Beter slapen

Slaaptips voor je vakantie

Oost, west, thuis slaap je het best. Dat heeft natuurlijk alles te maken met je eigen vertrouwde bed. Maar hoe moet dat dan op vakantie? Heb je eindelijk eens lekker de tijd om bij te slapen, lukt het je niet om in te dommelen. Beter Bed helpt je graag om ook op vakantie lekker te slapen. Daarom vijf praktische tips om lekker weg te dromen op je vakantiebestemming!

1. Maak je omgeving van jou

Als je moeite hebt om de slaap te vatten in een vreemde omgeving of ander land, zet dan je slaapplek naar jouw hand. Zo kan het helpen om eenpersoonsbedden tegen elkaar te schuiven als je gewend bent om in een groot bed te slapen. Ook je eigen kussen, een sloop van thuis, of een fris gewassen dekbedhoes doen wonderen. De geur van thuis brengt je zo naar dromenland. 

 

2. Zet de airco lager

De ideale temperatuur voor een goede nachtrust ligt tussen de 15 en 18 graden. In veel hotelkamers staat de airco te hoog, waardoor je kamer te koud is. Zet daarom de airco lager. Dat scheelt meteen ook een hoop herrie en storende geluiden. Helemaal uitzetten is af te raden, omdat je dan misschien je bed uitzweet of de muggen je opvreten. Wil je overigens zeker weten dat je tijdens je vakantie niet wakker gehouden wordt door ongedierte? Neem dan een goede klamboe mee!

 

3. Beweeg voldoende

Een lekkere vakantie nodigt uit tot luieren. Op sommige dagen doe je niets anders dan eten, drinken en af en toe een duik nemen in het zwembad. Misschien lukt het je zelfs om op je strandbedje een dutje te doen. Even bijkomen van de onrustige nacht ervoor, denk je dan … Het is echter beter om elke dag iets actiefs te doen zoals wandelen, fietsen of een beetje sporten. Als je ’s avonds moe bent, val je namelijk makkelijker in slaap. Ook samen onder de lakens kruipen valt onder gezonde beweging. Dan slaap je zeker als een roosje.

 

4. Eet en drink niet te veel

Met een volle maag lig je niet lekker. Eet daarom voor het slapengaan geen zware maaltijd meer. En ook al is het lastig op vakantie: drink alcohol met mate. Misschien helpt een slaapmutsje je om weg te doezelen, maar door de alcohol slaap je minder diep en word je ook weer vroeger wakker.

 

5. Beperk kunstlicht!

Wist je dat je dag gevoelsmatig voorbij is als je genoeg daglicht hebt gezien? Gezien de hoeveelheid zon op veel vakantiebestemmingen is dit vaak niet het probleem. Maar wat averechts werkt voor je nachtrust, zijn de felle stralen van je tablet, telefoon of de televisie. Het blauwachtige kunstlicht houdt je wakker. Laat deze elektronica daarom vooral in de avonduren links liggen, zeker vanaf een uur voordat je je bed opzoekt. Waarom zou je ook niet? Op vakantie valt genoeg te beleven en tv-kijken of internetten kun je thuis ook!  

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Hi! Wil je meer weten over slapen? Lees dan deze slaapblogs.

Meer van Jolein

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.