Beter slapen

Iedere nacht op het zelfde tijdstip wakker?

Word jij met periodes ook iedere nacht precies om één uur wakker? Of om half vier of altijd stipt om 5 over drie? Af en toe wakker worden hoort er bij. Maar als jij regelmatig rond hetzelfde tijdstip wakker wordt, kán dit iets zeggen over je fysieke en mentale gezondheid.

’s Nachts altijd rond hetzelfde tijdstip wakker worden zou je dan ook niet zomaar moeten negeren. Tenminste, niet als je gelooft in de traditionele Chinese geneeskunde. Volgens deze geneeskunde zou namelijk ieder uur een ander orgaan actiever zijn en kan het tijdstip waarop jij steeds wakker wordt dus te maken hebben met dat orgaan. Daarnaast zouden ook onze emoties gekoppeld zijn aan organen, waardoor het tijdstip van wakker worden ook nog iets kan zeggen over je mentale gezondheid. Interessant!

De orgaanklok: hoe laat zijn welke organen actief

Is een orgaan wat zwak(ker) én actief in de nacht dan zal deze op dat actieve tijdstip dus misschien wel meer 'pijn' kunnen doen en je bijvoorbeeld wakker maken. Dit is wat de tijden waarop je wakker wordt over je gezondheid kunnen zeggen:

23:00 en 01:00 uur

Tijdens deze uren heeft de galblaas de hoogste activiteit. Word je dus vaak of altijd wakker rond deze tijd dan betekent dit misschien dat je wat minder vet voedsel moet eten. Of dat je je koffie- en of alcoholgebruik wat kan minderen. Op emotioneel vlak zou het kunnen zijn dat je te veel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen. De emotie die bij dit orgaan hoort is namelijk bitterheid.

01:00 en 03:00 uur

De lever is het orgaan dat rond deze periode de hoogste activiteit heeft. Mogelijk is er dus iets met je lever aan de hand. De emoties die gekoppeld zijn aan dit orgaan zijn woede en frustratie. Speelt er misschien iets op je werk of loopt het even niet zo lekker met je partner? Misschien is dat dan wel de reden waarom je op dit tijdstip wakker wordt.

03:00 en 05:00 uur

Rond 2.00 uur zijn je longen het meest actief. Zou het kunnen zijn dat er iets met je longen aan de hand is? Qua emoties zegt de Chinese geneeskunde dat de longen gekoppeld zijn aan verdriet. Is je relatie net over of is er een familielid overleden? Het kan zomaar zo zijn dat je vanwege dit verdriet ’s nachts steeds tussen 3.00 en 5.00 uur wakker wordt.

05:00 en 07:00

Dit is de periode waarop je dikke darm het meest actief is. Misschien heb je last van verstopte darmen of een lichte, beginnende ontsteking? Het zouden zomaar de redenen kunnen zijn waarom jij wakker ligt tussen 5.00 en 7.00 uur. De emotie die bij dit orgaan hoort is walging. Stoor je je vaak aan dagelijkse dingen of mensen? Misschien helpt het wel om dit aan te pakken, zodat je niet meer steeds wakker wordt.

Kleine reminder: wanneer je altijd op een vast tijdstip wakker wordt, wil dit echt niet meteen zeggen dat er iets met je 'aan de hand' is. De orgaanklok komt uit de Chinese geneeskunde en is nooit wetenschappelijk bewezen. Maar wel altijd leuk om te weten, toch?

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.