12 juli 2016

11 tips waarmee je muggen uit de slaapkamer houdt

Het is 3 uur ’s nachts… Dat irritante gezoem houd je uit je slaap en je bent het nu echt wel beu. Vloekend doe je het licht aan, grabbel je de vliegenmepper van het nachtkastje en ga je op jacht. Voor de vierde nacht op rij… Kan jij hún bloed ondertussen ook wel drinken? Muggen wegjagen doe je zo!

Over lichaamsgeur en zo

Waarom word jij altijd gestoken en je partner niet? Het is echt zo, muggen komen – naast warmte en licht - af op lichaamsgeur. Je ruikt dus gewoon te goed. Of je hebt zweetvoeten, dat kan ook. Ben je alleen, dan is er geen ontkomen aan. Ben je in gezelschap, dan heeft een mug opeens noten op z’n zang. Of je je lichaamsgeur kan beïnvloeden? Douchen met een sterk ruikende douchegel of spuiten met parfum heeft blijkbaar geen zin, of in ieder geval toch maar héél even. Geur komt immers van binnenuit. Bovendien adem je CO2 uit, waar muggen verzot op zijn. Ook citronellakaarsen en etherische oliën kan je vergeten.

Oké, oké, allemaal goed en wel. Maar wat werkt dan wél tegen muggen?

 

1. Anti-muggenspray 

Toegegeven, het is niet echt gezond, maar voor een paar weken per jaar kan het geen kwaad, toch? Bovendien is een flesje DEET ideaal om mee te nemen op vakantie, het past in elke koffer. Je spuit of smeert dit sterk ruikende middeltje op je lichaam en meneer mug ontwijkt je. Sta je ’s nachts oog in oog met zo’n monster? Een beetje in zijn richting spuiten en hij blaast meteen z’n laatste adem uit. Een nadeel is dat deze chemische middeltjes alleen werken op de plaatsen die je ermee inspuit of insmeert. 

 

2. Vliegenramen en -deuren 

Het is een beetje een open deur, maar het allerbeste kan je de ramen en deuren gewoon dichthouden; de hele dag en nacht door. Omdat dit niet al te realistisch is en je slaapkamer toch ook geventileerd moet worden, zijn er echter vliegenramen en -deuren uitgevonden. Met een muggengaas voor je raam en/of deur kan je ’s zomers alles gewoon laten verluchten terwijl de muggen braaf buiten blijven. Handig!

 

3. Klamboe

In het verlengde van het muggengaas ligt de klamboe. Hiermee scherm je je bed af voor alle ongewenste gasten. Let erop dat je klamboe lang en groot genoeg is, zodat ook je voeten beschermd zijn en muggen niet onder het net door kunnen vliegen. Ook de grootte van de gaatjes doet er trouwens toe. Baby’s mogen er dan misschien heel schattig uitzien, dat geldt helaas niet voor babymuggen.

 

4. Muggenstekker

Het idee van een muggenstekker is dat de verdamper een gif afgeeft waardoor de muggen sterven. En zo werkt het ook. Antimuggenstekkers bestaan uit een flesje met gif en een verdamper voor in het stopcontact. De hele nacht door wordt je slaapkamer voorzien van een verse dosis gif. Wat trouwens niet alleen ongezond is voor de muggen, maar ook voor jou…

 

5. Muggenlamp

Het blauwe licht van een insectenlamp trekt allerlei insecten aan, ook muggen dus. Het UV-licht elektrocuteert ongewenste gasten zodra ze in de buurt komen van het rooster. Een kleine investering, maar je hebt er ook wel echt iets aan.

 

6. Elektrische vliegenmepper

Onmisbaar, zo’n handige elektrische vliegenmepper. Terwijl de mug bij de ouderwetse vliegenmepper de luchtstroom voelt en dus ontsnapt voordat jij de kans krijgt om hem te raken, ziet hij deze niet aankomen. Succes gegarandeerd. 

 

7. Ventilator

Muggen kunnen niet tegen de luchtstroom invliegen van een ventilator of airco en waaien weg. Opgeruimd staat netjes. 

 

8. Vijver dichtgooien en dakgoot schoonmaken

Muggen houden van open water. De vijver in de tuin, de regenton en het stilstaand water in de dakgoot zijn echte pretparken voor deze beestjes. Zorg dus dat het water weg kan lopen, gooi de vijver dicht en zet lege bloempotten ondersteboven. Bye bye bloederige vrienden.

 

9. Nachtkledij

Lange, dunne nachtkledij is een perfect middel om de muggen van je lijf te houden in de zomer. Linnen is bijvoorbeeld lekker luchtig, waardoor je lichaam koel blijft en de muggen eerder naar je warmbloedige, bezwete partner vliegen. Wie lekker is, moet slim zijn.

 

10. Planten

Muggen houden niet van de geur van citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Wrijf met de muntblaadjes over je huid of smeer het sap van het kattenkruid op je blote lichaamsdelen en de muggen gaan direct op zoek naar lekkerder vlees. In tegenstelling tot het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, is het gebruik van kruiden veilig en niet schadelijk voor je gezondheid. Gebruik je de munt deze zomer ook in je mojito of hugo-cocktail, dan krijg je natuurlijk een ander verhaal.

 

11. Vitamine B

Vitamine B-pleisters plakken of vitamine B-tabletjes slikken schijnt te helpen. Het idee hierachter is dat vitamine B je lichaamsgeur verandert, zodanig dat je niet meer aantrekkelijk bent voor muggen. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt zijn er genoeg mensen die er effectief baat bij hebben. Kom maar op met dat barbecuevlees, die dessertjes en die lekkere broodjes. Ohja, ook biergist bevat veel vitamine B. Je kan het altijd is proberen natuurlijk.

Meer Beter Bed Blogs: