Beter slapen

De 7 grootste ergernissen bij het samen slapen

Je kent ‘t wel. Ben je net goed en wel in slaap gekukeld, begint je partner keihard te snurken. Of je wordt midden in de nacht bruut uit je slaap gehaald doordat je liefste het dekbed naar zich toe trekt. Of ligt te woelen. Of drie kwart van het bed in beslag neemt. Grrrrr …. De grootste slaapergernissen hebben we voor je op een rijtje gezet. Met oplossingen waar mogelijk. Lees, herken en als ’t even kan: los op!

1. Snurken

Heeft dit punt überhaupt uitleg nodig? Niets zo frustrerend als een partner die de halve nacht ligt te zagen. Eerder schreven we hier al meerdere blogs over, kun je nagaan het hoog het ons zit. Eén blog is gevuld met oorzaken en leeftips (lees het hier) en in het andere blog vind je praktische middeltjes als snurkbeugels en anti-snurk hoofdkussens. Doe er je voordeel mee.

 

2. Dekbed weg

De kwestie van het verdwenen dekbed verdient ook een plek bovenaan de lijst. Bedgenoten die vinden dat ze recht hebben op het hele tweepersoons dekbed, en jou zonder schaamte laten creperen van de kou, zijn we liever kwijt dan rijk. Bij wijze van spreken dan hè.

 

3. Woelen en wakker liggen

Als de ander niet kan slapen. Tja, dan slaap jij ook niet. Daar kunnen we kort over zijn. Al dat gewoel, gedraai, gezucht en gesteun. Echt, ga stilletjes een boek lezen of zo. Of liggend mediteren. Alles is goed, zolang je ons er niet mee lastig valt.

 

4. Warmte en transpiratie

Let’s face it. Met z’n tweeën slapen is stukken warmer dan alleen. Dat kun je natuurlijk als voordeel zien in de winter, maar in de zomer zit je niet bepaald te springen om een extra kacheltje tegen je aan. Lang leve de boxsprings van 1.80 meter breed. Romantiek is leuk, maar slapen ook.

 

5. Your space, my space

Zie punt 2, of in elk geval deels. Al gaat het in dit geval niet om het dekbed of deken, maar om het matras. Breeduit in het midden van het bed liggen, hoe krijgt hij of zij het verzonnen? Dat jij ondertussen van het bed afrolt, lijkt hem of haar niet te boeien. Twee losse matrassen bieden misschien een oplossing, al lopen er ook genoeg eigenwijze types rond die in de naad gaan liggen. En rustig door pitten ook nog. Tja, sommige problemen vragen om drastische maatregelen. Zoals (dreigen met) apart slapen.

 

6. Nachtelijk plasgedrag

Woelen en wakker liggen is irritant. Een partner die er ’s nachts uit gaat om te plassen, naar beneden te gaan of een kind te troosten, is zo mogelijk nog irritanter. Alsof jij hem of haar niet uit bed voelt stappen, die deur niet hoort opengaan en de piepende traptreden niet hoort. Zucht.

 

7. Mobieltje

‘Gezellig’ nog even op dat ding kijken voordat jullie gaan slapen. ’s Morgens eerst Facebook checken voordat jij aandacht krijgt. En wat denk je van die irritante piepjes of lichtsignalen bij ieder binnenkomend mailtje of appje? Mobieltjes in de slaapkamer zouden verboden moeten worden!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.