Beter slapen

6x Hygiëne in de slaapkamer

We weten het allemaal. Een schone en frisse slaapkamer is bevorderlijk voor onze nachtrust. En dus stofzuigen we keurig de vloer rondom ons bed en wassen we elke week ons beddengoed. Van woorden als ventileren, luchten, draaien en keren hebben we ook wel eens gehoord en we doen ons uiterste best te zorgen voor een goed slaapklimaat. Maar vertel eens. Weet jij precies hoe vaak je je kussen moet wassen? En hoe je je matras het best beschermt tegen vocht en bacteriën?

1. Poetsen

Elke week de slaapkamer een grondige poetsbeurt geven, is geen overbodige luxe. En dan bedoelen we dus niet snel snel met de stofzuiger door de kamer gaan, we hebben het hier over het echt werk. Stoffen, vloerbedekking goed stofzuigen, vloer dweilen… Ook dat wat je op het eerste oog niet ziet moet schoon worden! Vergeet dus de vloer onder je bed niet. En het stukje vensterbank dat achter de gordijnen valt. Tip: neem het hoofd- en voetbord van je boxspring even mee als je de stofzuiger in je hand hebt. Dag dag pluisjes en stofjes!

2. Luchten

Veel mensen maken ’s morgens na het opstaan keurig hun bed op. Het geeft zo’n lekker opgeruimd gevoel en je start de dag georganiseerd en helder. Uit hygiënisch oogpunt is meteen opmaken echter niet aan te raden. Degenen die hun dekbed of dekens ’s morgens terugslaan, zodat het matras en hoeslaken kunnen luchten, zijn beter bezig. Tijdens de nacht wordt het beddengoed immers warm en vochtig. Door het matras en het beddengoed te laten luchten, blijven deze fris en krijgen bacteriën geen kans zich in het bed te nestelen. Maak je trouwens geen zorgen over dat opgeruimde gevoel en die nette uitstraling. Met een hoeslaken in een knalkleur mag iedereen je bed met opengeslagen beddengoed zien en misstaat je bed niet in een willekeurig hotel! Hang je je dekbed wel eens uit het raam? Ook dan ben je goed bezig. Doe dit bij voorkeur ’s morgens als de buitenlucht nog wat vochtig is en niet als de zon vol op je raam staat. Door het uithangen, verdwijnen geurtjes extra snel uit je dekbed.

3. Ventileren

Nóg beter bezig ben je als je tegelijkertijd met het luchten van je bed, het raam van je slaapkamer open zet. Laat de boel maar lekker een paar uur doorwaaien! Een beetje tocht verjaagt het vocht. Een vochtige en slecht geventileerde slaapkamer kan de oorzaak zijn van veel gezondheidsklachten. Aan te raden is niet alleen ‘s morgens te ventileren, maar juist ook ’s nachts. Slapen met het raam op een kier is gezonder voor je dan met het raam dicht. En laat de verwarming vooral uit. Zo zweet je minder en blijven je bed en jijzelf lekker fris. Bovendien kan vocht niet alleen schade aan je gezondheid, maar ook schade aan je huis veroorzaken. Ventileren dus met die handel!

4. Beschermen

Om je matras, kussen en dekbed te beschermen tegen vocht, kun je een matrashoes, kussenhoes of molton gebruiken. Deze houden bacteriën buiten, werken ventilerend en absorberen zweet, zodat het niet in je kussen en dekbed gaat zitten. Zeker als je allergisch bent, is een hoes om je kussen en matras aan te raden.

5. Wassen

Dode huidcellen, oliën, zweet, kruimels, lichaamssappen... Ons dekbedovertrek zit er vol mee. Toch wassen veel mensen hun dekbedovertrek slechts eens per 3 of zelfs 4 weken! Ons kussen wassen, doen we nog minder vaak en over onze dekbedwasfrequentie kunnen we het misschien maar beter niet hebben.

6. Draaien/keren

Tot slot draaien en keren. Aan te raden is elke twee weken je matras en topmatras te draaien (hoofdeinde wordt voeteneinde) en ze regelmatig te keren, zodat je gebruikmaakt van beide zijden. Draaien en keren komt niet alleen de hygiëne ten goede, het verlengt ook nog eens de levensduur van je matras. Heb je een traagschuimmatras? Deze kun je wel draaien van hoofd- naar voeteneinde, maar meestal niet keren. Heb je een splittopmatras? Deze kunt je, door de inkeping, wel keren, maar niet draaien van hoofd- naar voeteneinde.

Wij wensen je nog vele hygiënische nachten toe!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.