Beter slapen

Verbeter je slaap met slaapmeditatie

Dieper slapen, sneller in slaap vallen en een betere slaapkwaliteit. Mediteren klinkt ineens zo slecht nog niet hè? Met mediteren verbeter je je slaapkwaliteit, word je uitgeruster wakker en ga je met een ontspannen gevoel naar bed. In dit artikel vertellen we je daarom alles over slaapmeditatie en geven we tips, zodat jij vanavond nog kan beginnen met mediteren voor het slapen.

Meditatie om in slaap te vallen 

Waarom het goed is om te mediteren voor het slapen? Overdag ervaren we veel prikkels en emoties die je lichaam niet allemaal tegelijk kan verwerken. Het resultaat kan zijn dat je hierdoor niet lekker kunt slapen en wakker ligt door alle indrukken van de dag. Het kan je ook in je slaap bezighouden, waardoor je licht slaapt of van het minste geluid al wakker wordt. Stop met piekeren en start met mediteren. Dit helpt je lichaam en geest bij het verwerken van deze prikkels en indrukken. Je valt ontspannen in een diepe slaap en staat uitgerust en energiek op de volgende ochtend.  

Een geleide slaapmeditatie: bodyscan

Voordat je begint met je slaapmeditatie, is het goed om een korte bodyscan te doen. Hiermee maak je je lichaam als het ware klaar voor de meditatie en begin je een stuk rustiger aan je meditatie. Je weet na de bodyscan hoe je je voelt en daardoor kan je je meteen focussen op de meditatie zelf. Als je nog niet zo lang mediteert, is het fijn om een geleide bodyscan te kiezen. Hierbij luister je naar rustige muziek en word je door een stem begeleid, zo kom je makkelijker in die routine! 

Yoga Nidra als slaapmeditatie

Yoga Nidra is een eeuwenoude vorm van yoga en ideaal om in een ontspannen zijn te raken voor het slapen. De letterlijke betekenis is daarom niet voor niets “slaapyoga”. Tijdens deze vorm van yoga raak je in een diepe ontspanning waarbij lichaam en geest één zijn. Het zou zomaar kunnen dat je al in slaap valt, maar hé dat is precies waar we naar op zoek zijn toch?

Maak slaapmeditatie onderdeel van je routine

De kracht van slaapmeditatie zit in de regelmaat waarmee je het doet. Als je elke nacht lekker wil slapen door te mediteren, is het goed om een routine te hebben voor jezelf. Maak deze routine vooral niet te moeilijk, zodat je je er elke dag aan kunt houden. Als dat betekent dat je elke avond maar vijf minuten mediteert, is dat prima. Zolang je het maar kan volhouden. Om je op weg te helpen geven we je een voorbeeld van een slaaproutine met (geleide) slaapmeditatie:

  1. Tanden poetsen
  2. Pyjama aantrekken
  3. Kleren voor de volgende dag klaarleggen
  4. Op bed zitten en vijf minuten de dag overdenken of bespreken met je partner
  5. Liggen en beginnen met een geleide slaapmeditatie met een bodyscan van vijf minuten
  6. Vijf minuten liggend mediteren met een slaapmeditatie op de achtergrond
  7. Nachtlampje uit en slaap lekker

Beginnen met slaapmeditaties

Wil je beginnen met mediteren voor het slapen, maar weet je niet zo goed hoe? Geen zorgen! Er zijn talloze geleide bodyscans, slaapmeditaties en yoga nidra oefeningen te vinden op het internet. Voor nu: veel plezier met mediteren!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.