Beter slapen

Anti-snurk middelen

Snurken is een opkomend probleem in onze maatschappij. Naarmate we een hoger gewicht hebben, meer stress ervaren, ongezonder eten en meer alcohol en tabak nuttigen, hebben we er eerder last van. En dus onze partners ook. In dit artikel delen we de beste tips tegen snurken.

Ben je nu iemand die er een gezonde levensstijl op nahoudt en tóch snurkt? Misschien heeft het snurken bij jou wel een andere reden. En misschien vermindert het snurken wel door het gebruik van deze anti-snurk methoden. Het ene middel klinkt weliswaar geloofwaardiger dan het andere, ze zijn stuk voor stuk het proberen waard. Apart van elkaar slapen of de echtscheiding aanvragen kan immers altijd nog.

1. Lighouding veranderen

Je snurkt sneller en harder als je op je rug ligt. Waarom? Omdat de spieren van je gehemelte, huig en tong dan verslappen, waardoor je luchtweg geblokkeerd raakt. Aangezien op je buik slapen te belastend is voor je nek en rug, kun je dus het best op je zij slapen. Kleine moeite, waarschijnlijk een groot plezier.

2. Anti-snurk hoofdkussen

Je leest het goed, er bestaan speciale anti-snurk hoofdkussens. Het principe van dit kussen is als volgt. Met je hoofd in zijwaartse houding snurk je het minst, en dus dwingt het kussen deze houding af. Dit doet het met een verhoging in het midden van het kussen. Wat je nog wél zelf mag kiezen, is of het je linker- of rechterzij wordt. Toch fijn.

Een andere versie van een anti-snurkkussen is er eentje met elektronica. Deze reageert op snurkgeluiden en gaat bewegen om je wakker te schudden. Zo kun je je slaaphouding aanpassen zodra je kussen je dit vriendelijk doch dringend verzoekt. Ach ja, weer eens wat anders dan een por van je partner.

3. Anti-snurkbeugel of bitje

Een speciale beugel werkt bij veel mensen goed. Nee, we hebben het niet over een dure beugel van de orthodontist. Een anti-snurk beugel scoor je al voor een paar tientjes. Hij houdt je tong tijdens het slapen in dezelfde positie, zodat deze niet naar achteren rolt en je luchtwegen blokkeert. Je maakt de beugel precies passend, dus hij past altijd. 

4. Neusspreider of neusclip

Wij hadden het zelf nog nooit gezien, een neusspreider. Het klinkt als een fijne oplossing als je neus verstopt zit of je neusvleugels naar binnen staan. Je luchtwegen laten dan te weinig lucht door om normaal te kunnen ademen. De weefsels achterin je keel gaan trillen en dit resulteert in het irritante zaaggeluid. Last van snurken? Misschien toch eens proberen.

5. Anti-snurk hoofdband

De anti-snurk hoofdband is ideaal als het je niet uitmaakt hoe je er ’s nachts bij ligt. De band houdt je kaken op de juiste manier op elkaar, waardoor de luchtwegen in je keel weer open gaan staan. Vaarwel snurkgeluiden!

6. Anti-snurkarmband

Het werkt ongeveer hetzelfde als de elektronische versie van het anti-snurkkussen. Op het moment dat je op je rug gaat liggen, geeft de armband na een aantal seconden een trilling en eventueel een zoemend geluid af. Zodra je je omdraait, stopt de armband met zijn activiteiten. En jij met snurken.

7. Anti-snurk neusstrips

Een pleister die snurkers helpt om tijdens de slaap door de neus te ademen. Lijkt ons ideaal. De neuspleister opent je neus waardoor je weer meer lucht krijgt. Zeggen ze.

8. Spraytje hier, spraytje daar

Ze zijn beide op de markt. Een heuse anti-snurk keelspray en anti-snurk neusspray. De spray voor je keel brengt een laagje aan op je huig, zodat vibraties verminderen. De neusspray maakt de neusholten open. Beide middelen zouden de oplossing zijn voor milde snurkers. Zoek je een paardenmiddel en kan je partner echt niet meer slapen door jouw gesnurk? Dan is een van de andere genoemde middelen wellicht een beter idee. 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.