Beter slapen

Bye wieg, hoi ledikant. Wanneer is je baby er klaar voor?

Veel ouders willen weten wanneer je nou precies de overstap maakt van een wieg naar een ledikant. In dit blogartikel lees je hier alles over. We vertellen over het verschil tussen een wieg en een ledikant, je leert tot wanneer je baby in een wieg slaapt en nog véél meer.

Wieg of Ledikant?

Allereerst: wat is het verschil tussen een wieg en een ledikant? Een wieg is het bedje dat door sommige ouders direct na de geboorte wordt gebruikt. Sommige ouders hebben een oude wieg waar meerdere familieleden in hebben gelegen en vinden het leuk om die traditie voort te zetten. Let in dat geval op dat het wiegje wel aan hedendaagse normen voldoet. Een ledikant is een groter bed dan de wieg. Er zijn veel baby’s die een wiegje overslaan en direct in het ledikant gaan slapen.

Tot wanneer slaapt je baby in de wieg?

Er is niet een standaard moment tot wanneer een baby in een wieg slaapt. Zoals we eerder al vertelden slapen sommige baby’s überhaupt niet in een wieg, maar direct in een ledikant. En daarnaast zijn er ook nog eens wiegjes in héél veel soorten en maten. Zo slapen sommige baby’s bijvoorbeeld in een speciale co-sleeper, een speciaal babybed dat naast het grote bed geplaatst kan worden. De meeste baby’s die wel in een wieg liggen, liggen daar de eerste weken in omdat een wiegje qua inhoud meestal een stuk kleiner is dan een ledikant. Dit zorgt tevens voor meer geborgenheid.

Vanaf wanneer mag mijn baby in een ledikant laten slapen?

Een baby mag en kan ook direct in een ledikant slapen. Het is vooral belangrijk dat het ledikant op de juiste manier wordt opgemaakt. Zo is het belangrijk dat een baby niet onder het beddengoed terecht kan komen in verband met verstikking. Ook om het risico op wiegendood te verkleinen is het belangrijk om rekening te houden met de inhoud van een ledikant of wieg. Geen knuffels en hoofdkussens, bijvoorbeeld. Het is ook belangrijk dat het ledikant voldoet aan de huidige normen. Zo mag er tussen de spijlen niet te veel en te weinig afstand zijn omdat dat gevaar kan vormen.

Wanneer is mijn baby te groot voor in de wieg?

Zoals eerder gezegd is er niet een standaard aantal weken of maanden dat een baby te groot is voor de wieg. Elke baby is anders en ook elke wieg is anders. Immers, de ene baby is groter dan de andere baby. Hierdoor is er niet een vast moment. Het is vooral belangrijk dat jouw baby genoeg ruimte heeft en veilig kan rollen wanneer het zover is. Over het algemeen is het advies om zodra een baby 3 maanden is zeker over te stappen naar een ledikant, omdat die vaak wat steviger staat. Zodra een baby een poging gaat doen tot (om)rollen is dat extra belangrijk. 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.