Het onderhoud van je slaapkamer

Wij geven je graag een aantal nuttige onderhoudstips. Hiermee houd je bedden, matrassen, meubelen, spiraal- en lattenbodems in topconditie.

Matrassen en topmatrassen


Je staat er misschien niet bij stil, maar elke nacht verlies je ongeveer een vierde liter vocht. Daarom is het belangrijk om je (top)matrasdekbed of dekens dagelijks te laten luchten. Sla het dekbed terug en zet het raam open. Zorg ook voor een goede molton en een matrasbeschermer, zodat het vocht niet in je (top)matras trekt.

Draai elke twee weken je (top)matras om (hoofdeinde wordt voeteneinde) en keer hem regelmatig om, zodat je gebruikmaakt van beide zijden. Dit verlengt de levensduur van je matras. Een traagschuimmatras kan je wel draaien van hoofd- naar voeteneinde, maar niet omkeren. Een splittopmatras daarentegen kan je, door de inkeping, wel omkeren maar niet draaien van hoofd- naar voeteneinde.

De was- en reinigingsvoorschriften vind je op het infolabel van je matras. Voor het onderhoud van gestoffeerde matrassen, zie ‘boxsprings’.

Boxsprings


Stofeigenschappen

De elasticiteit van boxsprings varieert door de verschillende vezels in de stoffen en de manier van weven. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat de stof meer of minder plooit. Plooivorming en het zachter worden van de vulling zijn natuurlijke verschijnselen en zijn geen reden om aan de kwaliteit van je boxspring te twijfelen. Ook kan de stof na verloop van tijd verkleuren. We raden je daarom aan om de stoffen niet bloot te stellen aan direct zonlicht.

Onderhoud

Ons advies is om stoffen boxsprings één keer per week op laag vermogen te stofzuigen. Gebruik hiervoor geen mondstuk met uitsteeksels, want die kunnen in de stof haken. Bij stoffen met een pool is het belangrijk om met de vleug mee te strijken. Verder is het raadzaam om je boxspring om de twee weken af te vegen met een licht vochtige doek. Ook hierbij met de vleug mee strijken. Het doel van deze reiniging is het verwijderen van kleverige vuildeeltjes zoals lichaamszouten en -vetten die zich aan de stof hechten. Sterk vervuilde meubelbekleding kan je best laten reinigen door een erkend bedrijf. Afneembare bekleding moet chemisch gereinigd worden.

Lattenbodems, schotelbodems en spiraalbodems


Een speciaal onderhoud is bij deze bodems niet nodig. Eventuele vlekken verwijder je met een licht vochtige doek. Ga hier vervolgens meteen over met een droge doek. Een matrasbeschermer kan voorkomen dat er vocht op de bodem komt en schade veroorzaakt. Let op: als je bodem omhoog staat, ga dan niet op het opstaande gedeelte zitten.

Bedtextiel


Dekbedden en kussens

Ons advies is om dekbedden en kussens regelmatig te luchten. Kijk voor de wasinstructies op het label aan je dekbed of kussen.

 

Hoeslakens en moltons

Kijk voor de wasinstructies op het label dat aan je hoeslaken of molton hangt.

 

Dekbedovertrekken

 • Kijk voor de wasinstructies op het label aan je dekbedovertrek.
 • Doe dekbedovertrekken altijd binnenstebuiten in de wasmachine.
 • Doe maximaal 2,5 tot 3 kg was in je wasmachine. Dit komt neer op twee eenpersoonsovertrekken, of één tweepersoons- of lits-jumeauxovertrek met bijhorende kussenslopen.
 • Vloeibare wasmiddelen zijn beter voor het behoud van je bedtextiel.
 • Gebruik geen bleekmiddelen.
 • Was het bedtextiel de eerste paar keer met een royale dosering vloeibaar wasmiddel. Zo worden eventueel overtollige kleurstoffen verwijderd.
 • Was donkere kleuren apart.
 • Kies bij satijnen bedtextiel voor een kreukherstellend programma of fijnwasprogramma.
 • Zorg dat de machine niet op waterbesparing staat. Kies indien mogelijk bij de eerste twee wasbeurten voor de optie ‘extra spoelen’ en ‘extra (hoog) water’.
 • Laat je bedtextiel nooit in stil water liggen; dus niet laten (in)weken bij een handwas.
 • Haal het bedtextiel na het wasprogramma zo snel mogelijk uit de machine.
 • Droog het bedtextiel hangend voor het mooiste resultaat. Zo droogt je was nagenoeg kreukloos en hoeft het alleen nog te worden bijgestreken.
 • Droog je dekbedovertrek binnenstebuiten.
 • Indien je een droogkast gebruikt, kies dan een lage droogtemperatuur en droog niet te lang.    

