Beter slapen

Stappen en slapen. Gaat dat wel samen?

De zomer is de tijd van uitbundige festivals, gezellige tuinfeesten, luidruchtige kermissen en losbandige feesten. Je blijft iets te lang hangen op het terras of in de kroeg en slaapt minder dan de aanbevolen acht uur. Dat is allemaal niet zo’n ramp als je 18 bent, maar iedereen boven de 30 weet: slaapgebrek is killing. Voor je humeur, je productiviteit, je gezondheid ... Tja, waarvoor eigenlijk niet? Reden genoeg dus om toch zoveel mogelijk slaap uit je korte nacht te halen.

Dutje doen vóór het feest

De powernap. We weten dat het goed is midden op de dag, om daarna weer fris en fruitig door te gaan met je werk, het huishouden of wat het dan ook is waar je druk mee bent. Goed nieuws voor party animals: ook op de vooravond doet het dutje het prima. Let wel op dat je niet meer dan twee uur van de wereld bent! Anders kom je straks na het feestje niet meer in slaap.

 

Vooruit slapen? Slaap inhalen? Uitslapen?

Zoals hierboven al vermeld, vooruit slapen werkt tot op zekere hoogte. Natuurlijk deal je na twee goede nachten beter met een korte nacht, dus zorgen voor een goede nachtrust in de dagen vóór het feest is zeker aan te raden. Je bouwt zo als het ware een reservevoorraad op.

Slaap inhalen kan natuurlijk ook. Al kun je ook hier het best de 2-uur-regel in acht nemen. Je wilt tenslotte weer zo snel mogelijk in je ritme komen. Hetzelfde geldt voor uitslapen de ochtend na het feestje. Dus (áls je het al kunt): slaap geen gat in de dag maar wees tevreden met één of twee uurtjes later opstaan.

 

Alcohol, andere drankjes en slaap

Niet boos worden alsjeblieft. We willen niet klinken als je moeder, maar toch wijzen we je even op de gevolgen van alcohol in relatie tot slaap. Na het drinken van een aanzienlijke hoeveelheid biertjes, mixen of wijntjes, wordt je REM-slaap verstoord en slaap je minder diep en effectief. Je hoeft echter niet continu nee te roepen: een of twee glazen kunnen juist helpen om sneller in slaap te komen.

En wat drink je dan de rest van de avond? Als je zeker wilt zijn van een goede nachtrust na het feestje, kun je ’s avonds het best geen cola, koffie en energydrank naar binnen werken. Wat drink je dan wél? Kruidenthee. Of water. En oja, stop op tijd. Anders moet je weer continu plassen natuurlijk.

 

Meteen naar bed of efe wachten?

Je kent ’t vast wel. Kom je om half drie thuis van een dansfeestje, lig je vervolgens uren vol adrenaline naar je plafond te staren. Beter dan zo snel mogelijk je ogen dichtdoen, is het om eerst tot rust te komen voordat je je bed in stapt. Neem een warme douche. Zet een rustgevend muziekje op of praat nog even na. Ook het lezen van een saai boek kan helpen.

Ondanks deze tips toch beschonken en uitgeput in je bed beland? Verwacht je baas je morgenvroeg gewoon om half negen op kantoor en is er geen tijd voor een uitslaapsessie? Doe dan je voordeel met ons laatste tip: leg je wekker of telefoon ver weg. Natuurlijk niet té ver weg, je wilt hem over een paar uur wel horen, maar zorg ervoor dat je hem niet ziet. Zo moet je wel uit bed om dat alarm uit te zetten morgenvroeg en belangrijker nog: zo zie je niet steeds hoe weinig uur slaap je nog maximaal kunt meepikken. Scheelt een hoop nachtelijke stress.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.