Beter slapen

Deze tips voorkomen jouw Ramadan jetlag!

Waar we overdag juist bezig zijn met ons levensonderhoud, is de nacht er voor rust en slapen. Maar niet als je meedoet aan de Ramadan, de Islamitische vastenmaand. Dan verschuift het moment van eten en drinken namelijk naar de avond en nacht. Hoe zorg je ervoor dat je ook tijdens de Ramadan goed slaapt en je geen last hebt van een Ramadan jetlag? Deze tips gaan je helpen!

Tip 1 Beperk het licht tijdens de avondmaaltijd

Dim tijdens de avondmaaltijd zoveel mogelijk het kunstmatige licht en gebruik bijvoorbeeld kaarsverlichting. Niet alleen zorgt dit voor een fijne sfeer, het geeft ook een zachtere en natuurlijke verlichting. Zo jaag je het slaaphormoon melatonine (dat vrijkomt in je lichaam zodra het donker wordt) niet of zo min mogelijk weg. Hierdoor kun jij, ook na de late maaltijd, heerlijk in slaap vallen.

Tip 2 Pak je rust na de aanbiddingen

Ook al ben je nu op heel andere tijdstippen wakker, laat je computer, telefoon of tablet vooral met rust. Ze zorgen voor kunstmatig licht en houden je onnodig wakker. Wat jij wel moet doen? Je welverdiende rust pakken na de aanbiddingen. Tijdens het slapen reset je namelijk je lichaam en geest en versterk je je immuunsysteem. Iets dat jij tijdens de Ramadan extra goed kunt gebruiken!

Tip 3 Voorkom licht tijdens de avondgebeden

Doe jij aan extra avondgebeden in de moskee? Zorg er dan ook weer voor dat je een plekje zoekt, waar minder kunstlicht schijnt. Vaak zorgen moskeeën er zelf al voor dat er minder lampen aan zijn tijdens de avondgebeden.

Tip 4 Doe een middagdutje wanneer het kan

Ben je bijvoorbeeld vrij op vrijdag, zaterdag of zondag? Probeer dan eens een middagdutje te doen na het middaggebed. Dit zorgt voor héél veel extra energie. Maar let op: niet te lang! Lees hier alles over een perfecte powernap.

Tip 5 Eet niet meer nét voor het slapen gaan

Kies ’s nachts liever niet voor een zware maaltijd en ga na het eten niet gelijk liggen of slapen. Zorg ervoor dat je minstens een halfuurtje rechtop blijft zitten om het eten en drinken rustig te laten zakken. Zo voorkom je maagklachten én val je gemakkelijker in slaap.

Tip 6 Kies vóór zonsopgang voor een simpel ontbijt

Ga jij voor je ontbijt voor zonsopgang voor thee of koffie met héél veel suiker en/ of een broodje met zoet beleg? Niet doen! Dit is namelijk niet zo goed voor het voorkomen van die Ramadan jetlag. Je bloedsuikerspiegel schiet hierdoor omhoog, om vervolgens weer snel te dalen. Je krijgt honger, dorst en wordt extra moe. Ontbijt liever wat simpeler met bijvoorbeeld een avocado, een gekookt eitje, of een bak volle yoghurt. Drink water of thee zonder suiker!

Hopelijk zorgen deze tips voor een heerlijke nachtrust tijdens de Ramadan.  Wij wensen iedereen héél veel succes: Ramadan Mubarak!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.