Beter slapen

Prikkels na de lockdown

Ons ‘lockdownleven’ was natuurlijk niet al te spannend. Met een beetje geluk kon je naar een bescheiden feestje, maar daar is alles ook wel mee gezegd. Geen uitbundige festivals, drinken in een volle kroeg, etentjes met vrienden of andere sociale activiteiten. Gelukkig wordt vanaf nu alles weer anders. Al die prikkels zijn we natuurlijk niet meer gewend. Heeft dit invloed op onze nachtrust en hoe ga je hier nu het best mee om?

Het oude normaal zorgt ervoor dat we weer volop naar ons snelle, levendige en sociale leventje terug kunnen keren. Eindelijk pronken er straks weer gezellige vakantiekiekjes op je social media tijdlijnen en staan er alweer héél veel concerten en kroegavondjes in je agenda. Wat doen al die prikkels ineens weer met je brein en je nachtrust?

Meer prikkels is meer cortisol

Volgens verschillende experts is onze prikkelverwerking tijdens de lockdown veranderd. Hoe dit komt? Simpelweg doordat ons brein minder prikkels gewend is. Door ineens wél weer meer prikkels te ervaren, reageert ons brein met het aanmaken van meer stofjes zoals cortisol, hét stresshormoon. En ja, om goed in slaap te komen is het belangrijk dat juist ons cortisol level zo laag mogelijk is.

Meer cortisol is slechter slapen

Met een te hoog cortisolgehalte maakt je lijf onvoldoende melatonine aan om goed in te kunnen slapen. Juist de activiteiten die je in de avond beleeft, kort vóór het slapengaan, zijn hier de boosdoener van. Het slapen wordt moeilijker en ook de kwaliteit van je slaap gaat achteruit.

Alcohol en slapen

Bij al die gezelligheid komen vaak ook alcoholische versnaperingen om de hoek kijken. Een andere prikkel die jouw slaap nadelig kan beïnvloeden. Zonder nu meteen als een strenge moeder te willen klinken, willen we je toch kort iets vertellen over het effect van alcohol op je slaap. Wist je bijvoorbeeld dat na wat biertjes, mixdrankjes of wijntjes je REM-slaap flink wordt verstoord en je minder diep en effectief slaapt? Een of twee glazen kunnen je nog wel eens helpen sneller in slaap te komen, maar bij meerdere glazen ligt dat dus heel anders.

Als je zeker wilt zijn van een goede nachtrust na het feestje, kun je ’s avonds het best geen cola, koffie en energydrank naar binnen werken. Wat drink je dan wél? Water. En o ja, stop op tijd. Anders moet je weer continu plassen natuurlijk.

Take it easy

Betekent dit nu dat je beter alle gezelligheid links kan laten liggen om hiervan geen nadelige effecten op je nachtrust te ervaren? Nee, natuurlijk niet! Sociale contacten en leuke activiteiten hebben natuurlijk ook een heleboel voordelen. Daarbij weet jijzelf ook het best of je hier gevoelig voor bent of niet. Een belangrijke tip is wel om het rustig aan te doen. Neem bewust de tijd om te wennen aan de nieuwe prikkels. Ga in het begin eerder naar huis en bouw alle prikkels stap voor stap weer op. Raak je toch overprikkeld? Let op je adem en verlaag je tempo. Zo kom je niet direct in een te drukke modus. Onderstaande tips helpen je om óók overprikkeld toch goed te slapen.

Overprikkeld na weer een avondje uit? 5x tips om goed te slapen 


1.      Doe een ‘discodutje’ vóór het feest

De powernap. We weten dat het goed is midden op de dag, om daarna weer fris en fruitig door te gaan met je werk, het huishouden of wat het dan ook is waar je druk mee bent. Goed nieuws voor party animals: ook op de vooravond doet het dutje het prima. Houd het wel echt bij een kort dutje, anders kom je straks na het feestje niet meer in slaap.

2.     Drink niet te veel alcohol

Een of twee alcoholische drankjes kunnen je nog wel eens helpen om snel in dromenland te komen, maar na meer biertjes, wijntjes of mixdrankjes verstoor je je REM-slaap. Ook slaap je minder diep en effectief. Wil je na je gezellige avondje goed slapen? Stap na een paar alcoholische drankjes over op water.

3.      Duik bij thuiskomt niet meteen je bed in

Thuis? Kom eerst nog even tot rust voordat je je bed instapt. Neem een warme douche, draai een rustgevend muziekje of klets nog even na. Ook lezen kan helpen om rustig te worden. Hierdoor val je gemakkelijker in slaap.

4.     Zet je telefoon uit

Het feest is voorbij, dus de telefoon kan voorlopig wel even uit. Of op de niet storen stand. Zo hoef je je geen zorgen te maken om écht belangrijke noodtelefoontjes te missen.

5.      Doe de 4-7-8 oefening

Adem 4 seconden heel rustig in door je neus
Houd je adem 7 seconden vast
Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden
Herhaal de oefening een keer of vier en val heerlijk slaap. Door deze oefening vermindert je centrale zenuwstelsel langzaam activiteit. Stressgevoelens verdwijnen en je lichaam ontspant. De Indiase Yogi doen de oefening niet voor niets al eeuwenlang!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.