Beter slapen

7 tips bij wintertijd

De laatste zondag in oktober is het weer zover: we gaan van zomer- naar wintertijd. Zolang ons kabinet nog geen knoop heeft doorgehakt, gaat de klok zoals elk najaar weer een uur achteruit. Wat betekent dat de donkere dagen hun intrede doen. Heb jij elk jaar moeite met in ’t nieuwe ritme komen? Lig je al om 20 uur op de bank te pitten, kom je vanaf 4 uur ’s nachts niet meer in slaap of heb jij op een andere manier last van dat uur verschil? Met deze tips zit jij in no time in de wintertijdmodus

De klok verzetten voor beginners

1. Cold turkey aan de nieuwe klok

Waar geleidelijk aan je eet- en bedtijd aanpassen op zich prima werkt bij de overgang van winter- naar zomertijd, is dit andersom minder het geval. Leef nu direct naar de nieuwe klok! Ontbijt op je gebruikelijke tijd, lunch op het tijdstip dat je gewend bent en idem met dineren en naar bed toe gaan. Zo loopt je inwendige klok, die ook beïnvloed wordt door je spijsverteringsstelsel, zo snel mogelijk gelijk met je horloge.

2. Dag deprimerende donkere avonden

Sommige mensen genieten van de lange avonden met kaarsen en dekens op de bank. Nou, jij niet. Heb jij er juist last van dat het ’s avonds ineens een uur eerder donker is? Probeer dan eens een daglichtlamp. Deze houdt je lichaam voor de gek en kan ervoor zorgen dat je je minder depri voelt.

3. Lang leve verduisteringsgordijnen

Zowel jong als oud laat zich erdoor foppen. Dankzij donkere gordijnen heb je ’s ochtends simpelweg niet door dat het buiten al licht is. En slaap je met een beetje geluk gewoon door tot de wekker gaat.

4. Geniet van dat extra uurtje

De klok gaat achteruit, wat betekent dat je een uur langer kunt blijven liggen. Je baas verwacht je immers pas om half 9. Blijf je liever niet in bed liggen sukkelen? Misschien is dit wel hét moment om eindelijk die ochtendyoga of lange wandeling met de hond in te voeren. Grijp je kans!

Over kinderen en ochtenden

En dan bedoelen we niet nachten, want je hebt van die kinderen die het verschil amper weten. Is die van jou normaal gesproken om 7 uur ’s morgens wakker,en ligt hij of zij nu dus al om 6 uur te roepen op zondagochtend? Lees dan vooral verder.

5. Later naar bed brengen

Leg je kind op de bewuste zaterdagavond ietsje later naar bed dan normaal, in de hoop dat hij zijn gebruikelijke uren maakt. Dit kun je in de week vooraf al introduceren door je kind stapsgewijs steeds tien minuten later naar bed te brengen. Zo is opblijven op zaterdag geen probleem en wordt hij zondag op de ‘normale’ tijd wakker. Je kind in één keer een uur later naar bed sturen heeft weinig nut, omdat ons lichaam nu eenmaal gestuurd wordt door hormonen en andere stofjes.

6. ’s Morgens spelen in bed

Wordt je kind, alle tips ten spijt, toch te vroeg wakker ’s morgens? Zorg dan voor een boekje in bed of iets dergelijks. Zo kan je kind rustig in bed ‘spelen’ en is de neiging het hele gezin wakker te maken iets minder groot.

7. Willen jullie logeren?

Word je echt gek van de wissel en dan met name van je kinderen? Stuur je kroost dan uit logeren in het weekend waarin de klok verzet wordt. Hebben opa en oma er last van en niet jij.

Ook een troost: De omschakeling van zomer- naar wintertijd wordt over het algemeen makkelijker gevonden dan andersom. We spreken je dus in het voorjaar weer ;-)

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.