23 december 2015

Huisstofmijt

In de aanval tegen huisstofmijt

Ken je dat, dat je ’s morgens opstaat met jeukende ogen of een verstopte neus? Dat je keel opgezet is en je al niezend naar de badkamer strompelt? Misschien ben je wel allergisch voor huisstofmijt, juist zoals ik. En een paar miljoen anderen in België en Nederland…

Zelf heb ik mijn vloerbekleding al buiten gekieperd en laminaat gelegd. Ik gebruik geen extra kussens of deken op mijn bed, slaap met het raam open en in mijn kamer vind je geen tapijt of knuffels. Toch word ik nog steeds geplaagd door iets. Door iets met acht poten om precies te zijn. En weet je wat? Ik ben het beu om medicatie te nemen en de klachten te onderdrukken. Mijn matras onverbiddelijk op straat zetten vind ik iets te drastisch, en immunotherapie is ook niet ideaal. Het is dus hoog tijd om naar een betere oplossing te zoeken voor mijn huisstofmijtallergie.

 

De ins & outs over de huismijt

  • Huisstofmijten zijn witte beestjes en familie van de spin. Hun afmeting is 0,1 tot 0,6 mm, waardoor ze (bijna) niet zichtbaar zijn met het blote oog.
  • De huisstofmijt voelt zich thuis op donkere, warme en vochtige plaatsen van rond de 25 graden.
  • Hij eet huidschilfers en dus zijn mijn matras, dekbed, kussen en zetel topverblijfplaatsen voor mister Mijt.
  • De huisstofmijt legt 3 tot 5 eitjes per dag en het kost 3 weken om uit te groeien van eitje tot volwassen mijt. Duizenden mijten worden er dus in no time honderdduizenden…
  • De gemiddelde mijt leeft een paar maanden.
  • In de herfst en winter zitten er meer huisstofmijten in een matras, want dan is het buiten koud en binnen lekker warm.


In een matras kunnen tot wel 1 miljoen huisstofmijten leven. 1 miljoen! Ik lig dus een derde van mijn leven tussen ontelbare minimonstertjes… Dit feit verander ik niet zomaar, aangezien slapen mijn hobby is en slapen in het bad niet zo aangenaam is voor mijn rug. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik niet zoveel last heb van de mijten in mijn bed?

 

1. Vaker stofzuigen, afstoffen en luchten

Een peer keer per week stofzuigen en afstoffen vermindert het aantal huisstofmijten. Ai, ik poets hooguit één keer per week…  Als er geen stof ligt, krijgen huisstofmijten minder kans om zich te nestelen. Klinkt logisch natuurlijk. Daarnaast is ventilatie enorm belangrijk. Ik zal er eens op letten dat ik de ramen vaker wijd openzet. En dat de luchtvochtigheid daalt. Dat zal ze leren.

 

2. Mijn beddengoed heet wassen. En goed wassen.

Dit punt had ik zelf kunnen bedenken. Mijn beddengoed moet regelmatig heet gewassen worden, zodat de boel uitsterft. Wassen op 60 graden of hoger wordt aangeraden. Bovendien kan ik mijn beddengoed het beste buiten laten drogen of in de droogkast stoppen. Weer iets bijgeleerd.

 

3. Mijn matras vervangen

Euuhhh, mijn matras is nu 4 jaar. Dat is toch zeker niet te oud? Ik wilde er eigenlijk nog wel een paar jaar mee doen en het geld groeit niet op mijn rug. Een matras gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee, lees ik. Aangezien er nog geen putten in mijn matras zitten, ik naast deze allergie geen lichamelijke klachten heb en ik over het algemeen heerlijk lig op mijn pocketveermatras, ga ik voor een levensduur van 7,5 jaar. Nog 3,5 jaar dus graag. Dan ga ik voor een vers, nieuw exemplaar. Zonder huismijt.

 

4. Mijn matras (laten) reinigen

In een schoon bed slapen, is een stuk leuker en gezonder, dat snap ik ook wel. Allergie of geen allergie. Ik kan dus een bedrijf laten komen om mijn matras professioneel te reinigen. Wat natuurlijk weer een vermogen kost… Ik kan het ook zelf doen met een stoomreiniger, ontdek ik op internet. Een stoomreiniger reinigt de matras met hete stoom, en door die hete stoom worden vrijwel alle mijten, allergenen en micro-organismen gedood. Kijk, dat klinkt goed. Al zie ik dat ik goed moet opletten dat ik de matras niet beschadig en dat het niet té vochtig wordt, waardoor juist weer schimmels ontstaan. Hmmmmm. Reinigen houdt meer in dan ik dacht.

 

5. Anti-allergische hoezen aanschaffen

Ondanks bovenstaande acties, die zeker resultaat zullen hebben, geven huisstofmijten het niet zomaar op. Ik heb dus besloten dat ik die eigenwijze mijten, die ondanks mijn poets- en reinigingsdrift gewoon blijven zitten, ga buitensluiten. Ik ga ervoor zorgen dat ze mijn huidschilfers niet meer kunnen opeten, dat ze doodgaan en geen schijn van kans meer hebben. Hoe? Met anti-allergische hoezen rond mijn matras, dekbed en kussen. Deze hoezen hebben een anti-huisstofmijtbehandeling ondergaan en lijken mij het ideale wapen in deze strijd.

Bekijk alle anti-huisstofmijtproducten van Beter Bed

Meer Beter Bed Blogs: