1 OP 5 ERNSTIGE AUTO-ONGELUKKEN VEROORZAAKT DOOR SLAAPTEKORT

  • Minder dan vier uur slaap in een etmaal geeft 15 keer grotere kans op het veroorzaken van een auto-ongeluk.
  • Vierentwintig uur niet slapen of een week lang 4-5 uur slaap per nacht staat gelijk aan 1,0 promille alcohol (4 glazen). Twee keer zoveel als wettelijk toegestaan.
  • Hoogste risico’s om achter het stuur in slaap te vallen: jongvolwassenen, tussen 00.00 en 06.00 uur en bij onbehandelde slaapstoornissen.
  • Dagelijks zit 1 op de 20 Belgen slaperig achter het stuur. Vermoeidheid behoort tot de vijf grootste risicofactoren in het verkeer. Een chauffeur die rijdt terwijl hij erg vermoeid is, loopt vier tot zes keer meer kans op een ongeval.

Uden, 16 maart 2023 – Slecht slapen veroorzaakt meer problemen dan veel mensen weten. Naast een negatief effect op de gezondheid, heeft een gebrek aan slaap in het verkeer dezelfde uitwerking als het drinken van alcohol. 20 procent van de ernstige auto-ongelukken had voorkomen kunnen worden wanneer bestuurders goed uitgeslapen achter het stuur waren gekropen. Aankomende vrijdag is het de Internationale dag van de Slaap. Reden voor Beter Bed om aandacht te vragen voor verkeersveiligheid in combinatie met het belang van een goede nachtrust. Om het effect van te weinig slaap op het rijgedrag te illustreren, deed coureur Tom Coronel een testrit in een simulator na 24 uur zonder slaap. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar concludeerde dat de gerichte aandacht en concentratie na 24 uur zonder
slaap duidelijk verminderd waren.

Bekijk experiment

Slaperig achter het stuur zitten kan leiden tot minder controle over de auto. Iemand die slaperig is, is minder alert, laat vertraagde reactietijden zien en heeft meer moeite om beslissingen te maken. Als mensen slaperig zijn, ontvangen ze gevaar- en angstsignalen minder goed. Ze kunnen situaties minder reëel beoordelen en dat zorgt voor serieuze problemen op de weg. 

Slaaptekort heeft hetzelfde effect als alcohol

21% procent van alle dodelijke auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat mensen slaperig achter het stuur zitten. Daarmee komen auto-ongevallen door slaperigheid bijna net zoveel voor als door alcoholgebruik. Jezelf minder dan vier uur slaap gunnen kan leiden tot een vijftien keer zo hoog risico om een auto-ongeluk te veroorzaken*. Als je achttien uur niet geslapen hebt, staat dat gelijk aan 0,5 promille alcohol, oftewel twee glazen alcohol. Als je vierentwintig uur niet geslapen hebt, komt dat overeen met een promille alcohol. Dat is twee keer zoveel dan wettelijk toegestaan, oftewel vier glazen alcohol**.

Overschat jezelf niet

Slaapwetenschapper Merijn van de Laar vertelt: “Deze theoretische beschrijving van wat slaapgebrek doet met verkeersveiligheid, zien we heel duidelijk terug als we de twee testritten van Tom Coronel met elkaar vergelijken. De eerste rit was hij fit en had hij voldoende geslapen. We zien snelle reactietijden, een strakke koers, een goed anticiperend vermogen en een rondetijd van 1:20.680 minuten. Bij de tweede rit, na 24 uur zonder slaap, is duidelijk te zien dat hij in de gesimuleerde race minder presteert en het moeilijk vond om de rit tot het einde vol te houden. Zijn rondetijd was ook trager en kwam neer op 1:22.600 minuten.” Tom Coronel reageert daarop: “Ik ben professioneel autocoureur en je zou kunnen stellen dat ik de auto erg goed kan controleren en een bovengemiddeld goed inschattings- en reactievermogen heb, ook na een nachtje zonder slaap. De tweede testdag voelde ik me slaapdronken en tijdens de test werd duidelijk dat ik niet snel genoeg anticipeerde. Dat zie je terug in de rondetijden, maar heb ik ook zeker aan mijn lichaam gevoeld. Ik testte dit nu in een simulator, maar ik wil absoluut voorkomen dat dit ooit gebeurt op de openbare weg.”

Ongelukken voorkomen

Vermoeid gaan rijden kan zorgen voor zogenaamde microslaapjes. “Onder invloed van de stof adenosine in ons brein wordt de slaperigheid zo hoog, dat je lichaam wel moet toegeven aan slapen. En dat is levensgevaarlijk”, licht van de Laar toe. “Het raam openen of muziek opzetten werkt dan helaas niet meer. En ook iets kauwen of eten is niet bewezen effectief.” Mensen met onbehandelde slaapstoornissen en jongvolwassenen hebben de meeste kans om achter het stuur in slaap te vallen, met name tussen 00.00 en 06.00 uur. Het advies van de slaapwetenschapper is om bij geeuwen, knikkebollen, zware oogleden, borden missen, dagdromen en moeite om te focussen geen enkel risico meer te nemen en de auto ergens te parkeren voor een dutje van 20 minuten. 

