Beter slapen

De noodzaak van een goede nachtrust

Uit recent onderzoek van de Hersenstichting is gebleken dat wij Nederlanders gemiddeld lang genoeg slapen, maar lang niet goed genoeg. En juist dát is zo belangrijk om overdag goed te presteren en - op termijn - de dokter buiten de deur te houden. Hoog tijd dus voor een paar tips om lekker te slapen en ontspannen wakker te worden!

Wat houdt ons uit onze slaap? 

Vooral nachtelijk gepieker en onregelmatig slaapgedrag zorgen ervoor dat we niet goed slapen. We hebben moeite met in slaap vallen, doorslapen en wakker worden. Terwijl de eerste 4 à 5 uren slaap juist zo belangrijk zijn om onze hersenen en ons lichaam de rust te geven die ze nodig hebben.


Te weinig slaap. En dan?

Slaap je zo’n drie nachten per week slecht, dan is er sprake van verstoord slaapgedrag. Langdurig gebrek aan slaap, een chronische slaapstoornis, kan leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke problemen. Er is een hogere kans op dementie, op hart- en vaatziekten, suikerziekte, ernstig overgewicht en depressies. Dat kunnen we beter voorkomen. Maar hoe?


Wat helpt ons in slaap?

Daar zijn eigenlijk hele simpele doch effectieve tips voor.

  1. Zorg voor voldoende daglicht. Zo weet je biologische klok precies wanneer het avond wordt en het tijd is om naar bed te gaan.

  2. Breng structuur aan in je slaapgedrag. Zet iedere ochtend de wekker op dezelfde tijd en ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Ook op zaterdag en zondag. Een dutje overdag of bijslapen in het weekend helpt soms een beetje, maar zorgt er vaak juist voor dat het meer moeite kost om ’s avonds in slaap te komen.

  3. Let op met sporten. Sporten is goed voor lichaam en geest, het geeft energie, maar daardoor kost het ook tijd om weer tot rust te komen. Sport daarom tot maximaal een uur voor je naar bed gaat.

  4. Gebruik geen alcohol en koffie vlak voor het slapen gaan. Alcohol ontspant wel, maar zorgt er in veel gevallen voor dat je heel onrustig slaapt. En cafeïne geeft energie op de vroege ochtend, maar is daarom onverstandig op de late avond.

  5. Lig je eenmaal in bed? Vermijd de televisie en je smartphone. Ze geven te veel licht, waardoor je biologische klok in de war raakt, en te veel informatie die je hersenen druk aan het werk zet, terwijl ze nu tot rust moeten komen.

  6. Tot slot: slaap in een donkere, koele en goed geventileerde slaapkamer. Nachtelijke duisternis is goed voor de biologische klok en de frisse lucht helpt ook bij een goede nachtrust.


Slaap jij ook slecht? Probeer bovenstaande tips en kijk of het helpt. En hou vol als het niet meteen werkt. Soms heeft het wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe gewoontes.

Blijf je op den duur slaapklachten houden? Ga dan naar de huisarts voor hulp. Want een goede nachtrust is pure noodzaak.

Slaap lekker!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.