Inspiratie

Planten in je slaapkamer

Ja of nee? Planten of bloemen op je nachtkastje of op de vensterbank van je slaapkamer, is dat nu wel of geen goed idee? Het mag er dan misschien leuk uitzien, maar ga je er niet enorm van niezen? En eten die groene rakkers de kostbare zuurstof in de lucht niet op? Tijd om dit eens uit te pluizen.

Hogere luchtvochtigheid? Welkom!

Voor de vochtigheidsgraad is het goed om planten te plaatsen op de slaapkamer. Planten verhogen de vochtigheidsgraad in de ruimte, waardoor jij minder last hebt van luchtwegeninfecties en luchtwegirritaties. De verwarmingssystemen die wij tegenwoordig continu inzetten, drogen de lucht namelijk zodanig uit dat jij ademhalingsmoeilijkheden kunt krijgen. Een beetje extra vocht kan dus geen kwaad en doet juist goed.

Bye bye zuurstof? Onzin!

Planten halen koolstofdioxide uit de lucht, waar ze overdag zuurstof van maken. Door de afwezigheid van zonlicht werkt dit proces 's nachts niet, en dus verbruiken de planten ’s nachts alleen maar zuurstof. Deze hoeveelheid is echter zo klein, dat we ons hierover geen zorgen hoeven te maken. De gemiddelde slaapkamer bevat zo'n 5000 liter zuurstof. Een volwassen persoon gebruikt in zijn acht uur durende slaap zo'n 190 liter zuurstof. Een plant daarentegen gebruikt slechts 50 milliliter zuurstof per nacht. Als je dus zeker wilt zijn van genoeg zuurstof, kun je dus vierduizend keer beter kiezen voor een plant dan voor een bedpartner. Toch een geruststelling.

Lees ook: Frisse wind door de slaapkamer

Sfeerverhogend en rustgevend? Ja!

Zo’n gezellige ficus of klimop fleurt de boel zo lekker op. Planten stralen rust uit en als dat ergens welkom is, is het wel in de slaapkamer. 

Allergieën? Let hierop.

Bepaalde soorten planten kunnen een allergische reactie uitlokken. Dit geldt natuurlijk zowel overdag als 's nachts en zowel in de huiskamer als in de slaapkamer. Hetzelfde geldt voor stofdeeltjes. Een plant die nooit wordt afgestoft staat wat dat betreft gelijk aan een lampje of wekker die nooit stofvrij gemaakt wordt. Ben je allergisch voor rondvliegende stofjes? Een stofdoek doet wonderen, ook voor die vetplant.

Planten en bloemen die sterke geuren afgeven, kunnen irritaties veroorzaken. Een lelie bijvoorbeeld veroorzaakt bij sommige mensen hoofdpijn. Kies dus voor een gezonde plant of bloem zonder indringende geur en je zit safe. 

Luchtzuiverende planten

Wist je dat sommige planten niet alleen zorgen voor sfeer en zuurstof, maar ook de lucht zuiveren? Dat betekent een schonere én frissere lucht in huis. Natuurlijk is en blijft een goede ventilatie belangrijk voor de luchtkwaliteit in je slaapkamer, maar ook planten kunnen dus helpen. Hoe dan? Doordat ze via hun bladeren schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en deze afbreken. Doordat ze CO2 omzetten in zuurstof en waterdamp de lucht in brengen, zodat de luchtvochtigheid verbetert. Ook kunnen luchtzuiverende planten vervelende geurtjes afbreken. Ze zijn dus als het ware natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt en beter kunt ontspannen.  Voorbeelden van luchtzuiverende planten zijn diverse soorten palmen, de drakenbloedboom, de ficus, rubberplant, klimop en de varen. 

Maak je slaapkamer af: Top 5 dekbedovertrekken van het voorjaar

Conclusie: gewoon doen, dat groen!

Goed nieuws voor alle mensen met groene vingers: ook in de slaapkamer mag je je voortaan uitleven met potten, vazen, bladeren en bloemen. Aangezien planten goed zijn voor de luchtvochtigheid, en luchtwegirritaties verminderen of zelfs voorkomen, is het goed om je favoriete plant op je slaapkamer neer te zetten. Kom maar op met die ontspannende ficus en kalmerende klimop! 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Hi! Wil je meer weten over slapen? Lees dan deze slaapblogs.

Meer van Jolein

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.