Beter slapen

Bloedinteressant, zo'n maansverduistering

Skip je plannen voor vrijdagavond. Zeg af dat feest, maak leeg die agenda, want je hebt iets bijzonders te doen. Wat dan? Naar buiten kijken. Naar de langste maansverduistering van de 21e eeuw om precies te zijn.

Red moon alert

De aarde staat vrijdagavond precies tussen de zon en de maan. Het gevolg: een totale maansverduistering. Het is handig als je om 21.30 uur buiten zit met je drankje, dan begint de verduistering namelijk. De maan toont zich voor even als een rode bol. Het hoogtepunt van de avond is om 22.22 uur, een klein uurtje na het opkomen van de maan. Rond 23.14 uur is het over met de pret en kun je naar bed. Pas een uur of twee later schijnt de maan weer als vanouds, wat deze verduistering de langste van de eeuw maakt.


Wat gebeurt er precies bij een maansverduistering?

De maan zelf geeft geen licht, hij weerkaatst het licht van de zon. Omdat de maan vrijdag in de schaduw van de aarde staat, moet de maan het doen met het zonlicht dat langs de aarde afgaat en door onze dampkring wordt afgebogen naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen, waardoor de maan voor ons rood ziet vrijdagavond. Dit verschijnsel is ook wel bekend als bloedmaan.

Wat is er nog meer te zien?

Niet alleen de maan is een must-see vrijdagavond, ook de planeten zijn in een goede bui. Met een goede verrekijker of telescoop zie je de ringen van Saturnus en de vier grootste manen van Jupiter. En valt je oog op een helder licht in het westen, daar waar de zon is ondergegaan? Dat is Venus. Tot zover dit lesje sterrenkunde.

 

Waar moet je zijn om de verduistering goed te zien?

Volgens de weersdeskundigen wordt het een heldere, onbewolkte avond in heel Nederland. Je kunt natuurlijk naar een sterrenwacht gaan of een bezoek brengen aan een van de speciaal georganiseerde kijkavonden in o.a. Amsterdam, Heerlen, Leusden, Lattrop, Hellendoorn en Dwingeloo. Maar hé, met een goede verrekijker is de tuin thuis ook een prima idee.

P.S. Ben je al op vakantie? De maansverduistering is overal op het oostelijk halfrond te bewonderen. Geen zorgen dus als je ergens in Europa, Afrika, Azië, Australië of Nieuw-Zeeland bevindt. Spotten die maan!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.