Beter slapen begint bij Beter Bed

Er is in België relatief weinig aandacht voor slaapproblemen met alle gevolgen van dien. 15% van alle Belgen slaapt slecht. Beter Bed stelt alles in het werk om meer aandacht voor het probleem te vragen én biedt mogelijke oplossingen door kennis te delen en initiatieven te ontwikkelen. Want goed slapen zorgt voor een gelukkiger, productiever en gezonder leven. Beter Bed lanceerde onlangs een netwerk van slaapexperts waar onder meer arts, slaapcoach en auteur Aline Kruit onderdeel van uitmaakt. De verschillende kennispartners uit dit netwerk helpen Beter Bed met het definiëren van een wetenschappelijk fundament op het gebied van slaapkennis, innovaties, productontwikkeling en het advies richting klanten. Zo leidt Aline intern alle Beter Bed-collega’s op tot gecertificeerde slaapspecialisten via een exclusieve slaapopleiding. Van magazijnmedewerkers en slaapadviseurs in de winkel, tot in de boardroom.’

Over Beter Bed

Wij engageren ons om slapen de prioriteit te geven die het verdient voor een gezondere samenleving. Wij geloven dat iedereen beter kan slapen. Daar komen we al 40 jaar voor uit ons bed. Naast onze producten die we verkopen in ruim 100 winkels in Nederland en België en via beterbed.nl en beterbed.be, zetten we ons ook op andere manieren in voor betere slaap. Zo werken we samen met wetenschappers, geven we voorlichting en training en hebben we de Beter Slapen-ID en de Beter Slapen-app ontwikkeld. Beter Bed is onderdeel van de Beter Bed Holding. 

* Tefft, 2014
** Dawson et al., 1997

Over Tom Coronel

Tom Coronel is autocoureur, zakenman en analist bij Viaplay. Hij analyseerde voorheen Formule 1 wedstrijden bij Ziggo Sport. Sinds 2022 is hij vast analist voor de Formule 1 wedstrijden bij Viaplay. Tom Coronel is zelf ook autocoureur, Sinds 2005 nam hij deel aan het WTCR: wereldkampioenschap toerwagen racen. Hij groeide daar uit als één van de meest ervaren coureurs. Eind jaren negentig boekte Tom Coronel veel succes. In 1997 was hij kampioen van de Japanse Formule 3 en won hij Masters van Formule 3 op Zandvoort. Bovendien werd hij in 1999 kampioen van de Formule Nippon. Verder heeft Tom Coronel door de jaren heen meerdere keren deelgenomen aan de 24 uur van Le Mans. Tot op heden neemt Tom Coronel samen met zijn tweelingbroer Tim Coronel elk jaar deel aan de Dakar Rally.  

Over Merijn van de Laar

Merijn van de Laar studeerde biologische psychologie aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde op het onderwerp persoonlijkheid en slaap en de behandeling van slapeloosheid. Hij werkte jarenlang bij Kempenhaeghe, Centrum voor Slaapgeneeskunde en behandelde mensen met slapeloosheid, ongewenste gedragingen in de nacht en verschoven slaap-waakritmes. Nu werkt hij aan de Universiteit van Maastricht waar hij huisartsen in opleiding lesgeeft over de diagnostiek en behandeling van slaapproblemen. Hij schreef samen met zijn collega dr. Ingrid Verbeek een protocollenboek voor psychologen en praktijkondersteuners en behandelde patiënten met slaapproblemen in het tv-programma "Bizarre slapers". Verder werkte hij mee aan de slaapcheck App van de Hersenstichting. Merijn van de Laar is tevens vaste gast in het radio2 programma Rinkeldekinkel, zat aan tafel bij Op1 en deed mee aan het programma ‘De Slapelozen’ en is hij kennispartner van Beter Bed.

Over Aline Kruit

Aline Kruit is arts, coach, docent, auteur en spreker. Zij is expert op het gebied van de behandeling van slapeloosheid met Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Naast haar werk als slaapcoach bij Lijv heeft Aline een eigen praktijk voor personal coaching, is zij ACT-docent en kennispartner van Beter Bed. Aline is auteur van de boeken “Slapen is niets doen" (2018), “Eerste hulp bij Beter Slapen” (2019) en "Goede Nacht, lekker slapen en beter presteren bij onregelmatige werktijden" (2020). De laatste 2 boeken samen met collega slaapcoach Irma Leijten.

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.