Laatste kans! Beter Slapen Deals + M line tot -50%

1 : 23 : 17
15
Advies onderhoud

Onderhoud je slaapkamer

Wij geven je graag een aantal nuttige onderhoudstips. Hiermee houd je bedden, matrassen, meubelen, spiraal- en lattenbodems in topconditie.

Matrassen en topmatrassen

U staat er misschien niet bij stil, maar u verliest elke nacht ongeveer een kwart liter vocht. Daarom is het belangrijk om uw (top)matrasdekbed of dekens dagelijks te laten luchten. Sla het dekbed terug en zet het raam open. Zorg ook voor een goede molton en een matrasbeschermer, zodat het vocht niet in uw (top)matras trekt.

Draai elke twee weken uw (top)matras (hoofdeinde wordt voeteneinde) en keer het regelmatig, zodat u gebruikmaakt van beide zijden. Dit verlengt de levensduur van uw matras. Een traagschuimmatras kunt u wel draaien van hoofd- naar voeteneinde, maar niet keren. Een splittopmatras daarentegen kunt u, door de inkeping, wel keren maar niet draaien van hoofd- naar voeteneinde.

De was- en reinigingsvoorschriften vindt u op het infolabel van uw matras. Voor onderhoud van gestoffeerde matrassen zie ‘boxsprings’.

Bekijk alle matrassen


Boxsprings

Stofeigenschappen

De elasticiteit van boxsprings varieert door de verschillende vezels in de stoffen en de manier van weven. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat de stof meer of minder plooit. Plooivorming en het zachter worden van de vulling zijn natuurlijke verschijnselen en geen reden om aan de kwaliteit van uw boxspring te twijfelen. Ook kan de stof na verloop van tijd verkleuren. We raden u daarom aan stoffen niet aan direct zonlicht bloot te stellen.

Onderhoud

Ons advies is om stoffen boxsprings eenmaal per week op laag vermogen te stofzuigen. Gebruik hiervoor geen mondstuk met uitsteeksels die in de stof kunnen haken. Bij stoffen met een pool is het belangrijk om met de vleug mee te strijken. Verder is het raadzaam om uw boxspring eens per twee weken af te nemen met een licht vochtige theedoek. Ook hierbij met de vleug mee strijken. Het doel van deze reiniging is het verwijderen van kleverige vuildeeltjes zoals lichaamszouten en –vetten die zich aan de stof hechten. Sterk vervuilde meubelbekleding kunt u het beste laten reinigen door een erkend bedrijf. Afneembare bekleding dient chemisch te worden gereinigd.

Bekijk alle boxsprings

Boxspring

Lattenbodems, schotelbodems en spiraalbodems

Speciaal onderhoud is bij deze bodems niet nodig. Eventuele vlekken verwijdert u met een licht vochtige doek. Neem dit vervolgens direct droog af. Een matrasbeschermer kan voorkomen dat er vocht op uw bodem komt en hierdoor schade ontstaat. Let op: als uw bodem omhoog staat, ga dan niet op het opstaande gedeelte zitten.

Bekijk alle bedbodems


Beddengoed

Dekbedden en kussens

Ons advies is om uw dekbedden en kussens regelmatig te luchten. Kijk voor de wasinstructie op het label aan uw dekbed of kussen.

Hoeslakens en moltons

Kijk voor de wasinstructie op het label aan uw hoeslaken of molton.

 

Beddengoed onderhouden

Dekbedovertrekken

 • Kijk voor de wasinstructie op het label aan uw dekbedovertrek. 
 • Doe dekbedovertrekken altijd binnenstebuiten in de wasmachine.
 • Doe maximaal 2,5 tot 3 kilo was in uw wasmachine. Dit komt neer op twee eenpersoonsovertrekken, of één tweepersoons- of lits-jumeauxovertrek met bijbehorende kussenslopen.
 • Vloeibare wasmiddelen zijn beter voor het behoud van uw bedtextiel. Gebruik geen bleekmiddelen. 
 • Was het bedtextiel de eerste paar keer met een royale dosering vloeibaar wasmiddel. Zo worden eventueel overtollige kleurstoffen verwijderd.
 • Was donkere kleuren apart.
 • Kies bij satijnen bedtextiel voor een kreukherstellend programma of fijnwasprogramma. 
 • Zorg dat de machine niet op waterbesparing staat. Kies indien mogelijk bij de eerste twee wasbeurten voor de optie ‘extra spoelen’ en ‘extra (hoog) water’.
 • Laat uw bedtextiel nooit in stil water liggen: dus niet (in)weken bij een handwas. 
 • Haal het bedtextiel na het wasprogramma zo snel mogelijk uit de machine.
 • Droog het bedtextiel hangend voor het mooiste resultaat. Zo droogt uw was nagenoeg kreukloos op en hoeft het alleen nog te worden bijgestreken.
 • Droog uw dekbedovertrek binnenstebuiten. 
 • Indien u gebruikmaakt van een droger, gebruik dan een lage droogtemperatuur. Droog niet te lang.

