Beter slapen

Herfstdip? Zó ben je er snel vanaf!

Ben jij ook zo moe de laatste tijd? Kruip je het liefste al om 21.00 uur onder de wol en ben je 's morgens moeilijk je bed uit te komen? Je bent niet de enige! Je hoort vaak dat deze vermoeidheid komt door het weer. Maar kan dat eigenlijk wel? Dat kan zeker! Het staat ook wel bekend als een herfstdip. Want de overgang van de zomer naar de herfst zorgt voor allerlei veranderingen die invloed hebben op je energiepeil. Met deze tips voel jij je voortaan een stuk energieker!

Waarom ben ik zo moe in de herfst?

Herfst, voor velen het mooiste seizoen van het jaar. De natuur verandert volop en dat zorgt voor een kleurrijk jaargetijde. Prachtige, verkleurende bladeren, spectaculaire wolkenvelden en grote temperatuurverschillen. Eindelijk mag die fijne trui weer uit de kast! Of we shoppen een leuke nieuwe! Maar waarom ben je dan toch zo moe en zelfs wat humeurig in deze dagen? Verschillende oorzaken spelen hierbij een rol. De belangrijkste zijn:

Veranderend zonlicht

Minder zonlicht betekent minder vitamine D en dus meer vermoeidheid. Tijdens de herfst worden de dagen weer korter. Het wordt steeds vroeger donker waardoor je stukken minder zonlicht ontvangt. Juist dit zonlicht heeft grote invloed op hoe fit je je voelt. Het is niet voor niets dat zonlicht je in de ochtend helpt met wakker worden en gedurende de dag met wakker blijven. Hoe minder zonlicht hoe moeier we dus worden, gaap!

Andere eetgewoontes

Het kouder worden in de herfst zorgt ervoor dat we zin krijgen in ander soort eten. Weg met de zomerse salades en welkom stampotten, stoofpotten, goed gevulde romige pasta’s en (chocolade)pepernoten. ;-) Deze gerechten bevatten veel meer koolhydraten en suikers die je sneller slaperig laten voelen.

Minder buiten, minder bewegen

Ongemerkt zijn we in de herfst veel minder buiten dan in de zomer. Wie heeft er nu zin in een avondwandelingetje als het regent? Je favoriete serie kijken klinkt stukken aantrekkelijker toch? Of wie pakt de fiets naar het werk op een natte, winderige herfstdag als de auto ook voor de deur staat? Juist, dit zorgt er wel voor dat we minder bewegen en ons ook minder energiek voelen.

Een ander slaappatroon

Het verminderen van de hoeveelheid zonlicht in de herfst zorgt ook voor een ander slaappatroon. Je gaat meestal eerder naar bed en blijft (zodra het kan!) vaak langer liggen. Je lichaam en geest moeten hier aan wennen waardoor je de eerste periode extra moe bent op de rest van de dag.

Dé tips tegen moeheid in de herfst!

Gelukkig bestaan er ook hele simpele tips en aanpassingen in je dagelijks leven waardoor je wél vol energie de herfst doorkomt! Zeker wanneer je merkt dat de vermoeidheid je overdag  in de weg staat, zijn deze tips het proberen waard!

Zorg voor voldoende licht

In de herfst en winter teer je voornamelijk op je voorraad vitamine D die je in de zomer hebt opgebouwd. Fijn als je in de zomer dus veel buiten bent geweest, maar is dit niet gelukt? Dan is het niet verkeerd om extra vitaminen D te slikken. Met lichttherapie zijn ook veel mensen geholpen. De allerbeste tip: boek een heerlijke zonvakantie!

Breng regelmaat in je dag

De klok is natuurlijk nog maar net verzet en deze week moeten we allemaal even wennen aan het vroeger donker worden. Ben je al wat meer gewend? Probeer de vaste, dagelijkse dingen dan eens met meer regelmaat te doen. Boring? Misschien, maar je bespaart energie, want doordat er routine in zit kosten activiteiten je minder energie en houd je dus meer over!

Eet niet teveel snacks en tussendoortjes

Een meer voor de hand liggende tip bestaat er bijna niet! Toch is het zeer de moeite waard om deze hier nog even te benoemen. Zorg dat je de juiste energie uit de juiste voedingsmiddelen haalt. Zo min mogelijk tussendoortjes met suiker en vet dus. Deze maken je alleen maar vermoeider.

Vitamines, vitamines en nog eens vitamines!

Eet je goed en gevarieerd dan zou je alle vitamines voldoende moeten binnenkrijgen. De volgende najaarsgroenten en -fruit zitten boordevol vitamines: appel, broccoli, peer, rode kool, noten en pompoen. Dus weet wat je in huis ‘moet’ halen. Lukt het niet voldoende om gezond te eten, dan is het slikken van multivitaminen een goede aanvulling.

Skip die herfstdip!

Hopelijk helpen onze tips je om zo fit mogelijk de herfst te trotseren. Skip die herfstdip! Heel belangrijk, vergeet zo nu en dan zeker niet om wél toe te geven aan lekker lang in je bed blijven liggen, op de bank ploffen met je favoriete serie of te genieten van een heerlijke kop warme chocomel met héél veel slagroom. Vier de herfst!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.