Beter slapen

Jongenskamer inrichten: deze tips gaan je helpen!

Het inrichten van de jongenskamer voor je zoon kan best nog wel eens lastig zijn. Los van dat de ruimte functioneel moet zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat deze er leuk uitziet. Natuurlijk speelt ook de leeftijd van je zoon een belangrijke rol. Een jongenskamer voor een baby vraagt uiteraard om een andere invulling dan die van een tienerzoon. Met onze tips creëer jij de perfecte jongenskamer waar hij graag in slaapt én speelt!

Jongenskamer: de mogelijkheden zijn eindeloos

Bij een jongenskamer denk je natuurlijk al snel aan een stoere jongenskamer. En eerlijk, vaak is dat ook wel wat het beste scoort bij de boys. Maar hoe ga je dit stoere effect creëren? Kies je voor standaard items zoals auto’s en dieren, ga je voor veel donkere kleuren en robuuste meubels? Er is keus genoeg! Belangrijk is dat je in ieder geval niet vergeet dat het naast een ruimte om te slapen, ook zeker een fijne speelplek moet zijn. Genoeg opbergruimte is dus zeker niet overbodig om de slaapkamer snel weer netjes te krijgen.

Tips voor de jongenskamer voor baby’s

Ook al heeft iedere baby standaard een hoog ‘zoetsappig-gehalte’, een stoere jongenskamer richt je niet in met alleen maar zoete kleuren. Wil je er écht een jongenskamer van maken bekijk dan eens deze tips:

1. Ga voor ‘rauwe’ materialen

Ga voor toffe meubels gemaakt van wat rauwere materialen zoals steigerhout of eikenhout, zoals een commode en babybedje. Let natuurlijk wel even op dat de materialen goed zijn afgewerkt en geen splinters meer bevatten.

2. Kies vooraf een kleurenpalet

Zorg dat je vooraf een kleurenpalet hebt, waar je voor de hele kamer mee gaat werken. Kleurenpaletten die het goed doen voor de jongenskamer voor baby’s zijn sowieso de blauw- en grijstinten maar dan in de pastel varianten of verschillende mint kleuren.

3. Combineer verf met behang

Kijk ook eens naar een bijpassend behangetje voor op een van de muren. Er zijn heel veel originele prints te vinden. Afhankelijk voor welk thema jij gaat vind je ongetwijfeld een gave behangsoort.

4. Thema, ja of nee?

Bedenk of je de jongenskamer in een bepaald thema wilt inrichten. Leuke jongenskamer thema’s voor baby’s zijn bijvoorbeeld jungle, bergen, dieren, dino’s, avonturen, heelal en zwart-wit.

Tips voor een jongenskamer van kleuter tot tiener

Het babyledikantje kan eruit en het is nu tijd voor het eerste ‘grote’ mensen bed. De jongenskamer voor kinderen vanaf ongeveer de kleuterleeftijd is naast een slaap- en aankleedplek óók een speelplek geworden. Belangrijk! Met onderstaande tips maak jij van iedere kamer de perfecte jongenskamer voor actieve boys.

1. Laat hem slapen op grote hoogte

Een hoogslaper of een halfhoogslaper scoort bij ieder jongen goed! Hoog vanuit je eigen troon kan hij zo zijn hele kamer goed in de gaten houden. Spannend. Daarnaast bespaart het je veel ruimte en creëer je eronder een fijne chill- of studeerplek.

2. Ga voor een tijdloze basis

Wanneer je het fijn vindt dat je zoon over een tijdje ook nog graag in zijn jongenskamer speelt, kies je als basis het best voor een tijdloze look. Met slaapkameraccessoires kleed je de kamer dan wat meer aan naar zijn interesses van nu.

3. Kies voor krijtverf

Is je zoon creatief en houdt hij van knutselen? Een muur, deur of kast met krijtverf is superleuk om te zien én om mee te spelen. Natuurlijk mag een bureau of tafeltje niet ontbreken.

4. Daag hem fysiek uit!

Doet hij niets liever dan klimmen, klauteren en vooral fysiek bezig zijn? Misschien is een leuke klimmuur een goed idee. Of is er plek voor ringen om lekker ondersteboven in te hangen? Ook een gym mat is een leuk idee!

Tips voor de jongenskamer voor tieners

Op deze leeftijd is de tijd van autootjes, dieren en superhelden toch echt wel voorbij. Het is dus de hoogste tijd om de kinderachtige jongenskamer om te toveren naar een coole tienerkamer. Hoe? Met deze tips kom je al een heel eind!

1. Ga voor een bed en chillplek ineen

Een fijne slaapkamer is perfect om heerlijk in te slapen én tegelijkertijd ook een ideale plek om te chillen en studeren. Verschillende hoogslapers zijn multifunctioneel en beschikken over een slaapplek, chillplek én soms ook nog een studeerplek ineen. Handig én ruimtebesparend!

2. Ga voor een twijfelaar formaat bed

Een twijfelaar bed biedt je tienerzoon meer ruimte dan een eenpersoonsbed. Perfect voor als de geliefde(s) blijven logeren (ja, die tijd gaat ooit écht komen!), maar ook om door te verhuizen naar de studentenkamer natuurlijk.

3. Zorg voor voldoende opbergruimte

Opruimen kan zeker voor pubers nog wel eens een lastige opgave zijn. Wanneer er in ieder geval genoeg opbergruimte is, is de kans ook groter dat het opgeruimd blijft. Zorg voor voldoende opbergruimte in de vorm van een kledingkast, opbergruimte onder het bed en opbergsystemen voor studieboeken.

Meer slaapkamerinspiratie nodig?

Wil jij meer tips voor het inrichten van je slaapkamer? Lees bijvoorbeeld alles over het inrichten van een kleine slaapkamer, 5 tips voor inrichten van een kinderkamer of échte meisjeskamer geef je slaapkamer een make-over.


 

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.