Beter slapen

Beddengoed wassen? Lees alles wat je moet weten!

Je beddengoed wassen is niet bepaald een klusje waar je op zit te wachten. Toch is je bed verschonen geen overbodige luxe. Elke nacht verlies je namelijk vocht en dode huidcellen die in je beddengoed blijven zitten. Door regelmatig en op de juiste manier je beddengoed te verschonen zorg je ervoor dat je elke nacht op een lekker fris bed ligt! Maar hoe vaak kun je je bed het beste verschonen? En wat is de juiste manier? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Waarom moet je je bed verschonen?

Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt wordt het namelijk vies. Er bouwen langzaamaan piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen. Maak je je beddengoed niet goed schoon, dan kunnen deze vuiltjes je ziek maken. Zorg daarom voor een hygiënische slaapkamer en reinig je matras, kussen en dekbed regelmatig.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Verschoon wekelijks delen van je bed zodat niet te veel vuil opbouwt. Al helemaal in de zomer, omdat je dan meer zweet. Moet je dan elke week álles wassen? Nee hoor. Het is overbodig om je gehele bed wekelijks te verschonen. Vooral je hoeslakendekbedovertrek en kussenslopen zijn het belangrijkst voor een wekelijkse was. Je kunt je molton en dekbed prima om de twee weken of zelfs om de maand wassen. Kom je niet elke week aan wassen toe? Probeer dan in ieder geval elke week even je dekbed te luchten en op te schudden. Zo voorkom je de groei van bacteriën en schimmels. 

Op hoeveel graden moet je je beddengoed wassen?

Het allerbelangrijkste voor een schoon beddengoed is het verwijderen van bacteriën. Wanneer je alle bacteriën wil doden, is het aan te raden om je beddengoed op minimaal 60°C te wassen. Niet alle materiaalsoorten of typen beddengoed kun je echter op deze temperatuur wassen. Check daarom van tevoren wel eerst het waslabel om te controleren of je beddengoed hiervoor gemaakt is. Omgekeerd kun je sommige materialen zelfs op 90°C wassen. Uiteraard is deze temperatuur vanuit hygiënisch oogpunt nog beter! Mag jouw beddengoed niet in de wasmachine en wil je het toch wassen? Dan kun je het voor een hogere prijs professioneel laten reinigen bij een stomerij.

 

Tips om je bed beter en sneller te verschonen

  • Vouw je dekbed zodra je opstaat dubbel bij je voeteneind en laat dit een paar uur zo liggen. Op deze manier kunnen het matras, het hoeslaken en de onderkant van het dekbed ook goed luchten.
  • Stop het dekbedovertrek en de kussenslopen binnenstebuiten in de wasmachine. Zo voorkom je dat de kleuren van het beddengoed vaal worden.

  • Laat het beddengoed na het wassen niet te lang in de wasmachine zitten. Zo voorkom je dat dit heel erg gaat kreuken.

  • Wist je dat het beter is om je handdoeken niet tegelijkertijd met je beddengoed te wassen? Handdoeken pluizen snel en creëren veel wrijving met het beddengoed waardoor dit sneller slijt.

  • Hoeslakens netjes opvouwen onmogelijk? Nee hoor! Ontdek een superhandige tip voor het snel en makkelijk opvouwen van je hoeslaken!

Toch liever een nieuw setje beddengoed aanschaffen? Bekijk ons brede aanbod aan beddengoed.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.