Houten slaapkamermeubilair

Houtsoorten

Onder invloed van zonlicht kan de kleur van uw houten slaapkamermeubilair enigszins veranderen. Het is daarom aan te raden decoratie en onderzetters regelmatig te verplaatsen, zodat uw meubel egaal bijkleurt. Onder invloed van kou, warmte, vocht en droogte kan hout gaan ‘werken’. Bij te droge lucht krimpt het hout en kunnen er kleine krimpscheurtjes ontstaan; zodra de luchtvochtigheid toeneemt trekken deze weer dicht.

Om scheuren en krimpnaden te voorkomen, adviseren wij u om de luchtvochtigheid in uw woning zo veel mogelijk op peil te houden. Dit kan bijvoorbeeld door waterbakjes aan verwarmingsradiatoren te bevestigen. Door het gebruik van houten meubilair kunnen fijne krasjes ontstaan. Dit is niet te voorkomen en valt daarom niet onder de garantie. Vermijd altijd contact met hete voorwerpen.

Houtsoorten

Hout met olie-/wasafwerking

Door slaapkamermeubilair af te werken met olie of was wordt de uitstraling van het hout extra geaccentueerd: het pure karakter van het hout (nerven, noesten en haarscheurtjes) komt beter naar voren. Slaapkamermeubelen met olieafwerking worden in de eerste maanden dieper en warmer van kleur door het gebruik en de invloed van licht. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht en laat decoratieve spullen niet te lang op dezelfde plaats staan om kleurverschillen te voorkomen. Houten slaapkamermeubelen met olie- of wasafwerking zijn gevoelig voor vocht. Vermijd daarom contact met vochtige voorwerpen en gebruik een droge doek voor het schoonmaken.
Jaarlijks onderhoud: licht opschonen met fijn schuurpapier of Scotch-Brite en vervolgens het schuurstof verwijderen. Daarna het meubel inwrijven met olie. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek. Na enkele minuten weer uitwrijven.
Hardnekkige vlekken: vlek wegschuren, schuurstof verwijderen en daarna een- of tweemaal inwrijven met olie en na enkele minuten weer uitwrijven. De vlek zal in eerste instantie lichter van kleur zijn dan het omringende hout. Dit kleurverschil trekt na verloop van tijd vanzelf weg door nakleuring.

Hout met lakafwerking

Houten slaapkamermeubelen afgewerkt met een laklaag zijn minder kwetsbaar. Door de laklaag zijn deze meubelen beter beschermd tegen het intrekken van vocht dan geoliede meubelen. Gelakt hout kunt u afnemen met een stofdoek. Verwijder vlekken met een vochtige doek en neem de plek direct daarna droog af. Vermijd directe blootstelling aan zonlicht.

Meubelplaat/mdf

Mdf/meubelplaat is geen massief hout maar een meubelplaat die onder hoge druk verwerkt is en daardoor zeer stabiel is. Afwerkingen met houtfineer, zijdeglans, hoogglans of folie zijn vaak gevoelig voor stootschade. Hierdoor kunnen lichte krasjes ontstaan. Neem het meubel regelmatig af met een droge doek. Een oplossing van zachte zeep en lauw water is voldoende om hardnekkige vlekken en kringen te verwijderen. Maak geen gebruik van houtschadelijke stoffen, zoals was, olie, agressieve schoonmaakmiddelen, sprays, schuurmiddelen of schuursponzen. Bij slaapkamermeubelen afgewerkt met houtfineer, laminaat of folie is het mogelijk dat de houtstructuur niet helemaal doorloopt of op elkaar aansluit. Dit is kenmerkend voor het product en is daarom geen reden voor reclamatie.

Onderhoud meubilair

Glasproducten

Glas wordt veelvuldig gebruikt voor fronten, spiegels of afdekplaten van (nacht)kasten. Zowel helder als mat glas is gevoelig voor krassen en kan breken bij verkeerd gebruik. Glas is gemakkelijk te reinigen met een vochtige doek. Let bij het reinigen wel op de rest van het product; vermijd vocht op een houten meubel met olie- of wasafwerking.

Staalproducten

Stalen slaapkamermeubelen hebben geen speciaal onderhoud nodig. Af en toe afnemen met een stofdoek is voldoende. Vlekken verwijdert u het beste met een vochtige doek.


Nog een paar handige tips...

 • De rubberen doppen onder lampen, telefoons en wekkerradio’s zorgen voor hardnekkige vlekken op meubellak. Wij adviseren u de rubberen doppen te vervangen door of af te dekken met vilt.
 • Zorg dat nagellak(remover), aftershave en parfum niet in aanraking komen met uw slaapkamermeubelen. De oplosmiddelen tasten de lak aan.
 • Af en toe een drupje olie in de sloten en scharnieren voorkomt kraken en piepen. Als uw laden slecht lopen helpt olie of paraffine.
 • Gebruik altijd een molton en een matrasdek. Uw matras gaat dan veel langer mee.

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.