Beter slapen

Licht en temperatuur in de slaapkamer

Wist je dat de temperatuur van de kinderslaapkamer en het licht in de ruimte een grote rol kunnen spelen in hoe je zoon of dochter slaapt? Beide zijn onderdeel van de slaapomgeving van je kindje. Een veilige en slimme omgeving creëren helpt om het slaapgedrag van je baby te bevorderen.

Slaapomgeving

Een fijne omgeving creëren om te slapen is belangrijk. Allereerst voor de veiligheid van je kindje. Als ouder heb je niet overal invloed op maar wel op de slaapomgeving van je kindje. Een veilige omgeving creëer je onder andere door je baby altijd op een veilige plek te laten slapen. Bijvoorbeeld in een ledikant of co-sleeper. Er zijn nog twee belangrijke elementen binnen de slaapomgeving die een impact kunnen hebben op de slaap van je kindje:

Temperatuur

De geadviseerde temperatuur van de slaapkamer van een baby is tussen de 16 en 18 graden Celsius. Vind je het lastig om dit te bepalen? Veel babyfoons geven aan hoe warm de slaapomgeving is. Het is belangrijk dat je kindje het niet te koud of te warm heeft in bed. Niet alleen vanuit veiligheid (jonge baby's kunnen hun temperatuur nog moeilijk zelf reguleren) maar het is ook niet bevorderlijk voor de slaap als je kindje het te koud of te warm heeft. Het kan lastig zijn om te bepalen wat je je baby het beste kunt aantrekken. De Tog-waarde kan je hierbij helpen. Heeft jouw baby koude handjes? Dit zegt niets over de temperatuur van je kindje. Je kunt veel beter voelen in de nek van je baby om een inschatting te maken of hij of zij het te koud of te warm heeft. 

Licht

Ook licht speelt een grote rol in hoe een kindje wel of niet slaapt. Wist je dat licht een grote factor is in hoe onze biologische klok staat ingesteld? Wanneer het licht is krijgt ons lichaam een seintje dat het dag is en dat maakt dat je minder slaperig wordt. Hoewel baby’s niet geboren worden met een biologische klok is het wel raadzaam om hier al rekening mee te houden. Laat je baby altijd in het donker slapen. Ook overdag. Donker stimuleert het lichaam namelijk om slaperig te worden en sommige baby’s zijn enorm gevoelig voor licht of donker. Bovendien weten we dat baby’s nog niet bang zijn in het donker. Dat is een ontwikkelingsvaardigheid die pas rond de twee à drie jaar begint op te spelen. Vanaf dat moment kan het voorkomen dat je merkt dat je kindje bang wordt in het donker. In dit geval kun je wel de afweging maken om een klein nachtlampje in de slaapkamer te zetten. 

De leukste kinderdekbedovertrekken

Dekbedovertrek Laterrr, sand
Voordeligste keuze

Dekbedovertrek Laterrr

Levertijd: 1 tot 2 dagen

34.95
new

Dekbedovertrek Safari Survival

Levertijd: 1 tot 2 dagen

34.95
new

Dekbedovertrek Ssslaap Lekker

Levertijd: 1 tot 2 dagen

34.95
new

Dekbedovertrek Bootje

Levertijd: 2 tot 3 weken

54.95

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.