Beter slapen door voeding? Eat this!
Beter slapen

Beter slapen door voeding? Eat this!

Koffie voor het slapen gaan? Liever niet. Maar dit is vast geen nieuws voor je. Dat cafeïne je alerter in plaats van slaperig maakt, weet je allang. Wat je misschien niet weet, is dat naast koffie er nog veel meer eet- en drinkwaren zijn die invloed hebben op je slaap. Dit hoeft zeker niet altijd een slechte invloed te zijn. Soms kunnen ze je zelfs beter laten slapen. Daarnaast heeft ook het tijdstip waarop je iets eet of drinkt invloed op je slaap.

De ultieme late night snack? Yoghurt met banaan!

Er zijn voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je beter slaapt. Zo werken producten waarin het stofje tryptofaan zit slaap bevorderend. Tryptofaan is een natuurlijk aminozuur dat vooral in eiwitrijke voedingsstoffen zit zoals yoghurt, melk, noten, bananen, dadels, tonijn en gevogelte. Eet vooral een kleine portie van dit rustgevende voedsel voor het slapen, zoals een banaan of wat yoghurt. De kans is groot dat je hierdoor meer ontspant en beter in slaap valt.

Slaap beter met volkoren

Ook serotonine kan jouw slaap verbeteren. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en bestaat uit tryptofaan en koolhydraten. Het helpt bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Een tekort aan melatonine zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt of doorslaapt. Je vindt serotonine vooral in volkoren producten zoals volkoren pasta, rijst en brood. Let op, het is dus belangrijk om voor de volkoren varianten te gaan. Kies je niet voor de volkoren varianten dan kunnen de koolhydraten in deze producten je juist onnodig wakker houden.

Slaap beter met licht verteerbaar avondeten

Alles wat je eet, wordt uiteindelijk weer door je lijf verteerd. Overdag ben je actief, waardoor je lichaam alle voeding hard nodig heeft. Met deze reden wordt je eten overdag ook sneller verteerd. In de avond en ’s nachts rust je lichaam uit. In deze ruststand is je lichaam juist niet gewend om eten te verteren. Eet je geen licht verteerbaar avondeten dan blijft je lijf hierdoor té actief om toch alles te kunnen verteren. En precies dit actieve lijf houdt jou uit je slaap. Eet je in de avond vet of eiwitrijk voedsel dan zal de vertering nog minder snel gaan en jij dus nog moeilijker in slaap komen en onrustiger slapen.

Wat wél eten als licht verteerbaar avondeten?

Een goede keuze voor licht verteerbaar avondeten zijn bijvoorbeeld maaltijdsalades, soepen, fruit, snelle granen zoals beschuit en crackers, magere vleessoorten zoals rundvlees en kip, maar nog beter kies je voor vis. Voor een licht verteerbaar dessert kies je bijvoorbeeld voor (kokos)yoghurt. Dit door de gezonde bacteriën en het feit dat kokos geen lactose bevat. Wat kun je beter niet eten als je kiest voor licht verteerbaar avondeten? Vermijd in ieder geval grote, vetrijke en sterk gekruide maaltijden. Denk hierbij aan gefrituurde producten, gepaneerd vlees en grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, noten, zaden, pinda’s en peulvruchten.

Thee voor het slapen: ja of nee?

Dat ligt eraan welke thee. De meeste theesoorten bevatten cafeïne (theïne) en dat is dus geen goed idee. Vooral zwarte en groene thee laat je liever staan, omdat deze de meeste theïne bevatten. Kies je voor kruidenthee dan zit je altijd goed. Hier zit namelijk helemaal geen theïne in. Welke thee is dan wél goed voor het slapen gaan? Vooral kamille, valeriaan, lavendel, venkel, lavendel, citroenmelisse en passiebloem werken rustgevend. Zij worden daarom ook wel slaapthee genoemd. Verschillende merken bieden zelfs speciale slaapthee aan, waarin vaak een mengsel van deze kruiden zijn verwerkt. Gebruik je deze soorten dan is thee voor het slapen een supergoed idee.

Warme melk en beter slapen: feit of fabel?

Kreeg jij vroeger ook een beker warme melk als je niet kon slapen?  En werkt dat nou echt of niet? Net als in yoghurt zit in melk ook het stofje tryptofaan. Melk kan er dus aan bijdragen dat je slaperiger wordt. Toch heeft dit eerder een psychologische reden. Je krijgt een goed gevoel van een beker warme melk en associeert dit met in slaap vallen. Drink dus vooral die beker warme melk met honing voor het slapen.

Slaapmutsje of slapeloosheid

Welk drinken en eten houdt je wakker? De meest bekende wakkerhouder is koffie. Dit komt door de opwekkende stof cafeïne. Wist je dat dit in nog veel meer producten zit? Cola, bepaalde theesoorten (theïne) energiedranken, chocolademelk en chocolade bevatten allemaal cafeïne. Naast koffie is ook alcohol geen goed idee voor een goede nachtrust. Misschien val je er wel sneller door in slaap, maar de alcohol zorgt er vervolgens voor dat je minder diep en kwalitatief slaapt. Allesbehalve een slaapmutsje dus!

Beat the sugar

Ook snelle suikers stimuleren je brein en maken het je extra lastig om in slaap te vallen. Pas dus zeker in de avond op met snoepen en maaltijden waarin veel suikers zit. Beter ga je voor licht verteerbaar avondeten. Snelwerkende suikers vind je vooral in wit brood, koekjes, pasta, rijst en snoep. Een laatste grote slaapverstoorder is nicotine. Deze stof werkt opwekkend, waardoor je moeilijker in slaap valt en minder diep slaap. Meteen nóg een goede reden om hiermee te stoppen dus!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.