Beter slapen

Muggen uit je slaapkamer

3 uur ’s nachts. Dat irritante gezoem houdt je uit je slaap en je bent er he-le-maal klaar mee. Vloekend doe je het licht aan, gris je je vliegenmepper van het nachtkastje en ga je op jacht. Voor de vierde nacht op een rij… Kun jij hun bloed inmiddels ook wel drinken? Muggen wegjagen doe je zo!

Over lichaamsgeur en zo

Waarom word jij altijd geprikt en je partner niet? Het is echt zo, muggen komen – naast warmte en licht - af op lichaamsgeur. Je ruikt dus gewoon te lekker. Of je hebt zweetvoeten, dat kan ook. Ben je alleen, dan is er geen ontkomen aan. Ben je in gezelschap, dan heeft een mug opeens noten op z’n zang. Of je je lichaamsgeur kunt beïnvloeden? Het schijnt dat douchen met sterk ruikende douchegel of sprayen met parfum geen zin heeft, of in elk geval maar héééél even. Geur komt namelijk van binnenuit. Bovendien adem je CO2 uit, waar muggen dol op zijn. Ook citronella kaarsen en etherische oliën mag je vergeten. Oké, oké, allemaal leuk en aardig. Maar wat werkt dan wél tegen muggen?

1. Anti-muggenspray

Toegegeven, het is niet erg gezond voor je, maar voor een paar weken per jaar kan het vast geen kwaad, toch? Bovendien is een flesje DEET ideaal om mee te nemen op vakantie, het past in elke koffer. Je spuit of smeert het sterk ruikende goedje op je lichaam en meneer mug ontwijkt je. Sta je ’s nachts oog in oog met zo’n monster? Een beetje in zijn richting spuiten en hij blaast meteen zijn laatste adem uit. Een nadeel is dat deze chemische middeltjes alleen werken op de plaatsen die je ermee inspuit of insmeert. 

2. Horren

Het is een beetje een open deur, maar het allerbest kun je de ramen en deuren dichthouden. De hele dag en nacht door. Omdat dit niet al te realistisch is en je slaapkamer toch geventileerd moet worden, zijn er horren uitgevonden. Met een hor voor je raam (en/of deur) kun je ’s zomers alles gewoon laten doorluchten terwijl de muggen braaf buiten blijven. Handig!

3. Klamboe

In het verlengde van de hor ligt de klamboe. Hiermee scherm je je bed af voor alle onwelkome gasten. Let erop dat je klamboe lang en groot genoeg is, zodat ook je voeten beschermd zijn en muggen niet onder de klamboe door kunnen vliegen. Ook de grootte van de gaatjes doet ertoe. Hoe schattig je baby’s misschien ook vindt,  dit geldt vast niet voor de babymug. 

4. Muggenstekker

Het idee is dat het gif dat de verdamper afgeeft, de muggen het loodje moet laten leggen. En zo werkt het ook. Antimuggenstekkers bestaan uit een flesje gif en een verdamper voor in het stopcontact. De hele nacht door wordt je slaapkamer voorzien van een verse dosis gif. Wat trouwens niet alleen ongezond is voor de muggen, maar ook voor jou…

5. Muggenlamp

Het blauwe licht van een insectenlamp trekt allerlei insecten aan, dus ook muggen. Het UV-licht elektrocuteert onwenselijke gasten zodra ze in de buurt komen van het rooster.  Even een investering, maar dan heb je ook wat.

6. Elektrische vliegenmepper

Onmisbaar, zo’n handige elektronische vliegenmepper. Waar de mug bij de ouderwetse vliegenmepper de luchtstroom voelt en dus ontsnapt voordat jij de kans krijgt hem te raken,  ziet hij deze niet aankomen. Succes verzekerd. 

7. Ventilator

Muggen kunnen niet tegen de luchtstoom van een ventilator of airco in vliegen en waaien weg. Opgeruimd staat netjes.

8. Vijver dichtgooien en dakgoot schoonmaken

Muggen houden van open water. De vijver in de tuin, de regenton en het stilstaand water in de dakgoot zijn ware attractieparken voor ze. Zorg dus dat het water weg kan lopen, gooi de vijver dicht en zet lege bloempotten op z’n kop. Bye bye bloederige vrienden.

9. Nachtkleding

Lange, dunne nachtkleding is een prima middel om de muggen van je lijf te houden in de zomer. Linnen bijvoorbeeld is lekker luchtig, waardoor je lichaam koel blijft en de muggen eerder naar je warmbloedige, bezwete partner vliegen.  Wie lekker is, moet slim zijn.

10. Planten

Muggen houden niet van de geur van citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Wrijf met de muntblaadjes over je huid of smeer het sap van het kattenkruid op je blote lichaamsdelen en de muggen vliegen een blokje om op zoek naar lekkerder vlees. In tegenstelling tot het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, is het gebruik van kruiden veilig en niet schadelijk voor je gezondheid. Het wordt iets anders als je de munt ook gebruikt voor je Mojito of Hugo’tje deze zomer, maar da’s een ander verhaal.

11. Vitamine B

Vitamine B pleisters plakken of vitamine B tabletjes slikken schijnt te helpen. De gedachte hierachter is dat vitamine B je lichaamsgeur verandert, zodanig dat we niet meer aantrekkelijk zijn voor muggen. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zijn er genoeg mensen die er baat bij hebben. Kom maar op met dat bbq-vlees, die toetjes en die lekkere broodjes. Oja, ook biergist bevat veel vitamine B. Het ís te proberen natuurlijk. 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.