Beter slapen

Slaapmiddelen

Slaapmiddelen: zo’n 12% van de Nederlanders gebruikt ze. Om minder te piekeren, sneller in slaap te vallen, minder vaak wakker te worden en vaster te slapen. Een slaappil is op zich een logische keuze als je lijdt aan slapeloosheid, maar met het grijpen ernaar doe je vaak meer kwaad dan goed! Welke bijwerkingen zijn er en zijn ze inderdaad zo gevaarlijk? En wat zijn de alternatieven, zodat je toch aan je nachtrust toekomt?

Vicieuze cirkel van slaaptekort

Slaapgebrek is echt iets van deze tijd. We hebben het druk, ervaren veel stress en komen steeds minder makkelijk tot rust. Dit heeft tot gevolg dat ongeveer 750.000 mensen in ons land elke avond een slaapmiddel tegen langdurige slapeloosheid nemen. Zo’n 300.000 mensen doen dit langer dan drie maanden en zijn chronisch gebruiker. Het voordeel van het nemen van een slaapmiddel als oxazepam of temazepam is dat je er snel kalm van rustig van wordt. Ze hebben dus een positieve werking op korte termijn. Na langdurig gebruik raakt je lichaam er echter aan gewend en heeft het middel steeds minder effect. Je bent dan verslaafd. En da’s ronduit gevaarlijk…

 


Bijwerkingen

Slaapmiddelen hebben veel negatieve bijwerkingen. Ze maken je suf en traag en veroorzaken spierzwakte. Ook kun je je met slaappillen veel minder goed concentreren en je coördinatievermogen gaat achteruit. Er treedt geheugenverlies en gewenning op. Neem je dus een slaapmiddel, dan verslechtert je functioneren overdag, net als je rijvaardigheid. Van ouderen die slaapmiddelen nemen, is bekend dat ze vaker vallen en een heup breken. Van oxazepam en temazepam weten we verder dat het je vermogen tot dromen uitschakelt. De slaapmiddelen helpen je angsten te onderdrukken, die je anders uit je slaap zouden houden. Het is niet bekend wat de gevolgen zijn als je langere tijd niet droomt, maar vaststaat dat dromen een cruciale functie vervullen bij het verwerken van je emoties.

 


Afbouwen en ontwenningsverschijnselen

Afkicken van slaapmiddelen moet geleidelijk en onder goede begeleiding gebeuren. Slechts de helft van de mensen die aan slaapmiddelen verslaafd zijn, lukt het om echt te stoppen met de medicatie. De ontwenningsverschijnselen na het stoppen met slaappillen zijn groot. Je kunt last krijgen van hartkloppingen, diarree, angstaanvallen, prikkelbaarheid, duizeligheid, gejaagdheid, spiertrekkingen, trillingen, harde gespannen spieren, overgevoeligheid voor licht, geluid of aanraking, brandende huid, interesseverlies, concentratiestoornis, verminderde eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, wazig zien én - echt waar - vermoeidheid en slapeloosheid.

 


Natuurlijke alternatieven

Wat doe je nu als je echt slecht slaapt en het gebruik van slaapmedicijnen wilt afbouwen? Moeder natuur helpt je graag een handje.

 • Lavendel of salie
  Een paar druppels lavendelolie of salie-olie (op je polsen, slapen of op je kussensloop) is rustgevend.
 • Melatonine
  Melatonine is een natuurlijk middel wat helpt bij het inslapen en doorslapen. Het is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt. De melatonineafgifte komt ‘s avonds op gang. Onder invloed van licht wordt de afgifte weer minder. Als je melatonine inneemt op het moment dat de natuurlijke melatonineafgifte nog niet op gang is, kan het de tijd tot het in slaap vallen verkorten.
 • Valeriaan
  Valeriaan is een kruidachtige plant, waarvan de extracten effectief kunnen zijn bij slapeloosheid. Je kunt valeriaan kopen in tabletvorm.
 • Thee
  Er zijn veel soorten kruidenthee die je helpen je slaapproblemen tegen te gaan. Denk aan rooibosthee, kamillethee en valeriaanthee. Ook passiebloem en citroenmelisse kunnen helpen.
 • Melk
  Warme melk met honing schijnt goed te helpen tegen slaapproblemen. Je kunt ook anijs of uien in je melk doen.

Liever helemaal geen slaapmiddelen meer? Het beste is het om het bij de bron aan te pakken en de oorzaak van je slapeloosheid weg te nemen. Heb je onverwerkte emoties of stress? Ga eens langs je huisarts. Heb je misschien een nieuw matras nodig? Is het te warm of koud in je slaapkamer of slaap je in een verkeerde houding? Onze slaapadviseurs denken graag met je mee, zodat je weer aan slapen toekomt.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapwetenschapper

Als adjunct-hoofd van de Huisartsopleiding van de Maastricht University, verdiept Merijn zich in graag het onderwerp slaap. Als slaapwetenschapper schreef hij zelfs een boek: "Slapen als een oermens".

Meer van Merijn van de Laar

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.