Beter slapen

Gaap! Wist jij dit al over slapen?

Nu weten we bij Beter Bed natuurlijk al héél veel over slapen. Toch vonden wij nog 10 opmerkelijke weetjes over slapen die je vast nog niet kende!

1. 12% van de mensen droomt volledig in het zwart-wit

Voordat de kleurentelevisie bestond droomde zelfs maar 15% van de mensen in kleur. Ouderen dromen vaker in het zwart-wit dan jongeren.

2. 15% van alle mensen zou wel eens slaapwandelen

Dat zeggen de cijfers van het National Sleep Foundation. Dat je een slaapwandelaar niet wakker moet maken, schijnt een fabeltje te zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat het wekken lastig gaat, omdat de slaapwandelaar zich in een diepe slaap bevindt.

3. Een giraffe slaapt het minst van alle zoogdieren

Hij slaapt namelijk maar 1,9 uur per nacht. Het slaperigste dier van de wereld is de koala. Hij slaapt soms wel 22 uur per dag!

4. Mensen slapen een derde van hun leven

Wij brengen maar liefst een derde van ons leven slapend door. Dit hangt wel een beetje van je leeftijd af, maar gemiddeld komt het hier wel op neer. Dat is best veel als je erover nadenkt!

5. Het record voor de langste periode zonder slaap is 11 dagen

Dit lukte de toen 17-jarige Californische student Randy Gardner in 1964. Dit is trouwens zeker geen aanrader voor je mentale en fysieke gezondheid. Hij leed aan hallucinaties, geheugenproblemen en sprak met dubbele tong. Hij is nu 75 jaar en zou nog altijd last hebben van slapeloosheid.

6. Een kat slaapt twee derde van zijn leven

Voor de kattenbezitters onder ons is dit vast geen verrassing. Iedere bank, stoel, kussen of desnoods je toetsenbord wordt als slaapplek gebruikt.

7. Eén op de zes stellen slaapt in aparte bedden

Vaak omdat een van de partners snurkt. En is dit dan goed of slecht? Tja… Laten we zeggen dat het zo zijn voor- en nadelen heeft!

8. Je kunt langer zonder eten dan zonder slaap

Als je een week niet zou eten (wel drinken) dan heb je honger, val je af en word je zwakjes. Zou je een week niet slapen dan ga je al snel hallucineren en kun je niet meer normaal functioneren. Niet zo gek dat mensen soms letterlijk wanhopig worden dus, wanneer ze langere tijd niet goed slapen. 

9. De gezondste slaaphouding is op je linkerzij

Je lichaam zou dan de meeste tijd hebben om gifstoffen en afvalstoffen af te voeren, omdat aan de linkerkant van je lichaam je lymfesysteem zit. Ook is het beter voor je hart, spijsvertering, nieren, milt, je rug én vermindert het de kans op maagzuur.

10. Het zou gemiddeld 10 minuten moeten duren om in slaap te vallen

Het is dan ook normaal om na 10 tot 20 minuten na het naar bed gaan in slaap te vallen. Val jij altijd sneller dan 5 minuten in slaap dan heb je grote kans dat dit komt door een slaaptekort. Duurt het regelmatig langer dan een uur? Dan is waarschijnlijk je slaaproutine verstoord. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress of te veel koffie.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.