 

Houten slaapkamermeubilair 


 

Houtsoorten

Onder invloed van zonlicht kan de kleur van je houten slaapkamermeubilair enigszins veranderen. Het is daarom aan te raden decoratie en onderzetters regelmatig te verplaatsen, zodat je meubel egaal bijkleurt. Onder invloed van koude, warmte, vocht en droogte kan hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht krimpt het hout en kunnen er kleine krimpscheurtjes ontstaan; zodra de luchtvochtigheid toeneemt trekken deze weer dicht.

Om scheuren en krimpnaden te voorkomen adviseren wij je om de luchtvochtigheid in je woning zoveel mogelijk op peil te houden. Dit kan bijvoorbeeld door waterbakjes aan verwarmingsradiatoren te bevestigen. Door het gebruik van houten meubilair kunnen fijne krasjes ontstaan. Dit is niet te voorkomen en valt daarom niet onder de garantie. Vermijd altijd contact met hete voorwerpen.

 

Hout met olie-/wasafwerking

Door slaapkamermeubilair af te werken met olie of was wordt de uitstraling van het hout extra geaccentueerd: het pure karakter van het hout (nerven, noesten en haarscheurtjes) komt beter naar voren. Slaapkamermeubelen met olieafwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door het gebruik en de invloed van licht. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht en laat decoratieve spullen niet te lang op dezelfde plaats staan om kleurverschillen te voorkomen. Houten slaapkamermeubelen met olie- of wasafwerking zijn gevoelig voor vocht. Vermijd daarom contact met vochtige voorwerpen en gebruik een droge doek voor het schoonmaken.

Jaarlijks onderhoud: licht opschonen met fijn schuurpapier of Scotch-Brite en vervolgens het schuurstof verwijderen. Daarna het meubelstuk inwrijven met olie. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek. Na enkele minuten weer uitwrijven.

Hardnekkige vlekken: vlek wegschuren, schuurstof verwijderen en daarna een- of tweemaal inwrijven met olie en na enkele minuten weer uitwrijven. De vlek zal in eerste instantie lichter van kleur zijn dan het omringende hout. Dit kleurverschil trekt na verloop van tijd vanzelf weg door nakleuring.

 

Hout met lakafwerking

Houten slaapkamermeubelen afgewerkt met een laklaag zijn minder kwetsbaar. Door de laklaag zijn deze meubelen beter beschermd tegen het intrekken van vocht dan geoliede meubelen. Gelakt hout kan je afnemen met een stofdoek. Verwijder vlekken met een vochtige doek en neem de plek direct daarna af met een droge doek. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht.

 

Meubelplaat/mdf

MDF/meubelplaat is geen massief hout, maar wel een meubelplaat die onder hoge druk verwerkt is en daardoor zeer stabiel is. Afwerkingen met houtfineer, zijdeglans, hoogglans of folie zijn vaak gevoelig voor stootschade. Hierdoor kunnen lichte krasjes ontstaan. Neem het meubel regelmatig af met een droge doek. Een oplossing van zachte zeep en lauw water is voldoende om hardnekkige vlekken en kringen te verwijderen. Maak geen gebruik van houtschadelijke stoffen zoals was, olie, agressieve schoonmaakmiddelen, sprays, schuurmiddelen of schuursponzen. Bij slaapkamermeubelen afgewerkt met houtfineer, laminaat of folie is het mogelijk dat de houtstructuur niet helemaal doorloopt of op elkaar aansluit. Dit is kenmerkend voor het product en is daarom geen reden voor klachten.

Glasproducten

Glas wordt veelvuldig gebruikt voor fronten, spiegels of afdekplaten van kasten en nachtkastjes. Zowel helder als mat glas is gevoelig voor krassen en kan breken bij verkeerd gebruik. Glas is gemakkelijk te reinigen met een vochtige doek. Let bij het reinigen wel op de rest van het product: vermijd vocht op een houten meubel met olie- of wasafwerking.

 

Staalproducten

Stalen slaapkamermeubelen hebben geen speciaal onderhoud nodig. Af en toe afnemen met een stofdoek is voldoende. Vlekken verwijder je het beste met een vochtige doek.

Nog een paar handige tips

 • De rubberen doppen onder lampen, telefoons en wekkerradio’s zorgen voor hardnekkige vlekken op meubellak. Wij adviseren je om de rubberen doppen te vervangen door of af te dekken met vilt.
 • Zorg dat nagellak(remover), aftershave en parfum niet in aanraking komen met je slaapkamermeubelen. De oplosmiddelen tasten namelijk de lak aan.
 • Af en toe een druppeltje olie in de sloten en scharnieren voorkomt kraken en piepen. Als je schuiven haperen, helpt olie of paraffine.
 • Gebruik altijd een molton en een matrasbeschermer. Je matras gaat dan veel langer mee!