Beter slapen

Tuinslapen: dé oplossing voor warme zomernachten

Wie zegt er eigenlijk dat je binnen moet slapen bij deze hete temperaturen? Juist, helemaal niemand! Onze collega Luuk weet hier álles van en slaapt bij extreme hitte dan ook niet meer binnenshuis. Nee, tegenwoordig gaat hij letterlijk én figuurlijk onder zeil op zijn dakterras. Het tentzeil wel te verstaan. Gek? Allesbehalve! Zijn ervaring en tips deelt hij hieronder met jou. Wedden dat jij vanavond ook in de tuin, op het balkon of dakterras wil slapen?

Ik heb al zo lang als ik mij kan herinneren last met slapen bij extreme warmte. Als kind maakte ik mijn deken vochtig met een plantenspuit en in mijn studententijd maakte ik een provisorische airco van bevroren waterflessen en een ventilator. Beiden met weinig succes. Mijn meest recente oplossing is echter een schot in de roos, al levert mij dit vaak veel verbazing of hoongelach op. Ik vraag me alleen maar af waarom niet meer mensen creatief met slapen in de warmte omgaan. Blijkbaar is er een culturele ommezwaai nodig om als volwassen man (of vrouw) op je eigen dak of in je eigen tuin te gaan slapen.

Laat ik bij het begin beginnen. Sinds anderhalf jaar woon ik met mijn vriendin in een karakteristiek appartement in het centrum van de stad. Nu weet iedereen die weleens naar een woning heeft gezocht dat ‘karakteristiek’ veelal gebruikt wordt om een stortvloed aan gebreken te verbloemen. Zo ook in dit geval: alle raampartijen bestaan uit enkel glas en kozijnen waar je door het houtwerk daglicht kan zien. Dit zorgt meestal voor een fris briesje in huis. Verder lijken de buitenmuren uit een unieke combinatie van peperkoek en crêpepapier te bestaan wat ook weinig isolerende eigenschappen blijkt te bezitten. Het grote platte dak aan de achterzijde is de warme kers op de taart. Gelukkig zijn we gezegend met een riant dakterras.

Op naar het dakterras!

Nu ook de tweede zomer in dit appartement een warme belooft te worden, zoek ik mijn heil in de pop-up tent. Deze is inmiddels al jarenlang een groot succes op campings en festivals door het hele land en sinds deze zomer dus ook op mijn dakterras. Wanneer de nachtelijke temperaturen zich richting de 20 graden beginnen te begeven, klap ik de tent uit en blaas ik mijn luchtbed op. Mocht je nu geen (geschikt) luchtbed hebben dan kunnen de kussens van de lounge-set met een hoeslaken er omheen ook prima dienst doen. Nog liever zou ik voor de combinatie van hangmat en klamboe kiezen. In Suriname hebben ze hiervoor het werkwoord hangmatteren bedacht en daar weten ze pas écht wat warme nachten zijn. Het gebrek aan bomen op mijn dak dwingt mij voor nu echter in de richting van de tent.

Vakantiegevoel op eigen grond

Natuurlijk is het even wennen aan alle vreemde geluiden, (ik ben er nu vrij zeker van dat we muizen op ons dak hebben) maar ik kan het iedereen aanraden. De temperatuur in de tent is aanzienlijk prettiger dan de temperatuur binnen en dan heb ik het nog niet eens over het vakantiegevoel dat kamperen op eigen grond met zich meebrengt. Mensen die jonge kinderen hebben kunnen van het tuinslapen een activiteit maken dat van een vervelende situatie een avontuur voor het hele gezin maakt.

Ben je nu iets minder avontuurlijk ingesteld denk dan ook eens aan alternatieven binnenshuis. Je hebt vast wel een ruimte in huis waar het aanzienlijk koeler is dan in de slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan een washok of berging of gewoon de woonkamer. Verhuis hier eens met je opklapbed naar toe om de ergste nachten door te komen.

Ik besef best dat het een tikje apart is, maar ik kom na een warme nacht uitgerust en met een vakantiegevoel op kantoor en dat is ook wat waard!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.