Beter slapen

Tandenpoetsen voor het slapengaan

Tandenpoetsen voor het slapengaan. Het wordt ons van kleins af aan ingepeperd, maar is het echt een must? Het antwoord is nee. En tegelijkertijd ook weer ja. Hoe het precies zit, leggen we je graag uit. Het belangrijkst is dat je in elk geval 2 keer poetst per 24 uur en dat je niets meer eet of drinkt na je laatste poetsbeurt. Verder zijn de precieze momenten waarop je poetst niet zo spannend.

Wat gebeurt er als je niet poetst ’s avonds

Als je niet gepoetst hebt, zit je mond vol met voedsel- en drankresten en hier zijn bacteriën gek op. Als de bacteriën actief zijn - vooral overdag als je eet, maar dus ook ’s nachts - produceren ze zuur. Dit zuur is wat je weg moet poetsen omdat het anders een laagje tandplak vormt. Het is belangrijk dat je dit doet binnen 24 uur. Als je minder dan 2 keer per dag poetst, is de kans groot dat het zuur in je tandglazuur gaat bijten en dat veroorzaakt gaatjes. Poets dus voordat de bacteriën gevaarlijk worden!

Waarom zou je je tanden moeten poetsen?

  • Je wilt je tandplak weg hebben, zodat er geen gaatjes ontstaan;
  • Je wilt je tandvlees gezond houden en je gebit behouden tot je bejaard bent;
  • Je wilt geen ontstekingen. Een ontsteking die in de mond begint, kan in je bloedbaan terechtkomen en dat kan serieuze gevolgen hebben;
  • Je wilt je bedgenoot of partner niet wegjagen met je slechte adem.

Beter ’s morgens of ’s avonds poetsen?

Hier geven we liever geen antwoord op. Het moet gewoon twee keer. Er blijven altijd bacteriën en zuren in je mond aanwezig na het poetsen en om alles weg te krijgen is 2 keer poetsen simpelweg beter dan 1 keer. ’s Morgens om de achtergebleven bacteriën en je slechte adem weg te poetsen, ’s avonds om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën de nacht doorbrengen in je mond én om je bedpartner een plezier te doen. Maar als we dan toch moeten kiezen tussen de 2 poetsmomenten: dan liever ’s avonds. ’s Nachts zijn je tanden namelijk kwetsbaarder voor bacteriën dan overdag, omdat je minder speeksel aanmaakt dat je tanden beschermt.

Voor of na het eten tandenpoetsen?

Je las al dat je niet meer mag eten of drinken na je laatste poetsbeurt. Het antwoord is dus ná het eten. Maar….. het is beter om niet meteen na het eten naar de wasbak te rennen. Tijdens het eten is er een piek in blootstelling aan zuur, waardoor het bovenste laagje van je tandglazuur zachter wordt. Als je na het eten direct poetst, haal je het verzachte glazuur weg en kun je tanderosie veroorzaken. Wacht dus 30 minuten na het eten voordat je je tanden poetst.

Het ideale poetsmoment ‘s avonds

Dacht je altijd dat je moet poetsen vlak voordat je je bed in stapt? Dat is dus niet zo. Het best is het om je tanden te poetsen tussen het avondeten en het slapengaan in, mits je niets meer eet. Op die manier heeft de fluoride die in je tandpasta zit meer tijd om je tanden te versterken en een beschermende laag tegen zuur op te bouwen voordat je gaat slapen.

Het beste poetsritme

Oké. We zijn eruit. Twee keer per dag poetsen it is. ’s Morgens een half uur na het ontbijt, ’s avonds na het snackmoment op de bank, een paar uur voordat je echt gaat slapen.

En last but not least: piekeren als je je tanden een keer niet gepoetst hebt ’s avonds is niet nodig. Zolang je het ’s morgens maar dubbel inhaalt en alle plak van de vorige dag wegschrobt. Je kunt dus met een gerust hart op je bed ploffen na een vermoeiende dag, zolang je het niet te vaak doet en je de volgende morgen 4 minuten poetsen in plaats van 2. Pfff, dat scheelt weer stress.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.