een hydraterende foundation en gezichtspoeder. Rimpelig decolleté? Dat kun je schijnbaar voorkomen met een speciale antirimpel BH voor de nacht. Die dwingt je borsten op de juiste plaats te blijven, waardoor de huid van je decolleté minder kreukt en je borsten steviger blijven.

Rest ons nog één ding: jou welterusten te wensen. Houd de gouden regel van acht uur slaap aan en je zult stralen. Slaap lekker!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.